Moje, moje - Mania

ODPOWIEDZ
Grzdyl

Post »

Witam,Maniu. :D Twoja Stapelia,to S.hirsuta i należy do tych mniej "pachnących".Piękny kwiat.
Taccanivea,pokaż zdjęcie swojej,może uda się ją rozpoznać.
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mania pisze: U mnie kolejne kwitnienie, z dedykacją dla Dawida:

Obrazek
Ślepnę na stare lata :lol: :lol: :lol: Tyle razy oglądałem fotkę, a nie zauważyłem dedykacji :oops: Piękny kwiatek, żebym i ja się doczekał.
Dawid
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p
Od: 24 cze 2009, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grzdyl pisze:Witam,Maniu. :D Twoja Stapelia,to S.hirsuta i należy do tych mniej "pachnących".Piękny kwiat.
Taccanivea,pokaż zdjęcie swojej,może uda się ją rozpoznać.
Muszę sprawdzić czy nie wrzuciłam jej u siebie w wątku, ale chyba nie...
Mam wrzucić u Mani czy u siebie :?:

Maniu, tak szczerze to ja swojej z bliska nie wąchałam... A stoi w pokoju, w którym więcej czasu spędza mój mąż niż ja... Siedzi ciągle przy komputerze i gra ;:99
Pozdrawiam, Maryla
Pracuję nad kolekcją hoi, ficusów, storczyków i syngonium:)
Spis treści
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Dawid -spokojna głowa, Twoje też obrodzą zapachem wprost proporcjonalnym do średnicy kwiecia ;)
Taccanivea - jak masz chęć - to śmiało wrzucaj u mnie.
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

A tu dziś znowu chwilka wolna, obchod wśrod roślin robię i bach - crassulka /nie do końca oznaczona ;)/ kwitnie. Pierwszy raz.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Na opuncje narzekam, ale nowa znalazła u mnie miejsce:
Obrazek

I - mimo spisania cereusa na straty /wełnowiec, potem zalanie, ostatecznie wymiana ziemi, wystawienie na balkon i zapomnienie/ - cala 1/3 gabarytów to tegoroczny przyrost :
Obrazek

Nawet echinopsis /ta sztuka echino potraktowana byla identycznie jak cereus - przeszli walkę jak bracia ;)/ pierwszy raz zakwitnie:

Obrazek
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p

Post »

Świetna ta opuncja:) A kwiat zapowiada się bardzo ciekawie:)
Dzięki Maniu:) wrzucę zdjęcia jak tylko je zrobię.. pewnie jutro :D
Pozdrawiam, Maryla
Spis treści
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Dzięki, ale poklęłam trochę przy jej przesadzaniu, a .....taka niepozorna......;)
A echinopsis - zobaczymy - u tego, który kwitł w zeszłym roku /mam raptem dwa/ - odręcznie /niechcący/ przetrąciłam pąk, i choć coś wypuszcza - to pewnie przed jesienią nic się nie ostoi. A ten właśnie na zdjęciu - miał zeszłego roku zrzucony pąk i oby teraz, oby....
tylko, że pewnie przed urlopem ;)
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p

Post »

To trzymam kciuki :D Niech zakwitnie :D
Z opuncjami tak już jest, ja najbardziej odczuwam kiedy otrę się o microdasys :wink: Wszystko swędzi :D
Wrzucam fotki:) Trochę zaniedbałam te kwiatulki i czas zrobić z nimi porządek :D
Obrazek Obrazek
Muszę kupić sobie takie plakietki, na których pisze się nazwy roślinek :D Może wtedy nauczę się wreszcie kaktusich nazw, bo z tym u mnie krucho :oops:
Pozdrawiam, Maryla
Spis treści
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Oj, to z chyba nie jest stapelia hirsuta (czyli moja kwitnąca roślinka).....ale bardzo ładna /to mało powiedziane/. Lepiej podpytaj Władka czy innych fachowców, ja tu jedynie podziwiać mogę.
A z plakietkami - to mam tymczasowy patent - mam stare arkusze papieru fotograficznego (najgrubszego), woda go nie rusza. Odpowiednie przycięcie końcówki (w szpic) aby wlazł bezstresowo w ziemię, flamaster do płyt CD i ...... jakoś /przy pomocy forum/ oznaczam :)
Grzdyl

Post »

Taccanivea. :D Gdybyś wcześniej nie napisała,że "małe, aksamitne brunatne kwiaty",to bym powiedział,że jest to Orbea variegata,a tak to mam co do tego wątpliwości.Najłatwiej stepeliowate można dokładnie rozpoznać dopiero po kwiatach,gdyż wiele z nich jest bardzo do siebie podobna,a przy niesprzyjających warunkach uprawy zniekształcają swój pokrój,co jeszcze bardziej utrudnia ich identyfikację.A na marginesie,widać że ma trochę za mało światła i niektóre pędy,szczególnie te w środku,są trochę wyciągnięte.
Polecam stronę,na której są prawie wszystkie stepeliowate. http://asclepidarium.de/English/Fotoausstellung_e.htm
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p

Post »

Maniu to świetny pomysł:) Może znajdę coś podobnego w domciu, nie papier fotograficzny, ale może cos innego :D
Grzdyl pisze:Taccanivea. :D Gdybyś wcześniej nie napisała,że "małe, aksamitne brunatne kwiaty",to bym powiedział,że jest to Orbea variegata,a tak to mam co do tego wątpliwości.Najłatwiej stepeliowate można dokładnie rozpoznać dopiero po kwiatach,gdyż wiele z nich jest bardzo do siebie podobna,a przy niesprzyjających warunkach uprawy zniekształcają swój pokrój,co jeszcze bardziej utrudnia ich identyfikację.A na marginesie,widać że ma trochę za mało światła i niektóre pędy,szczególnie te w środku,są trochę wyciągnięte.
Polecam stronę,na której są prawie wszystkie stepeliowate. http://asclepidarium.de/English/Fotoausstellung_e.htm
Dziękuję serdecznie :D poszukam na tej stronce. U znajomej, której jakiś czas temu podrzuciłam szczepki chyba właśnie kwitnie, poproszę ją o przesłanie do mnie fotki i wrzucę na forum:)

Zajrzałam na tą stronę.. Niestety nie rozpoznałam tam swojego kakstua... Najbardziej podobne są stapelia similis i stapelia asterias-hybride, ale ta ostatnia ma chyba duże kwiaty... Zresztą może źle pamiętam te kwiatuszki, poczekam na zdjęcie od koleżanki i może coś sie wyjaśni :D
Pozdrawiam, Maryla
Spis treści
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p

Post »

Wrzucam fotkę kwiatka, może niedokładnie takim go zapamiętałam... Tak kwitnie u moich rodziców

Obrazek
Pozdrawiam, Maryla
Spis treści
Awatar użytkownika
Zofijka
500p
500p
Od: 3 wrz 2009, o 19:44

Post »

przepiękny! :shock: z niecierpliwością czekam na kwiaty na Twoim egzemplarzu :)
kochajmy zielone :)

pozdrawiam serdecznie Kasia
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p

Post »

Kasiu u mnie kwitnie w zimie... Nie wiem czemu. Dałam kilka szczepek znajomej w kwietniu bodajże i u niej już też ma pączki :D
Pozdrawiam, Maryla
Spis treści
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”