jak zakwitnie, to mu zrobię trochę zdjęć (co niestety nie jest łatwe, ostatnio próbując mu zrobić zdjęcia musiałam robić ze 20 razy, zanim się udało). na razie ma 1 kwiatuszek i kilkanaście pąków róznej wielkości. te największe powinny się lada dzień otworzyć. jak na razie nie zauważyłam, by był trudny, bo pączuszki rosną mu ładnie. jakbyś tak chciała zamawiać, to najtańsze i kwitnące są na orchidgarden, ja tam zamawiałam. mojemu rośnie drugi pęd. equestrisy lubią puszczać pędziki, a po kwitnieniu często mają keiki. ma maluśkie kwiaty, ale jest naprawdę śliczny i słodziutki.justus27 pisze:Dusiu Daj fotkę eqetrisa...jak zakwitną te największe pączki....To chyba będzie moj pierwszy botanik na liście do kupieniaKażda fotka mnie cieszy i oczywiście rady, jak z nim postępować również
Trudny w hodowli?
jak lubisz maleństwa, to equestris na pewno by ci się spodobał. jest malutki, słodki i podobno łatwy w uprawie.ja swojego mam dopiero ze 2 tygodnie, więc jeszcze nie wiem wiele o uprawie, ale jak na razie jestem z niego zadowolona. tam gdzie zamawiałam przysyłają kwitnące rośliny.justus27 pisze:Tym wpisem mnie Przekonałaś. Muszę kaskę do skarbonki odkładać...Hihi..własnie takie maleństwa najbardziej lubię...![]()
Dziękuję za rady
no to powąchaj jak zakwitnie, bo może będzie mieć ładny zapach. moje pachniało ładnie. kwiaty też ma całkiem ładne, tylko liście trochę brzydkie.Sylki3 pisze:no właśnie Dusiu nie mam pojęcia czy pachnie bo ja jak to zwykle bywa mam je z przeceny czyli przekwitnięte- w ogóle to nie chciałam Zygopetalum bo nie mam o nim zielonego pojęcia ale pani w kwiaciarni wcisnęła mi je za groszeStorczykowa pisze:Zygopetalum raczej nie było tak problemowe jak np. Miltonie. powinno ci przeżyć. a twoje pachnie? bo moje pachniało cudnie.Sylki3 pisze:dziękuję serdecznie za odpowiedź Dusiuzobaczymy czy moje Zygopetalum szybko nie uschnie.
jak nie ma korzonków to nowe są teraz najważniejsze, chyba by było lepiej gdyby nie spieszył się z pędem.Storczykowa pisze:u storczyków ok. jeden z Phal. bez korzonków puszcza 3 nowe korzonki i listek. pędziki się na razie nie pojawiają, ale za miesiąc powinny jakieś wyjść.
nie piszę o jego pędzikach, tylko pędzikach innych Phal. a nowe korzonki puszcza, na razie trzy. jest w korze zmieszanej z mchem sphagnum, przykryty torebką. tak samo trzymam jedną z lueddemanian, która też potraciła korzonki, po tym, jak z niej wydłubywałam mech. lueddemaniana ma 4 korzonki, niektóre już dość długie, rosną jej nowe listki.Mala_MI pisze:jak nie ma korzonków to nowe są teraz najważniejsze, chyba by było lepiej gdyby nie spieszył się z pędem.Storczykowa pisze:u storczyków ok. jeden z Phal. bez korzonków puszcza 3 nowe korzonki i listek. pędziki się na razie nie pojawiają, ale za miesiąc powinny jakieś wyjść.