Moje spełnione marzenie tu.ja cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie...nie pomyślałam o tym, że tam będą zachodziły jakieś reakcje.
Dzięki Krzysiu za ostrzeżenie!
Mój M chciał koniecznie szybko i tanio pozbyć się tych śmieci. Poza tym to miał być dobry drenaż, bo ziemia u mnie raczej ciężka i gliniasta. Ta warstwa gruzu jest cienka, na to poszła warstwa nieprzerobionego kompostu i dopiero podłoże. Wrzosy chyba nie korzenią się tak głęboko...? No cóż nie pozostaje mi nic innego tylko teraz zaryzykować...
Aniu - zaprawy nie jest dużo, tylko takie małe kleksy - jest jednak konieczna by murek był stabilny i nie przewrócił się. Może syn lub sąsiad Ci pomogą...
Pogoda zrobiła się prawdziwie jesienna: pada i wieje. Chciałam deszczu to prawda, ale teraz pokrzyżował moje plany ogródkowe. Mam mnóstwo sadzenia i robię to na raty :evil:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wczoraj korzystając z okazji, że na ROD ma być wspólne ognisko na zakończenie sezonu i zbierają drewno - wycięliśmy leszczynę ( mocno zacieniała mi rabatę ) i śliwkę japońską. Ta śliwka kiepsko owocowała - owoce mało smaczne, dziwne w smaku. Wolę w to miejsce posadzić brzoskwinię lub gruszkę "Konferencję" - uwielbiam je.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale ogrom roboty! Po prostu książkowo! Dobrze, że pokazałaś zdjęcia "przed" i "po"!
To naprawdę trzeba mieć talent aby z ułomków starego betonu zrobić taki klimatyczny zakątek!
A! Gratuluje planów nowych drzewek! To wspaniałe! Zazdroszczę Ci i chyba sama tez posadzę jakieś drzewko, np. gruszkę, albo kosztelę!
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Łał... :shock: Iza murek jest super! Bardzo mi się podoba...Widać ze zdjęć, że dużo pracy włożyliście, ale efekt świetny... Gratulacje za pomysł i wykonanie :lol:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś dalia cudo :shock: :D a co to za biała pięknotka przed dalią :?:
x_P-42

Post »

Izko, wrzosowisko będzie super. Przemyśl tylko dokładnie dobór kolorystyczny "plam " wrzosów, przytargaj jakieś korzeniska...i już :)
Czekamy na fotki z Twoich nasadzeń. :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich wieczorową porą!
Aga mam nadzieję, że coś wyjdzie z tych drzewkowych planów :wink: Już za kilka dni jadę na targi i liczę na ciekawe zakupy. Chociaż tym razem priorytetem są wrzosy...Myślę, że warto zasadzić własne drzewko.
Witaj Jolu! Dawno Cię nie było... Dziękuję za uznanie.
Agness - ta dalia i na mnie robi wrażenie. Nie mam pojęcia co to za odmiana. Jest raczej niska, ale bardzo żywotna - ma mnóstwo kwiatów sporej wielkości. Kwiatek o który pytasz to tunbergia - w naszym klimacie to jednoroczne pnącze. Po raz pierwszy mam ją kwitnącą na biało. Chyba muszę zebrać nasiona.
Polu - dzięki kochana, że we mnie wierzysz. Nie wiem jakie wrzosy uda mi się kupić...Szczerze mówiąc planowanie nie jest moją mocną stroną - w ogrodzie raczej idę na żywioł :oops: Tak sobie myślę, że kupię 3-4 odmiany po 3 sztuki - wtedy będzie je widać. Z wycieczkami do lasu mam pewien kłopot...
A na dobranoc kilka świeżych zdjęć:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x_P-42

Post »

Izko, kochana, nie gniewaj się za te "Olę". Palce szybciej mi poleciały, niż móżdżek pomyślał.
Co do wrzosów i planowania...Najlepiej kupić, rozstawić doniczki i oceniać - pasuje, czy nie? A z tym planowaniem to tak jest u mnie: myślę, spać po nocach nie mogę a jak przyjdzie co do czego, to robię całkiem inaczej !
Patrząc na tę fotkę motyla,żal mi się go zrobiło. Już chyba niewiele czasu mu pozostało na takie beztroskie fruwanie
:cry:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Izo, no to trzymam kciuki za targi! Potajemnie liczę też na fotorelację z co ciekawszych rarytasków z targów..?
Biała tunbergia?! Ja myślałam, że to lampa prześwietliła fotkę :lol:
No, motyl pewnie się wygrzewa na tym kamieniu...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś , powiem szczerze, że właśnie myślałam, że tunbergia, ale nie wiedziałam, że są białe i w końcu zwątpiłam, a dalia bajka, a jak jeszcze piszesz, że jest dosyć niska, to jeszcze bardziej mi się podoba :roll: :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Iza! Gratulacje ze zrobionego wrzosowiska :!: Dopiero z fotorelacji widać, jakie to było pracochłonne zajęcie. Ale efekt pierwsza klasa :!:
Pięknie kwitnie trawa. Ona też dobrze nadawałaby się na wrzosowisko, bo to dobre połączenie np. kostrzewy, turzyce i wrzosy.
x_P-42

Post »

Izko, gdzie się podziewasz ? ;:88
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pogoda dopisuje ;:3 szalejesz w ogrodzie :?:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Izo, ciekawe wykonanie wrzosowiska,bardzo mi sie podoba.
Juz widze obsadzone wrzosami :D ,bedzie pierwszoklasnie.

Pozdrawiam Markus
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tujko!
Ale super murek!
Będzie wspaniały zakątek. A biała rabata - coraz ciekawiej to wszystko wygląda :lol:
Pewnie wybierasz się do Starego Pola na targi?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich serdecznie po przerwie!
Dzięki za odwiedziny i troskę!
Mam nadzieję, że będę mogła wieczorem wszystkim odpowiedzieć. A teraz krótko o "najważniejszym" - dość długo to trwało, ale w końcu jest wrzosowisko. Może nie do końca gotowe...ale jest. Zostawiłam trochę miejsca na wrzośce, posadzę krokusy i botaniczne narcyze. Zdjęcia robiłam pod wieczór więc nie są najlepsze. Oczywiście kory zabrakło i muszę kupić kolejny worek :wink: Mam nadzieję, że wszystko się przyjmie i ładnie przezimuje. Mam nawet wymyślony plan zabezpieczenia zimowego.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”