Ogród - mój azyl - JolantaG cz.3
- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu piękne zdjęcia. A mozna dostać przepis na ta nutelle śliwkową - mam plagę urodzaju śliwek węgierek 

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
MADZIU ,dziękuje .
VIOLU ,aż tyle miłych słów
Twojemu królestwu też niczego nie brakuje .
IGUŚ ,bo ty masz już wszystko pięknie urządzone,ja dopiero zaczynam .Popełniam wiele błędów i ciągle coś poprawiam .Przede mną jeszcze daleka droga,aby utworzyć piękny ogród .
Chyba nigdy w pełni nie będę zadowolona.Zawsze coś się znajdzie ,aby poprawić ,przesadzić ,upiększyć itp ...............
IWA ,u mnie też klęska urodzaju śliwkowego .
Nutella ze śliwek
2,5 kg śliwek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
1 kakao 200 g (z wiatrakami) Deco Morreno
Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem.
Powinno sporo odparować.
Dodać cukry waniliowe i kakao.
Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki.
Jest to przepis EMPUZY ,a oto link .
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a&start=98

VIOLU ,aż tyle miłych słów

IGUŚ ,bo ty masz już wszystko pięknie urządzone,ja dopiero zaczynam .Popełniam wiele błędów i ciągle coś poprawiam .Przede mną jeszcze daleka droga,aby utworzyć piękny ogród .

IWA ,u mnie też klęska urodzaju śliwkowego .

Nutella ze śliwek
2,5 kg śliwek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
1 kakao 200 g (z wiatrakami) Deco Morreno
Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem.
Powinno sporo odparować.
Dodać cukry waniliowe i kakao.
Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki.
Jest to przepis EMPUZY ,a oto link .
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a&start=98
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
JolantaGraj pisze:
Nutella już zawekowana.Zrobiłam małą porcję .Wyszło tylko 10 małych słoiczków .![]()
Bałam się troszkę tego smaku ,co to wyjdzie ,ale wyszło całkiem ,całkiem smacznie .![]()
Chyba zrobię kolejną porcję .
Jolu, ja także robiłam dzisiaj tę nutellę ze śliwek.Do naleśniczków i gofrów będzie, jak znalazł a i lody można polać. Ciekawy smak - lekko kwaskowy, mocno słodki i czekoladowy. Czy Twoja także tak smakuje?
- JolantaG
MAJU ,spróbuj na jednym słoiczku ,dodaj kakao i cukier waniliowy .Jak ci zasmakuje możesz zrobić normalną porcję .
POLU ,moja nutella smakowała podobnie ,tylko ,że może mniej słodka ,bo ja nie dałam tyle cukru .Robiłam wszystko na oko i na wyczucie smaku .
Wpadnę do Was później ,bo teraz idę sobie posiedzieć w salonie piękności .W sobotę idę na wesele i muszę jakoś wyglądać .Muszę zrobić jakiś baleyage ,aby przykryć moje siwulce .
POLU ,moja nutella smakowała podobnie ,tylko ,że może mniej słodka ,bo ja nie dałam tyle cukru .Robiłam wszystko na oko i na wyczucie smaku .
Wpadnę do Was później ,bo teraz idę sobie posiedzieć w salonie piękności .W sobotę idę na wesele i muszę jakoś wyglądać .Muszę zrobić jakiś baleyage ,aby przykryć moje siwulce .

-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Według kalendarza poleniuchować można w piątek a pozostałe dni wykorzystać twórczo. No tak, w poniedziałek malinowy dżem, wczoraj śliwkowy, dziś zrobię porcję nutelli (już wydrukowałam przepis), jutro następna porcja malin się szykuje - to ten piątek jest bardzo bardzo potrzebny
Tylko, gdzie w tym czas na ogródek? Widzę u Ciebie sporo przeróbek, nowych nasadzeń, ja na to nie mogę czasu wygospodarować.
Wciskam nowe sadzonki, ale za porządne przebudowanie rabaty nie mogę się zabrać. No i bardzo sucho u nas, trudno łopatę w ziemię wbić.

Tylko, gdzie w tym czas na ogródek? Widzę u Ciebie sporo przeróbek, nowych nasadzeń, ja na to nie mogę czasu wygospodarować.
Wciskam nowe sadzonki, ale za porządne przebudowanie rabaty nie mogę się zabrać. No i bardzo sucho u nas, trudno łopatę w ziemię wbić.

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- JolantaG
JACKU ,ciesz się ,że chociaż ta jedna choroba cię ominęła ,,jak na razie ,,
ELU ,ja też codziennie robię jakieś przetwory .Jak nie pomidorki ,ogórki ,to śliweczki ,brzoskwinki itp .Piątek naprawdę się przyda .
Właśnie nastawiłam kolejną porcję nutelli .Ty razem podwójną ,bo bardzo wszystkim zasmakowała . :P

ELU ,ja też codziennie robię jakieś przetwory .Jak nie pomidorki ,ogórki ,to śliweczki ,brzoskwinki itp .Piątek naprawdę się przyda .

-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
- JolantaG
MARYLU ,mam nadzieję ,że możesz już swobodnie oddychać .
Żurawek ,żuraweczek i tiarelli nie mam wcale aż tak dużo [około 25 odmian]Chciało by się mieć jeszcze więcej .
JACKU ,ze mną jest podobnie ,gromadzę wiele gatunków roślin ,a później dopiero odmiany .Jedynie host i żurawek mam po kilka odmian ,a tak to raczej pojedyńcze egzemplarze .Mam straszny misz ,masz w swoim ogrodzie .
Mój wczorajszy zakup -jodła koreańska SILBERLOCKE o pięknie poskręcanych igiełkach .

Żurawek ,żuraweczek i tiarelli nie mam wcale aż tak dużo [około 25 odmian]Chciało by się mieć jeszcze więcej .
JACKU ,ze mną jest podobnie ,gromadzę wiele gatunków roślin ,a później dopiero odmiany .Jedynie host i żurawek mam po kilka odmian ,a tak to raczej pojedyńcze egzemplarze .Mam straszny misz ,masz w swoim ogrodzie .

Mój wczorajszy zakup -jodła koreańska SILBERLOCKE o pięknie poskręcanych igiełkach .