Zwartnica,Hippeastrum cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kinia22 pisze:Nela w jakiej cenie jest tam amarylis??
11-14 zł...
Tak samo we Floranie na Rejtana...

Ja kupiłam tylko ten- bo takiego nie mam. /we Floranie na Rejtana/.. A czy tak zakwitnie- to się niedługo okaże , bo są pąki... :wink: Za dużej nadziei po poprzednio zakupionych- juz sobie nie robię- co wyjdzie to będzie... :D

PINK BLOSSOM
Obrazek[/b]
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Filifionka
200p
200p
Od: 18 lut 2009, o 11:33

Post »

NELA ależ wy macie farta ze możecie sobie tak kupować hipki w zwykłym sklepie. U mnie niestety żadna z kwiaciarni takich cudów nie sprzedaje a i wątpię czy wiedzieli by o co chodzi, raz pytałam się czy w ogóle mają coś takiego w sprzedaży to pani nie wiedziała nawet co to jest i raczej nie ma szans na to żeby sprowadzili hipki :( muszę czekać aż zorganizują targi ogrodnicze w Szepietowie i tam kupuje, tyle ze wybór jest nie wielki bo są tylko 2 stoiska z hipkami :( szkoda że one są takie drogie same koszty przesyłki przewyższają ceną cebule :evil:
Awatar użytkownika
esti42
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Teraz i ja zwracam się o pomoc już kiedyś pokazywałam tu swoje hibki jak kwitły kiedy przekwitły wywaliłam je z ziemi żeby je przezimować bo pewnie nigdy nie zimowały tylko to zimowanie kiepsko imidzie korzenie nie do końca zaschły teraz wyglądają tak proszę o radę czy wsadzić je już do ziemi czy jeszcze poczekać :?: :?: :?:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
JESTEM JAK MOTYLEK , KIEDY ZNIKNĘ NIKT TEGO NIE ZAUWAŻY
Pozdrowionka ASIA :)
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p
Od: 31 sty 2009, o 16:16

Post »

Nela dzięki za odpowiedz, wybieram sie do Rzeszowa to na pewno tam wstąpie :D
Moje roślinki-Kinia
Poszukuje różne gatunki fikusów
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

esti42 pisze:Teraz i ja zwracam się o pomoc już kiedyś pokazywałam tu swoje hibki jak kwitły kiedy przekwitły wywaliłam je z ziemi żeby je przezimować bo pewnie nigdy nie zimowały tylko to zimowanie kiepsko imidzie korzenie nie do końca zaschły teraz wyglądają tak proszę o radę czy wsadzić je już do ziemi czy jeszcze poczekać :?: :?: :?:
Kiedy "wywaliłaś" z ziemi? Muszą leżakować ze 3 miesiące... To , że korzenie nie zaschły chyba nie prezeszkadza... Ja bym wsadziła - po odpoczynku w chłodzie- dopiero jak się pokaże w szyjce pąk kwiatowy...
Awatar użytkownika
esti42
1000p
1000p

Post »

Kiedy to dokładnie nie pamiętam ale kiedyś jak pokazywałam cebulkę zakupioną to Czarodziej stwierdził że lepiej żeby go przezimować bo korzenie były właśnie takie jak tu a jak na razie to nie puściły pędu z kwiatem tylko liście :oops:
I co mam robić :?: :?: :?: :?:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

esti42 ponowię pytanie Neli, kiedy wyjęłaś z ziemi cebule tak orientacyjnie chociaż? Czy w ogóle po tamtym zimowaniu Ci kwitły? :wink:
Awatar użytkownika
esti42
1000p
1000p

Post »

Tak mniej więcej w koniec marca wywaliłam z ziemi a u mnie dopiero teraz zimują
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Na fotkach nie widać tych liści- ja bym czekała na pojawienie się pąków. Skoro dawno wyjęte- powinny pokazać pąki. Jak teraz wsadzisz- będą tylko liście...
Kupiłam hipeastrum teraz- zobacz tak wygląda gotowe do wsadzenia... To wystaje pąk kwiatowy...

Obrazek
Awatar użytkownika
esti42
1000p
1000p

Post »

A jak wyglądają korzenie bo u mnie jak widać nie wyschły jeszcze :evil:
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Na korzenie nie zwracam uwagi- jak są to są- a jak nie ma - to po wsadzeniu urosną... :wink:
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Od: 5 lip 2009, o 15:09
Kontakt:

Post »

Mam mały problem. :roll:
Przywiozłam z domu, podczas przeprowadzki, cebulę (prawdopodobnie właśnie amarylis) zapakowaną w gazetę. Jak to przy przeprowadzce bywa - szmyrgnęłam gdzieś do szafy i zapomniałam o niej. Dopiero dzisiaj znowu mi trafiła w ręce i wygląda tak:
Obrazek

Leżała w cieple (bo w domu, w szafie :oops: ), liście ma całkowicie białe. Zimowała, ale nie wiem jak długo (na pewno dłużej niż 3 miesiące). Obok znalazłam małe cebulki:
Obrazek

I teraz pytanie (jeśli to w ogóle amarylis, ale tak mi się kołacze po głowie, że moja Mama kiedyś go miała) - wsadzać go do ziemi (i te małe cebulki też)? Co zrobić z tymi liśćmi? Na kwiaty mogę czekać tak długo, jak będzie trzeba, ale czy roślina jest jeszcze do "odratowania"?
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Agnieszko- ja bym wsadziła do ziemi- tak by 3/4 było nad doniczką. Postawiła bym na parapecie- ale nie w słońcu- ona szybko się zazieleni. Czy zakwitnie nie wiem- ale odżyje. Małe też posadź- możesz obok- bedziesz przynajmniej wiedziała co to za małe cebule ci rosną. Może to jeszcze być krinum powelli- jak ci odżyje i kiedy zakwitnie- to sie przekonasz co masz. Krynka by szybciej zakwitła niz amarylis :wink:
Jeszcze nic straconego- posadź :D
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Od: 5 lip 2009, o 15:09
Kontakt:

Post »

Nela pisze:Agnieszko- ja bym wsadziła do ziemi- tak by 3/4 było nad doniczką. Postawiła bym na parapecie- ale nie w słońcu- ona szybko się zazieleni. Czy zakwitnie nie wiem- ale odżyje. Małe też posadź- możesz obok- bedziesz przynajmniej wiedziała co to za małe cebule ci rosną.
Dziękuję Ci, Nelu! Cebula już siedzi w ziemi, mam nadzieję, że rzeczywiście jej się polepszy. ;)
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zrobiłam już dawno moim hipkom album- kto chce popatrzeć- zapraszam...

http://foto.onet.pl/m51hu,08sto22okklc,iie76
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”