Storczyki dorotykol

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko phal. cornu -cervi piękny , no oczu nie można oderwać ;:111 ;:154 Phal. equestris śliczniutki ;:2 Hybrydka kwiatki ma bardzo ładne :wink:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
hanusia
200p
200p
Od: 19 cze 2009, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hybryda bardzo ładna ;:111
Wszystkie ładne.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wszystkie ładne. a equestrisa i cornu-cervi zamówiłaś z orchidgarden? widzę, ze tobie też przysłali equestrisa z 2 pędami. a hybryda jest spora.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Storczykowa pisze:wszystkie ładne. a equestrisa i cornu-cervi zamówiłaś z orchidgarden? widzę, ze tobie też przysłali equestrisa z 2 pędami. a hybryda jest spora.
Tak są z tego sklepu, a hybrydę mam od półtorej roku i puściła u mnie 3 ogromne liście ostatnio miała dwa pędy na których były po 4 kwiatki, a teraz dwa - to się wysiliła ;:191 ;:191 ;:191

Dopiero zaczynam z botanicznymi i zupełnie nie wiedziałam,że mają aż tak malutkie kwiatuszki ;:129 ;:129 ;:129

Sylki, Storczykowa, hanusia, Aniu dziękuję ;:80 ;:80 ;:80

Mam pytanie kiedy należy spodziewać się kwiatów u mariae. Mam ją od stycznia tego roku i wypuściła dwa listki największy ma 17cm. Czy już jest w rozmiarze do kwitnienia?

Tak wygląda :D

Obrazek
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mariae jest już spory. nie wiem, jakiej wielkości rośliny kwitną, bo tą odmianę widziałam tylko na zdjęciach. a Phalaenopsisy o barwnych albo woskowych kwiatach często mają mało kwiatów, mniej niż zwykłe Phal. a equestrisy rzeczywiście kwiatki mają malutkie. kwiatuszek mojego ma obecnie 2,5 cm.
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Dorotko, ja też mam takiego jednego "obficie" kwitnącego. I też jest woskowy, taki żółtawy. Niestety nigdy nie produkuje więcej niż 4 kwiatków na jednym pędzie w jednym czasie. A liściory ma za to ogromne. Powiem szczerze, że go za to nie lubię. Myślałam, ze odpoczynek w chłodnym miejscu go pobudzi, ale nic z tego. Właśnie znowu wyprodukował długaśny pęd, wysmrodził 3 paczki i puszcza drugą łodygę. Jak zakwitnie to Wam pokażę tego dziabąga. :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

*Kasia pisze:Dorotko, ja też mam takiego jednego "obficie" kwitnącego. I też jest woskowy, taki żółtawy. Niestety nigdy nie produkuje więcej niż 4 kwiatków na jednym pędzie w jednym czasie. A liściory ma za to ogromne. Powiem szczerze, że go za to nie lubię. Myślałam, ze odpoczynek w chłodnym miejscu go pobudzi, ale nic z tego. Właśnie znowu wyprodukował długaśny pęd, wysmrodził 3 paczki i puszcza drugą łodygę. Jak zakwitnie to Wam pokażę tego dziabąga. :wink:
ja też mam jednego woskowego, który ma teraz 3 kwiatki i ogromne liście (szerokie na 12 cm), za które go uwielbiam, bo przypomina mi Phal. gigantea i jestem prawie pewna, że jest jakąś jego dalszą hybrydą. przy poprzednim kwitnieniu miał więcej kwiatków, ale zauważyłam, że te woskowe tak mają. ten pomarańczowy co kwitnie już 11 miesięcy u mnie, też ma nie więcej niż 5 kwiatków naraz (teraz ma 2).
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"wysmrodził 3 paczki i puszcza drugą łodygę'' - ale mnie to rozbawiło :lol: :lol: :lol:
Uwielbiam woskowe i mam ich 10 szt bardzo kocham je za zapach - niestety 4 sztuki nie pachną.

Kasiu jak rozkwitnie to pokaż nam koniecznie- już czekam ;:87 ;:87 ;:87 ;:87 ;:87

Podczas którejś wizyty w obi kupiłam zdechlaczka za 5 zł i po kształcie pąków też wygląda mi na woskowego :D
W domu nawet mamy zakłady co do koloru - Walery ;:215
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja też uwielbiam woskowe. nie mają wiele kwiatów, ale za to jakie piękne. wśród botanicznych jest sporo woskowych.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Dorotko, śliczne nowe nabytki. Ja też mam mariae, ale w porównaniu do Twojego to mój to maleńki maluszek. Na razie dzidziuś pod specjalną opieką. Życzę szybko kwiatów u Twojego !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

w styczniu też była malutka i żółtawa, ale ruszyła na wiosnę i chyba ma się dobrze :D
Dziękuje Ci za życzenia ;:12
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Mój woskowy też ma tylko 3 kwiaty ale się cieszę bo są piękne i obdarzył mnie już dwoma keiki :lol:
Phal.mariae jest na tyle spory że już powinien kwitnąć więc tam wypatruj czy mu zadziorek nie rośnie hehe ;:113
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, wszystkiego najlepszego w Dniu Imienin, spełnienia marzeń storczykowych i osobistych. ;:196
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Wszystkiego NAJ NAJ NAJ !!!!!

Obrazek
Awatar użytkownika
hanusia
200p