Z plasterków w cukrze błyskawicznie robi się sok . Po tygodniu sok można odlać , do plasterków dodać wody i zagotować do miękkości . Można przecierać skórki , z czego wychodzi znakomita twarda , nierozpuszczająca się nawet w czasie pieczenia ciast galaretka . Można też ugotowane plasterki włożyć do słoików w całości i mieć konfiturę do herbatki , czy do czego tam komu pasuje . Przetwory są bardzo aromatyczne , jeśli są robione z owoców pigwowca japońskiego . Z chińskiego lub pośredniego nie mają takiego aromatu , ale łatwiej pokroić ich owoce . Dobrym rozwiązaniem jest dodawanie owoców pigwowca japońskiego do dwóch pozostałych gatunków .Nalewka pisze:Można zrobić konfitury z pigwowca, można zrobić plasterki w cukrze, albo suszone. Trochę podpowiedzi znajdziesz na forum w sekcji z przepisami kulinarnymiPrzetwory z działki
Smacznego , kozula .