Wydłużanie okresu wegetacyjnego

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Od: 26 lut 2008, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Wydłużanie okresu wegetacyjnego

Post »

Na wiosnę często, żeby wcześniej uprawiać warzywa, przykrywa się je np. agrowłókniną. A czy da coś przykrywanie warzyw/kwiatów jednorocznych agrowłókniną pod koniec okresu wegetacyjnego? Chciałbym np. okryć cukinię i dynię, które dopiero teraz zawiązały owoce. Czy okryte agrowłókniną będą dalej rosły, mimo niewielkich nocnych przymrozków? To samo dotyczy papryki, która jeszcze wogle nie zawiązała owoców? A kwiaty jednoroczne, np aksamitki, surfinie w donicach? Czy warto w ogóle poświęcać czas na okrywanie tych roślin, czy też okryte wytrzymają jeszcze jakiś czas, a owoce zdążą dojrzeć?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Włóknina, obawiam się, że nie poprawi sytuacji, bo zabiera roślinom światło, którego i tak już coraz mniej, nie chroni przez wychładzaniem gleby, a pod nią może być niezbyt świeże powietrze. Na krótką metę, owszem, można nakryć na noc, na kilka nocy, ale w dzień trzeba odsłonić i nie może to trwać całe tygodnie czy miesiące. Do tego służą tunele :)

A z drugiej strony o ile pamiętam, to siałeś paprykę z nasion wybranych z owoców papryki, czy tak?
Jeśli tak, to owoce może i będą, ale nasion z nich to nie będziesz miał (genetycznie zmutowane :P).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”