Zwartnica,Hippeastrum cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
magi
500p
500p
Od: 30 maja 2009, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu jak byś chciała cebuli czerwonych pojedynczych to mogę się podzielić :wink:
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

I ty się jeszcze pytasz? Pewnie że bym chciała,i to bardzo bym chciała!!! ;:1 ;:1 ;:1
magi
500p
500p

Post »

Krysiu w swoim wątku wstawię ich zdjęcie :wink: podaj adres to wyślę przy najbliższej okazji :)
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p
Od: 4 mar 2009, o 16:26

Post »

Zakładajac, że cebulki "odopoczywają " już pewnie ze 3 mc, może i wiecej muszę sprawdzić, można już sadzić?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Carisma -Zrobisz jak zechcesz- ale sadzi sie dopiero jak w szyjce cebuli widać pąk... Wcześniej wsadzona może pójść tylko w liście... :roll:
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
magi
500p
500p

Post »

hmm, ja nigdy nie patrzyłąm na obecność pąka :oops:

co więcej - byłam pewna że pąk pojawia się jak tylko zaczyna się podlewać cebule - u mnie zawsze tak było, i zawsze te duże cebule kwitły :roll:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Carisma pokaż cebule, ja również nie czekałem nigdy na pojawienie się pąka, jeśli cebule są prawidłowo przezimowane po wsadzeniu zawsze pojawia się najpierw pąk potem liście. :wink:
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p
Od: 4 mar 2009, o 16:26

Post »

Dlatego pytam, ponieważ to ich pierwsze zimowanie u mnie, a gdy kupowałam na allegro na to po prostu cebule, nie miały pąków, ani liści i normalnie kwitły.

Dziś zaglądnę do pudełka co tam się dzieje, postaram się wkleić fotki.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:D Ponieważ były u mnie takie sytuacje, kiedy wsadzone cebule miały tylko liście- teraz wsadzam dopiero po ukazaniu się pąka. Każdy może robić po swojemu- jeżeli macie inne doświadczenia- to róbcie swoimi sprawdzonymi sposobami :wink: :D
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Glumba
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 kwie 2009, o 00:41

Post »

Witam,
mam takie pytanie: zasuszam moje hippeastrum już chyba czwarty miesiąc i zostały mu jeszcze 2 zielone liście. Czy to normalne? Czy powinnam dalej czekać czy je po prostu ściąć i włożyć do lodówki? Dodam, ze mam jeszcze drugie i z nim nie było problemu. Dosyć szybko wyschło, zimowało w lodówce 3,5 miesiąca, zostało posadzone ponad tydzień temu i juz widać pierwsze liście lub pączki.

Pozdrawiam,
Kasia
x-C-j
---

Post »

Zetnij l;iście i już, wystarczy miesiąc do dwóch bez kropli wody potem ścinasz liście skracasz korzenie i podsuszasz na słoneczku i na zimowanie. :wink:
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

magi,odpisałam w twoim wątku.
Glumba
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję Czarodzieju! Tak właśnie zrobiłam, ale na razie suszy się w domu, bo ze słońcem słabo.

Pozdrawiam,

Kasia
Glumba
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Na moim posadzonym hippeastrum znalazłam oznaki choroby grzybowej, czyli czerwone kropki. Co powinnam teraz zrobić jeżeli cebule już puszczają liście? na razie małe, ale bałabym się je stracić... mam nadzieję, że ktoś poradził sobie w takiej sytuacji. Pozdrawiam,

Kasia
x-C-j
---

Post »

Zerknij na mój post tutaj :wink: Jeśli objawy nie są rozległe nie wyjmuj z ziemi i nie ścinaj liści tylko zdejmij łuskę i zapraw cebulę tak jak pisałem w linku. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”