Gunnera olbrzymia - największa bylina świata.
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Biorąc pod uwagę moje obserwacje - tak. Moja zdecydowanie lepiej rośnie w cieniu, gdzi słońce ma tylko do południa. Gunnera mojej mamy rośnie osłonieta cieniem drzew i pięknie wypuszcza liście. Na słońcu przypalają jej sie liście. Trzeba pamiętać o żelaznej zasadzie: woda, woda, woda. Trochę jej mniej i Gunnera juz pokazuje, co jej dolega.
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Masz rację jeśli stanowisko nie jest odpowiednio nawodnione to zazwyczaj gunera na słońcu ma lekko przypalone końce liści. Na stanowisku ocienionym ma zupełnie inny pokrój. Łodygi są bardziej wyciągnięte - liście szukają słońca. Jeśli chodzi o odwodnienie terenu na zimę to tylko gdy rośnie praktycznie w błocie. Moja gunera rośnie w części leśnej ogrodu przy płynacym strumyku praktycznie przez cały rok. Okrywam ją po pierwszych mrozach takich mocniejszych. Jeśli chodzi o dokarmianie to garściami połyka nawozy.
jarek
jarek
A jak przygotować ziemię pod Gunnerę? Nie mam jeszcze własnego kompostu- sąsiad ma tylko świeży obornik i po prostu, że się tak wyrażę "odchody" krowie- czy jest to ok czy musi jednak poleżeć i się "przerobić"? Moja gleba jest gliniasta i ciężka- podobno glina jest pełna składników pokarmowych więc może wystarczy wymieszać w dołku z ziemią ogrodową??
Amatorka ogrodu
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ziemia gliniasta jest dobra ale gdy jest wymieszana np. z piachem czy inną ziemią wtedy jest przewiewna utrzymuje wilgoć itp. Natomiast w mocno zbitej gliniastej ziemi nie radzę sadzić gunery. W zwiazku z czym odp. jaka masz ziemie i w jakim regionie Polski mieszkasz? Na wyspach gunery rosną super.
jarek
jarek
Witam.
Alice, zajrzyj tutaj znajdziesz tam wiele informacji o gunnerze, u mnie w poprzednim roku miała
ponad 3m wysokości i około 25m obwodu, poczyniłem odpowiednie przygotowania żeby w
następnym roku była jeszcze większa.
Pozdrawiam, Krzysztof.
Alice, zajrzyj tutaj znajdziesz tam wiele informacji o gunnerze, u mnie w poprzednim roku miała
ponad 3m wysokości i około 25m obwodu, poczyniłem odpowiednie przygotowania żeby w
następnym roku była jeszcze większa.
Pozdrawiam, Krzysztof.