Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu Daj fotkę eqetrisa...jak zakwitną te największe pączki....To chyba będzie moj pierwszy botanik na liście do kupienia :D Każda fotka mnie cieszy i oczywiście rady, jak z nim postępować również :) Trudny w hodowli?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

justus27 pisze:Dusiu Daj fotkę eqetrisa...jak zakwitną te największe pączki....To chyba będzie moj pierwszy botanik na liście do kupienia :D Każda fotka mnie cieszy i oczywiście rady, jak z nim postępować również :) Trudny w hodowli?
jak zakwitnie, to mu zrobię trochę zdjęć (co niestety nie jest łatwe, ostatnio próbując mu zrobić zdjęcia musiałam robić ze 20 razy, zanim się udało). na razie ma 1 kwiatuszek i kilkanaście pąków róznej wielkości. te największe powinny się lada dzień otworzyć. jak na razie nie zauważyłam, by był trudny, bo pączuszki rosną mu ładnie. jakbyś tak chciała zamawiać, to najtańsze i kwitnące są na orchidgarden, ja tam zamawiałam. mojemu rośnie drugi pęd. equestrisy lubią puszczać pędziki, a po kwitnieniu często mają keiki. ma maluśkie kwiaty, ale jest naprawdę śliczny i słodziutki.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Tym wpisem mnie Przekonałaś. Muszę kaskę do skarbonki odkładać...Hihi..własnie takie maleństwa najbardziej lubię... :D
Dziękuję za rady :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus27 pisze:Tym wpisem mnie Przekonałaś. Muszę kaskę do skarbonki odkładać...Hihi..własnie takie maleństwa najbardziej lubię... :D
Dziękuję za rady :)
jak lubisz maleństwa, to equestris na pewno by ci się spodobał. jest malutki, słodki i podobno łatwy w uprawie.ja swojego mam dopiero ze 2 tygodnie, więc jeszcze nie wiem wiele o uprawie, ale jak na razie jestem z niego zadowolona. tam gdzie zamawiałam przysyłają kwitnące rośliny.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylki3 pisze:dziękuję serdecznie za odpowiedź Dusiu :) zobaczymy czy moje Zygopetalum szybko nie uschnie.
Zygopetalum raczej nie było tak problemowe jak np. Miltonie. powinno ci przeżyć. a twoje pachnie? bo moje pachniało cudnie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylki3 pisze:
Storczykowa pisze:
Sylki3 pisze:dziękuję serdecznie za odpowiedź Dusiu :) zobaczymy czy moje Zygopetalum szybko nie uschnie.
Zygopetalum raczej nie było tak problemowe jak np. Miltonie. powinno ci przeżyć. a twoje pachnie? bo moje pachniało cudnie.
no właśnie Dusiu nie mam pojęcia czy pachnie bo ja jak to zwykle bywa mam je z przeceny czyli przekwitnięte- w ogóle to nie chciałam Zygopetalum bo nie mam o nim zielonego pojęcia ale pani w kwiaciarni wcisnęła mi je za grosze :)
no to powąchaj jak zakwitnie, bo może będzie mieć ładny zapach. moje pachniało ładnie. kwiaty też ma całkiem ładne, tylko liście trochę brzydkie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zygopetalum są trochę większe niż Phal., to przez te długie liście. ale Phal. mają listki ładniutkie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

miniaturki są rzadkie, ale może trafisz. ja widziałam tylko na wystawie. a Paphioopedila mają ładne listki, zwłaszcza jak mają w kratkę.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

część Phalaenopsis kwitnie. botaniczne mają się dobrze. equestris niedługo otworzy następne pąki.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u storczyków ok. jeden z Phal. bez korzonków puszcza 3 nowe korzonki i listek. pędziki się na razie nie pojawiają, ale za miesiąc powinny jakieś wyjść.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Storczykowa pisze:u storczyków ok. jeden z Phal. bez korzonków puszcza 3 nowe korzonki i listek. pędziki się na razie nie pojawiają, ale za miesiąc powinny jakieś wyjść.
jak nie ma korzonków to nowe są teraz najważniejsze, chyba by było lepiej gdyby nie spieszył się z pędem.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mala_MI pisze:
Storczykowa pisze:u storczyków ok. jeden z Phal. bez korzonków puszcza 3 nowe korzonki i listek. pędziki się na razie nie pojawiają, ale za miesiąc powinny jakieś wyjść.
jak nie ma korzonków to nowe są teraz najważniejsze, chyba by było lepiej gdyby nie spieszył się z pędem.
nie piszę o jego pędzikach, tylko pędzikach innych Phal. a nowe korzonki puszcza, na razie trzy. jest w korze zmieszanej z mchem sphagnum, przykryty torebką. tak samo trzymam jedną z lueddemanian, która też potraciła korzonki, po tym, jak z niej wydłubywałam mech. lueddemaniana ma 4 korzonki, niektóre już dość długie, rosną jej nowe listki.

a co do tych pędzików, w zeszłym roku dużo wyszło gdzieś tak w październiku, w tym roku pewnie też tak będzie, a że jest więcej storczyków, to pewnie będzie więcej pędów. jak storczyków jest dużo, to zawsze coś kwitnie. cieszą mnie te kwitnienia i to, że prawie wszystkie storczyki są w dobrym stanie i dobrze rosną.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

myślałam, że piszesz o pędzie na tym reanimku 8)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie, bo to chyba oczywiste, że taka słaba roślina nie powinna kwitnąć. niech puści korzonki, zesztywnieje, a dopiero później myśli o kwiatach. ja mogę poczekać, bo jak nie on, to przecież inne będą kwitły. ja go kupiłam już ze zgnitymi korzeniami. miał sucho, korzenie były białe, więc nie było widać, że są zgnite. dopiero po podlaniu zrobiły się brązowe, a nie zielone. ale sposób z torebkami i jemu dobrze zrobił, bo pojawiają się korzonki. te Phal. pod torebkami, w korze z mchem podlewam częściej niż inne, bo nie ma im na razie co zgnić, bo korzonki jeszcze mają nieduże, nie sięgają dna doniczki. tą lueddemanianę pod torebką wsadziłam tak samo jak bellinę, drugą lueddemanianę i equestrisa (zdj. na str. 196).
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u storczyków ok. Liodoro ma jeszcze tylko 4 kwiatki, już niestety przekwita. a taki był cudny... mam nadzieję, że w przyszłym roku znowu ucieszy mnie swoimi kwiatami. na razie nie pojawiły się żadne pędy. za jakiś czas będzie kwitł biały. kwitłby już wcześniej, gdyby nie to, że złamał mu się pęd. jego odgałęzienie jest już dość długie, ale wciąż bez pąków. pąki equestrisa niedługo się otworzą.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”