Moje kaktusy - Taccanivea
- Taccanivea
- 1000p
- Od: 24 cze 2009, o 12:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zazwyczaj podlewałam kaktusiki w okresie od października do marca raz w miesiącu bardzo skąpo.. Ale moje kolczatki nie chcą kwitnąć i w tym roku nie będę ich podlewała w tym okresie w ogóle. Z wielkanocnikiem zwanym przez moja babcię grudniem, jeszcze nie wiem co zrobię... Muszę sobie coś o nim poczytać, tylko nie wiem jak on się konkretnie nazywa..
Dzięki
Dałaś mi pretekst do pogłówkowania 
Dzięki

- Alima2
- 1000p
- Od: 16 sie 2009, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hahaha- do usług!!!Taccanivea pisze:Zazwyczaj podlewałam kaktusiki w okresie od października do marca raz w miesiącu bardzo skąpo.. Ale moje kolczatki nie chcą kwitnąć i w tym roku nie będę ich podlewała w tym okresie w ogóle. Z wielkanocnikiem zwanym przez moja babcię grudniem, jeszcze nie wiem co zrobię... Muszę sobie coś o nim poczytać, tylko nie wiem jak on się konkretnie nazywa..
DziękiDałaś mi pretekst do pogłówkowania
jeśli się nie mylę to.....ZYGOKAKTUS - GRUDNIK

- Taccanivea
- 1000p
- Alima2
- 1000p
no to już coś wiem....
wymagania: stanowisko jasne lub półcieniste, latem możę przebywać również w ogrodzie, wymaga temp. 20°C przez cały rok, utrzymywać lekko wilgotne podłoże, nawozić co 4 tygodnie nawozem do kaktusów, po przekwitnięcie podlewać skąpo i nie nawozić przez 2 miesiące, przesadzać co 3-4 lata,
Ale uwaga - inne wydawnictwo pisze-tez stanowisko jasne,może być wystawiana do ogrodu,tem. około 20stop -ale w grudniu wstawić na miesiąc do temp 8 stopni( jest to warunek dla kwitnięcia)...i bądz tu mądry!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wymagania: stanowisko jasne lub półcieniste, latem możę przebywać również w ogrodzie, wymaga temp. 20°C przez cały rok, utrzymywać lekko wilgotne podłoże, nawozić co 4 tygodnie nawozem do kaktusów, po przekwitnięcie podlewać skąpo i nie nawozić przez 2 miesiące, przesadzać co 3-4 lata,
Ale uwaga - inne wydawnictwo pisze-tez stanowisko jasne,może być wystawiana do ogrodu,tem. około 20stop -ale w grudniu wstawić na miesiąc do temp 8 stopni( jest to warunek dla kwitnięcia)...i bądz tu mądry!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Moim zdaniem jest to wielkanocnik, czyli Hatoira lub Ripsalidopsis. Schlumbergera (Zygokaktus) ma człony z charakterystycznymi ostrymi wypustkami,natomiast człony wielkanocnika są lekko karbowane bez ostrych końcówek.Najłatwiej jednak rozróżnić ja po kwiatach.Kwiaty grudnika są bardziej złożone i dłuższe od wielkanocnika.
- Alima2
- 1000p
No to kicha...lecę zobaczyć co mamGrzdyl pisze:Moim zdaniem jest to wielkanocnik, czyli Hatoira lub Ripsalidopsis. Schlumbergera (Zygokaktus) ma człony z charakterystycznymi ostrymi wypustkami,natomiast człony wielkanocnika są lekko karbowane bez ostrych końcówek.Najłatwiej jednak rozróżnić ja po kwiatach.Kwiaty grudnika są bardziej złożone i dłuższe od wielkanocnika.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Roślinka z fotki to rodzaj Schlumbergera czyli wg nazwy zwyczajowej grudnik. Dawna nazwa tej roślinki to Zygocactus truncatus. Jednak nie mam penwości, że roślinka ze zdjęcia to czysty gatunek. Raczej mieszaniec, czyli Schlumbergera sp.
Kaktus wielkanocny czyli Rhipsalidopsis to co innego. Typowa Hatiora czyli H.salicornioides to nie jest ani grudni ani kaktus wielkanocny.
Zasadnicza różnica między Schlumbergera (Zygocactus) a Rhipsalidopsis to kształt kwiatów a nie członów. Te pierwsze mają kwiaty zygomorficzne, czyli tylko z jedną płaszczyzną symetrii.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Taccanivea
- 1000p
Władku, Tomku - serdecznie dziękuję za odwiedziny i opinię
Nie wiem sama co to jest i chyba wypada poczekać na kwiaty
Jak już pisałam, jest to roślinka, którą zaszczepiłam z kwiatu babci.. U niej rósł od 30 lat, oczywiście był odmładzany.. Kwitnie różowo i o ile dobrze pamiętam kwiaty miał raczej proste... Babcia nie zyje od 16 lat i pomóc radą nie pomoże...
Alinko, to samo wyczytałam i wiele mi to nie pomogło... Chyba od teraz będę go podlewała mniej, a od października znów częściej... I zobaczymy jakie będą efekty.... Gdzieś przeczytałam, że te "cosie" lubią mieć ok 6 tyg. spoczynku - mniejsza ilość wody...
Kiniu, dziękuję za komplemenciki
z kaktusami to jest tak, że jak się już zacznie to nigdy się nie kończy 
Ewo, wrzucam tego niezidentyfikowanego kaktusa adoptowanego przez mojego męża
(jakby inne były zidentyfikowane przez mnie
)

Alinko, to samo wyczytałam i wiele mi to nie pomogło... Chyba od teraz będę go podlewała mniej, a od października znów częściej... I zobaczymy jakie będą efekty.... Gdzieś przeczytałam, że te "cosie" lubią mieć ok 6 tyg. spoczynku - mniejsza ilość wody...
Kiniu, dziękuję za komplemenciki

Ewo, wrzucam tego niezidentyfikowanego kaktusa adoptowanego przez mojego męża

- Taccanivea
- 1000p
- eba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Piekna doniczka z haworthiami
. Wg mnie wygląda na haworthia retusa, ale nie dam sobie ręki uciąć.
Roślina nie jest wymagająca. W sezonie podlewanie skromne, trzeba poczekać, aż ziemia troche przeschnie,w zimie też czasem trzeba podlać. Podłoże przepuszczalne, z piaskiem, żwirem itp.
Też mam u siebie sporo haworhii, jak byś była chętna na wymianę, to zapraszam
.

Roślina nie jest wymagająca. W sezonie podlewanie skromne, trzeba poczekać, aż ziemia troche przeschnie,w zimie też czasem trzeba podlać. Podłoże przepuszczalne, z piaskiem, żwirem itp.
Też mam u siebie sporo haworhii, jak byś była chętna na wymianę, to zapraszam

- Taccanivea
- 1000p