Dość smutny dzień dzisiaj,więc zabrałam się energicznie za obiad.
Tom Yum - tajska zupa z ryb i owoców morza
Opakowanie pasty Tom Yum z Kuchni Świata
filety z ryb morskich - u mnie dwa rodzaje
garść mrożonych owoców morza
Pastę rozpuścić wg. przepisu, dodać pokrojone ryby, zagotować na wolnym ogniu. Dodać sparzoną mieszankę owoców morza - pogotować 3 min. Gotowe
Risotto z kurkami na białym winie
25 dkg ryżu do risotto
3/4 kg kurek
cebula, ząbek czosnku, pieprz,sól,masło
200 ml białego wina
3/4 l rosołu warzywnego lub wywaru z grzybów
tarty parmezan
W głębokiej patelni zeszklić na maśle cebulę pokrojoną w kostkę i ząbek czosnku. Dodać ryż i znowu zeszklić
Dodawać małe porcje rosołu do wchłonięcia przez ryż. I tak aż do wykorzystania całej ilości. Cały czas mieszając ryż na patelni.Na końcu dodać wino i znowu mieszać aż do całkowitego wchłonięcia.
Ja użyłam wino australijskie Colombard/Charrdonay
W międzyczasie na drugiej patelni mocno podsmażyć na maśle kurki. Jeżeli wytworzy się sos, smażyć aż do jego wyparowania. Posolić,popieprzyć.
Ryż popieprzyć, dodać kurki,starty parmezan i wymieszać. Posypać natką pietruszki i zaraz podać. Popijać resztą wina
