Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zgadzam się z tym ;:228 A jeszcze przypomniało mi się, jak rozmawiałam z tym maluszkiem i powiedziałam mu tak:
"Skoro ja się tobą opiekuję, to powinienieś mi się czymś odwdzięczyć, nie uważasz?" :wink: A po kilku dniach już coś wypuścił :D
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Czyli to się nazywa "miłość odwzajemniona", tak? :wink:

Ja ją pryskam <----> ona mi rośnie :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

to Sedirea na pewno będzie śliczna, choć taka maleńka. a jak tam sadzonki i botaniczne?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Annuska, Możesz wierzyć lub nie...ale jak zobaczyłam powyższą fotkę, to aż mi ciarki po plecach przeszły...Cud natury :shock:
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Anusska no niespodzianka super :lol:
Sedirea japonica przepiękna ;:111 ;:111 ;:111 Ło matko,kiedy moja zakwitnie!
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dusiu, botaniczne mają się ok. Wszystkie, prócz jednej siewki Phal. hierogylphica, wypuszczją korzonki i/lub listki :)

Justynko, wierzę, naprawdę wierzę :lol:
To pewnie teraz jakieś zakupy będziesz szykować, co? :wink: Bo prawie wszystkie dziewczyny z forum już ją ostatnio kupiły, hehe :lol:

Agatko, a żebyś wiedziała, radość ogromna :wink: A ja po kolejnej już wystawie żałuję, że się którejś roślince dobrze nie przyjrzałam :( Tym razem padło na Sedirea japonica... :( A byłam tak blisko niej, a nawet nie powąchałam... :( Ale przynajmniej fotka została :lol:
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Aniu ja doskonale Cię rozumiem bo sama się cieszę z korzonków i listków a Ty masz tym bardziej powód do radości bo zaczęła Ci marnieć a wyszła na prostą,gratuluję.Wszystko pomyślnie się skończyło,teraz niech rośnie i szybko zakwitnie ;:31
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Agatko, chyba każdego storczykomaniaka cieszy jakikolwiek postęp w roślince, szczególnie tej ratowanej :)
A na kwitnienie to ma jeszcze czas :lol: Może jeszcze kupię sobie kwitnącą roślinkę w Dreźnie :wink:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Anussko, dawno mnie nie było, więc pozwoliłam sobie przypomnieć to wspaniałe zdjęcie:

Obrazek

Prześliczny kwiatuszek :!: Nie żałuj, ze nie pachnie, bo podobno niektóre gat. potrafią mieć niezbyt przyjemny zapach.
Czytałam juz takie komentarze ich właścicieli...
Co do obfitości kwitnienia, u mojej też na początku były pojedyncze kwiaty, a potem
roslina wzięła sie do roboty i... sama widziałaś :wink:
Gratulacje dla Ciebie!

Bardzo ciekawy kwiat hybrydy Phal. z poprzedniej strony :)
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Asiu, dziękuję, bardzo miło jest czytać takie słowa od osoby doświadczonej w uprawie właśnie tego kwiatuszka ;:165 Moja kwiatków w efekcie finalnym (według dzisiejszego stanu kwiatów i pączków :wink: ) będzie miała pięć, ale nie jest to jeszcze ostatecznie powiedziane, bo co jakiś czas tworzy nowe pączki :lol: Ale mimo wszystko i tak nie doścignie Twojej przepięknej i tak obficie kwitnącej ;:333 A zapachu w takim razie żałować nie będę, chociaż Jola właściwie nie pisała nic o tym, żeby był brzydki... :oops: :roll: Za hyrydkę też dzięki, niedługo uaktualnię fotki, jak wszystkie kwiatki się rozwiną :lol:
A ja mam do Ciebie jeszcze pytanko odnośnie Masdevalli, czy u Twojej także żółkną listki od dołu, nawet te młode? :(
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Liście u mojej Masdevallii są stale "wymieniane". Tzn., jedne żółkną (ale nie od dołu, tylko od czubka liścia), a drugie w tym czasie sobie dojrzewają z młodych przyrostów.
Zauważyłam jednak, obserwując na zdjęciach różne rosliny, że liście u większości mają jakieś nacieki, plamki, kropki,
ciemne punkty itp. Może taka już ich uroda, że są wrażliwe na różne czynniki.
Na pewno nadmiar światła im przeszkadza i jak pisałam w swoim wątku - nawożenie w czasie kwitnienia.
Jeśli u Ciebie żółknięcie było od dołu liści, to może też miały na wolnym powietrzu za chłodno nocą.
Trudno dociekać. Moja roślina też odchorowała południowo - wschodni parapet, zanim się zorientowałam, że jej tam źle.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Asiu, dzięki za rady :) Ale nie wiem, czy moja w takim razie może jeszcze stać na dworze, skoro może jej tam być za chłodno :? Dodam, że stoi od strony północno-wschodniej i nie ma tam za bardzo dopływu światła, bo od wszystkich stron są postawione bloki... :roll:

Anusska pisze:...staram się wybierać najoryginalniejsze storczyki, żeby starczyło na nie miejsca. Ale jakbym kiedyś spotkała zwykłego białego, to nie wiem, czy byłabym w stanie mu się oprzeć :wink:
I stało się :lol: Wczoraj wieczorem objeździłam kilka wrocławksich sklepów, gdzie można spotkać storczyki, a efektem tego jest zkaup białej Phalaenopsis o dość dużych, mających 11cm, kwiatach :wink: Poza tym ma spore liście i dużą liczbę korzeni, co świadczy o jej zdrowiu. A, i jeszcze ma kilkumilimetrowy zaczątek pędu kwiatowego, ale wątpię, czy urośnie.. :roll:
Eksperymentalnie postanowiłam ją trochę zaniedbać, a więc - nie ruszać z miejsca w ogóle, podlewać odstałą kranówką, jedynie z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny, bez nawozu, nie przesadzać. Wstawiłam go do glinianej osłonki, żeby miał przepływ powietrza. Zobaczymy, czy coś z tego wyjdzie :roll: A warunki zapewniłam podobne, jakie ma (również biały :wink: ) storczyk mojej koleżanki, który kwitnie nieprzerwanie od sześciu lat :lol:
Fotki może będą później :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

biały na pewno jest piękny. a nie szkoda ci go tak zaniedbywać?
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dusiu, jest piękny :) A to zaniedbywanie to nie tak do końca :wink: Po prostu wiele osób ma storczyki i nie zajmuje się nimi jakoś specjalnie i rosną im o wiele lepiej niż tym, którzy ciągle nad nimi "skaczą" :roll:
A warunki staram mu się zapewnić takie, jak ma storczyk mojej koleżanki, który kwitnie bez przerwy już od ponad sześiu lat, ciągle ma jakieś dwanaście kwiatów (raz miał chyba 24 :shock: ) i wypuszcza duże liście i ma masę korzeni :)
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

No dobrze, to wklejam zdjęcia białego z kwiatami dość dużej wielkości, mojego nowego nabytku z OBI za 16,99zł :P
Przepraszam za opóźnienie, ale popsuło mi się USB i nie mogłam przegrać fotek na komputer... :roll:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

I, tak jak pisałam, trochę go sobie pozaniedbywam :wink: Po prostu z ciekawości, czy niektórzy amatorzy trafiają na same świetne okazy,
czy wieloletnie kwitnienia są właśnie efektem ich hodowli, innej niż polecana przez storczykomaniaków, będę go uprawiać jak oni :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”