Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dlatego ja sama kupuję sobie storczyki, m.in. z oszczędzonych pieniędzy :wink:
I wtedy mam też swobodę w wybieraniu, kupuję co chcę, co podoba się mi, a nie komuś. Tylko gorzej trochę, bo później tato narzeka, że mu światło zasłaniam :oops:
A z tym zdziwieniem, to ja się zdziwiłam najbardziej, jak zobaczyłam, jedną, drugą, a potem trzecią keiki na Vandzie, w ogóle się ich nie spodziewałam :lol:
Dzisiaj :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anusska pisze:Dlatego ja sama kupuję sobie storczyki, m.in. z oszczędzonych pieniędzy :wink:
I wtedy mam też swobodę w wybieraniu, kupuję co chcę, co podoba się mi, a nie komuś. Tylko gorzej trochę, bo później tato narzeka, że mu światło zasłaniam :oops:
A z tym zdziwieniem, to ja się zdziwiłam najbardziej, jak zobaczyłam, jedną, drugą, a potem trzecią keiki na Vandzie, w ogóle się ich nie spodziewałam :lol:
Dzisiaj :)
keiki na Vandach się zdarzają, ale raczej rzadko. z moich tylko jedna ma, ale rośnie powoli, bo mu korzenie zasłaniają światło. a te u twojej podrosły?
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Anusska - w-wska to znaczy tylko warszawska :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dusiu, w takim razie albo ta Vanda ma to w genach, albo (oby nie :( ) coś jej dolega, choć to mało prawdopodbne bo szaleje liściasto i korzonkowo :roll: Mam nadzieję, że to pierwsze :wink: Malutkie keiki już trochę podrosły i mam nadzieję, że szybko urosną :P U mnie wyrosły dwie w korzeniach, że nie sposób zrobić im zdjęcie, a jedna trochę wyżej i ta właśnie najszybciej rośnie, bo ma najwięcej światła :lol: Ale na pewno będzie niesamowity widok, jak wszystkie równocześnie zakwitną :shock:

Aniu, dzięki za wytłumaczenie :oops: Najpierw właśnie tak pomyślałam, ale z racji tego, że mieszkam we Wrocławiu, właśnie tak mi się skojarzyło i juz nie wiedziałam, o który ogród botaniczny chodzi :roll:
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sylki3 pisze:Ja Aniu przyłapałam się na tym że jadąc do pracy samochodem patrzę w każde okno każdego domu w poszukiwaniu storczyków :lol: dobrze jest tak zobaczyć w oknach bloków czy domów jakiegoś storczyka :)
No to anegdotka;
Moja sąsiadka zza płotka, kazała mi popatrzeć w okna przy pobliskim sklepie-:Joj Beatka, zobacz jakie ktoś ma storczyki na parterze! Twoje to się chowają !!!!! I popatrz ktoś je hoduje na północnym parapecie !!!!!!!!!!!!!!!

No to polazłam, cała obolała po niedzielnym sadzeniu cebulek.

Stoję i się gapię i widzę..............piękne, sztuczne i bardzooooooooo oryginalne storczyki w pięknym kardynalskim kolorze........ ale mi się humorek od razu poprawił. :)
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Beatko, ale numer :lol: A te sztuczne storczyki to, o dziwo, są droższe od żywych :shock: Jedna gałązka kosztuje ok. 60zł! :?
A to powinno być na odwrót, bo przecież prawdziwe storczyki są o wiele piękniejsze :lol: Ale dla storczykomaniaków to lepiej :wink:
Tylko zastanawiam sie, o co chodziło Twojej siąsiadce, że stoją na płn. parapecie, przecież jest on dobry... :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Dusiu, w takim razie albo ta Vanda ma to w genach, albo (oby nie :( ) coś jej dolega, choć to mało prawdopodbne bo szaleje liściasto i korzonkowo :roll: Mam nadzieję, że to pierwsze :wink: Malutkie keiki już trochę podrosły i mam nadzieję, że szybko urosną :P U mnie wyrosły dwie w korzeniach, że nie sposób zrobić im zdjęcie, a jedna trochę wyżej i ta właśnie najszybciej rośnie, bo ma najwięcej światła :lol: Ale na pewno będzie niesamowity widok, jak wszystkie równocześnie zakwitną :shock:

Aniu, dzięki za wytłumaczenie :oops: Najpierw właśnie tak pomyślałam, ale z racji tego, że mieszkam we Wrocławiu, właśnie tak mi się skojarzyło i już nie wiedziałam, o który ogród botaniczny chodzi :roll:
z twoją Vandą na pewno jest wszystko ok, ona może po prostu tak ma, tak jak moja rózowa. kiedyś na wystawie widziałam 1 Ascocendę z trzema odrostami: duża Ascocenda i jeden z odrostów kwitły. ładnie to wyglądało. mojej rózowej odrost wyrósł w korzeniach i też mu się nie da zrobić zdjęcia.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dusiu, może rzeczywiście ma to w genach :wink: A jak keiki urosną, to zostawię je razem, bo będzie fajnie wyglądało :lol:

A teraz powiem i pokażę Wam, co się u mnie dzieje :wink:

Sedirea japonica, która zresztą ostatnio robi karierę na forum :lol: , została kupiona w maju. Przez około miesiąc miała się ok, później wyjechałam na 6 dni, wróciłam i było gorzej - lliskti zmarniały i straciła kilka korzonków :( Ale za radą dobrej wróżki Joli włożyłam ją do sphagnum. I od razu ruszyła! Listek jej się powiększył już po kilku dniach.
A jakie było dzisiaj moje szczęście, gdy ją wzięłam, a tam patrzę i ona wypuszcza kolejnego listka! A kilka dni temu zaczął jej rosnąć ładniutki korzonek! Ależ ja się cieszę :heja

Obrazek Obrazek Obrazek

A ostatnio zakwitła także hybrydka Phalaenopsis, sprawiając mi wielką radość :D Kolorki ma bardzo żywe (a przynajmniej wzorki :wink:). W między czasie, po zrobieniu zdjęcia otworzył się też drugi kwiatek, z wszystkich czterech pączków - ma trochę przekrzywioną warżkę, ale to nic :lol:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Aniu cieszę się, że Sedirea japonica tak pięknie ruszyła do przodu. No no dobre rączki masz ;:15
Hybrydka Phalaenopsis ma ciekawy wzorek na płatkach i niespotykane kwiaty. Gratuluje ;:1
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

twoje storczyki rosną pięknie. a Sedirea jest bardzo maleńka. a jaką wielkość ma dorosła roślina?
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Anusska pisze:Beatko, ale numer :lol: A te sztuczne storczyki to, o dziwo, są droższe od żywych :shock: Jedna gałązka kosztuje ok. 60zł! :?
A to powinno być na odwrót, bo przecież prawdziwe storczyki są o wiele piękniejsze :lol: Ale dla storczykomaniaków to lepiej :wink:
Tylko zastanawiam sie, o co chodziło Twojej siąsiadce, że stoją na płn. parapecie, przecież jest on dobry... :roll:
Aniu bo jest mordercą, wszystko załatwia. Normalnie Killer, storczyka zabrałam za późno. A tak ostatnio to załatwiła passiflorę, zamiokulkasa i strelicję. Wszystkie zatopiła!

A północ? Ona uważa ze wszystkie kwiatki muszą stać w pełnym słońcu. Tak też załatwiła wszystkie fiołeczki ode mnie.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Aniu, super że Twoje maleństwo ruszyło, wszystkie trzymałyśmy moooocno kciuki :wink:
A kwitnący falenopsis świetne ma kolorki :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Anusska cieszę się że maleństwo w końcu ruszyło,teraz już tylko będzie lepiej :lol:
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Fajnie kolorowy faluś. A on chyba jest peloric.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dziękuję bardzo serdecznie wszystkim którzy odwiedzili mój wątek :)

Aniu, e tam, to nie o moje ręce chodzi... :roll: To przecież Jolusia poradziła mi ją wsadzić do sphagnum i tak właściwie to Jej zasługa! :lol:

Dusiu, dorosła roślina ma chyba liście ok. 10cm, a przynajmniej podobnej wielkości była na wystawie kwitnąca :roll: A dla przypomnienia, wyglądała tak :o

Obrazek

Oj, marzy mi się taki widok, marzy... :roll:

Beatko, to straszne :shock: Szkoda tych biednych storczyków :( Ale, niestety, często zdarzają sie osoby, do których nie dociera, jak o storczyki należy dbać :?

Asiu, dzięki :) A Phalaenopsis'a kupiłam właśnie ze względu na te kolorki i dość nietypowy kaszłt kwiatów, jak poobrywane :wink:

Agatko, mam taką nadzieję :o A jak ja czekałam, aż nowego korzonka wypuści. A tu wracam do domu, a ona mi taką niespodziankę zrobiła - listek gratis! :lol:

Justynko, tym razem chyba zaszalał w tymi kolorkami, bo mam wrażenie, jakby poprzednio był bledszy :) I warżkę ma w panterkę :wink: I tak, jest to peloric :P

Sylwio, dziękujemy - ja i storczyki :lol: A taki listek i korzonek sprawia wielką radość, może nawet większą niż pęd u dorosłej roślinki :) Bo w końcu to już nie chodzi o to, żeby roślinka zakwitła, ale żeby przede wszystkim przeżyła i urosła!

Phalaenopsis ze zdjęć powoli otwiera kolejne pąki, więc jak w pełni rozkwitnie, to zrobię mu nowe zdjęcia, tak żeby było widać wolno puszczony pęd :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”