Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

teresat pisze:To prawda, że miodunki mają cudne liście i spokojnie mogą konkurować z hostami. :)
Doceniłam teraz, kiedy zakupiona wiosną biedula się wzięła do życia.
Jak ususzysz trawkę to włóż ja najlepiej do jakiegoś szklanego słoja :wink:
A z miodunkami i żurawkami, konkurują - zwycięsko ! - bergenie.
Zimozielone i zimotrwałe, niewybredne co do gleby i nasłonecznienia,
mają kwiaty czerwone, różowe i białe.
I są całoroczną ozdobą ogrodu.
Na tyle uniwersalną, że w bagiennej glebie dorosną do 60cm,
a na suchym, piaszczystym gruncie, będą przysadzistymi 30-tkami. :wink:
Ewuś, bardzo Ci je polecam i to przed zimą, żeby zdążyły się ukorzenić.

P.S.
Na Kasprowym, już dziś padał śnieg. :(
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Haniu-Olga o tym śniegu wieszczyła tydzień temu.U nas tylko deszcz,za to obfity.Oleandry i dużą agawę wezmę z ogrodu chyba już w przyszłym tygodniu,noce zimne.Bergenię mam jedną,ładnie się przyjęła, podobno kwitnie na czerwono,brałam przekwitniętą od Elwirki,jest spora.Ma szansę być dużo większa, wiosną zasilę ją obornikiem granulowanym.I będę szukać kwitnących na biało.
Trudno mi się pisze po używaniu kilofa i siekiery,ale grządkę już mam należytą, bez korzeni i bez gruzu dachówkowego.
Szafirki będą miały bardzo dobrze.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj EWO- pospacerowałem po Twoim Podwórkowym ogrodzie, rozrasta się szybko, już sobie wyobrażam jak weźmiesz kilof do ręki, i ruszysz z nim na podwórko, by polepszyć życie roślinkom . Cosik mi się zdaje że niedługo Ci Podwórka zabraknie, tyle zrobiłaś zakupów, że chyba będziesz zmuszona rozejrzeć się za dodatkowym areałem do zagospodarowania.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo... pozwolę sobie u Ciebie zahaczyć Cię o piątkowe spotkanie :wink:
Czy Twój akces nadal traktować można jako prawdopodobny? :roll: Miło by było (bo ja zaglądam od dawna do podwórkowego, ale tak po cichutku... żeby echo pomiędzy murami nie dudniło :wink: )
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Ewo Janinko trociny paczkowane kupisz w sklepie zoologicznym.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie niedzielnie, wracam z bardzo miłego spotkania z Agą .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ago-dzięki za miętę imbirową i jabłkową,hyzop lekarski(ogromna z dawna zadomowiona sadzonka)
Ewo-Ogis-Dzięki-wiem,siostrzenica miała myszoskoczka,wolę trociny ze stolarni.Już załatwione, odbieram we wtorek.
Miło mi widzieć Gorzatę,dam znać na pw we wtorek po południu,pewne terminy są jeszcze w uzgadnianiu.
Tadeuszu-udało mi się wczoraj uzdatnić i oprawić kilof,naturalnie od razu był w użytku i mimo,że z tych mniejszych to dłonie boleśnie czuję do dziś, nie całkiem chętnie się zginają.Kolega nie mógł mi pomagać właśnie z racji echa w/w.W Podwórkowym jeszcze rezerwy ziemi są,ale wymagają przygotowania.Kupuję tylko byliny, jeden wydatek-radość na lata.Za większym areałem (no nie takim jak Nokły naturalnie) się rozglądamy,coś na widoku jest, coś być może, ale jeszcze nie teraz.To decyzja życiowa,więc z duuuużą rozwagą.
Tadeuszu a to jest siekiera również własnoręcznie doczyszczona i oprawiona, która do korzeni była w użytku.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Widzę Ewuniu, że podwórkowy zaczyna powoli "puchnąć"od roślin.
Ależ wiosną będzie cudnie. :roll: Nie mówiąc już o lecie.
A i zapachów w nim nie zabraknie.
Jeśli wybiorę się do Krakowa, to wproszę się na herbatkę ziołową z podwórkowego ogródka. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kogro, kończę robić gruszki na ostro także od Agaxcub.Trochę się obiły w drodze dojrzałe i trzeba było już.Eksperyment.Zamiast kwasku cytrynowego dałam sok z cytryny, zdrowiej. I goździki i chili.
Naturalnie bardzo miło mi będzie Cię (Was?z Tinką?,bo kocice chyba nie lubią wyjazdów?)gościć, do herbatki coś się znajdzie ale raczej na piętrach w prywatnym ogródku Konstantego.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Nie było mnie na forum jakiś czas ( remont Co i wody mamy w domu i z tym związany bałagan i kurz ze skutych ścian ), a tu tak zielono się zrobiło w podwórkowym :)
Udane zakupy Ewa jak widzę, śliczne te szafirki białe- też mam na nie ochotę w tym roku :wink:
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Evluk,czy kupić Ci białe szafirki?Bo i tak niebawem przyjadę z lawendami?Czekam na jedno z dzieci Elsi i dereń,cieszę się z nich bardzo.
Teresat-dziś u Agaxkub widziałam w naturze groszek szerokolistny i dostałam kilka strączków do wysiania.Groszek Agi kwitnący z lewej, a moje maleństwo przy paliku z prawej.Też będzie duży!

Obrazek Obrazek

Ledwo rozplanowałam gdzie i kiedy (poniedziałek czy świąteczny wtorek)wsadzę milin,rudbekię,fioletową odętkę,nasiona groszku szerokolistnego(skoro w naturze rozsiewa się teraz to teraz) przybyło bardzo dużo roślin od Elsi....I plany od nowa.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

No myślę Ewka, że w końcu zajrzysz do mnie????
I mam nadzieję, że wtedy będzie piękna pogoda i polska złota jesień, która jest taka piękna, a nasze spotkanie zasługuje na ładną, szczególną oprawę, nieprawdaż?!!! :wink: :lol:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewuniu! To zdjęcie z siekierą wygląda groźnie :shock:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hanuś-dzięki za kolejny adres sprawdzonej firmy,ale bergenię mam jedną od Elwirki(kwiat czerwony) i widziałam w Ogrodnictwie Łuccy koło Błoń (a pani powiedziała,że jak u nich nie ma, a jest w ich drugim punkcie na Rybnej koło Schroniska dla Zwierząt, to mi ściągnie, zresztą i tam dojazd autobusem bardzo dobry), myślę,że nawet jak wyższa cena niż wysyłkowo, to bez kosztów paczki czy kuriera, w podwórkowym nie mieści się za dużo...I jeszcze z nasadzeń jesiennych to przecież coś zdobędzie się i na Targach w Krakowie.
Ewo-Evluk-spotkanie zasługuje na wczesnojesienną oprawę, a francuska lawenda motylkowa(6 krzaczków) na dalsze życie, u mnie lada moment wymiana okien....
Ambo-to bardziej ciupaga jak siekiera, ma długi trzonek, bardzo przydatna w Podwórkowym.
Od Elsi m.in. przybyła hosta Błękitny Anioł -nie mam takiej, cudna,żebyście widziały ten kolor liści, bergenia ciemno wściekle różowa co do kwiatu, kopytnik, biały orlik,dwa różne derenie, które już mi się spore wydają...resztę tylko podlałam, bo północ się zbliżała a były po długiej drodze w doniczkach z ziemią i zafoliowanych.
Awatar użytkownika
eury
200p
200p
Od: 1 kwie 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewo,coraz więcej roślin zadomowiło się w Twoim ogródku.Nie mogę się doczekać przyszłego lata w podwórkowym królestwie.
Z bergenii bardzo mi się podobają 'Magic Giant' i 'Bressingham Ruby' - za tą ostatnią wypatruj oczy :twisted: -ma bardzo ciekawe liście.
Za propozycję kupna szafirkuów bardzo ci dziękuję.Kochana jesteś.W moim zaprzyjaznionym ogrodniku mają się pojawić lada dzień,tak że nie będę Tobie sprawiała kłopotu
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eury, Elsi,Tijo-Dziś załatwiałam pewną sprawę urzędową i trochę mi zeszło.Przypadkiem zajechałam na Mogilską gdzie kiedyś było Ogrodnictwo, niestety przeniesione, a w sklepie firmowym nic ciekawego, jakieś papryczki doniczkowe i astry, za to sporo narzędzi po umiarkowanej cenie.Przed sklepem z 30 letnie ogromne miliny, a na nich strączki. Zerwałam.
Mało miałam dziś czasu ,późno wyszłam do ogrodu i przed zmrokiem zdążyłam wygrabić liście z rabatek,zasadzić wszystko od Agi(odętkę,rudbekię, trzy różne mięty,hyzop i milin),a od Elsi:dwa pięciorniki krzaczaste żółty i biały, bergenię NN,hostę Błękitny Anioł(Blue Angel),kopytnik,ciemiernik,szałwię muszkatołową, hortensję krzewiastą Grandiflora.Przesadziłam też inne dwie hortensje-niebiesko-różową od Evluk i sadzonkę różowej od Cynki, tak,żeby tworzyły coś na kształt szpaleru.Nowe nasadzenia podlałam i zrobiło się ciemno.Nie zdążyłam powalczyć z kolejną rabatką cięższym sprzętem(kilof, siekiera, piła).Jutro sadzenie-pozostałe trzy duże rośliny od Elsi-dwa derenie(jeden pstrolistny i Kostek wolałby,żebym go zasadziła w przedpokoju),wierzba hakiro hishiki(ale nie na pniu, tylko krzak) i zapomniany mały dzwonek, szafirkowe pole,może narcyzy.

Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”