oleesiak tak zrywam je bo duża ilość liści opóżnia kwitnienie roślina idzie na przyrost liści a nie na kwiaty.
Mniejsza ilość liści to też miej brugmansia potrzebuje wody( zrywam te poniżej Y).
Liście wyglądają na poparzone lub poobijane przez wiatr.Niestety ostatnie pogody- upalne dni, chłodne noce, wiatr z deszczem- nie sprzyjają.andrzej1050 pisze:W tym roku, na początku maja kupiłem daturę i jakoś wolno mi rośnie, no i nie kwitnie. Nawet pąków kwiatowych nie widać. Poza tym chyba trochę choruje albo liście zjada coś?
Podlewam codziennie, nawożę raz na tydzień. Czy ktoś może mi powiedzieć kiedy i czy w ogóle zakwitnie?
Załączam zdjęcia mojej roślinki.
Andrzej
![]()
![]()
![]()
Ja zrywam nawet rocznym.na pewno nie zaszkodzi a może pomóc. Czy ta odżywka jest przeznaczona do datur? Odżywki dla kwitnących mają podobne proporcje ale składników jest za mało, datura potrzebuje ok 2x więcej.andrzej1050 pisze:I jeszcze jedno, na formu znalazłem poradę, że powinno się niektore liście oberwać, tak żeby przyspieszyć kwitnienie - czy w moim przypadku rośliny jednorocznej też trzeba tak zrobić.
Pozdrawiam
Andrzej