Atak "obcych" na róże - pomocy ! [FOTO]

ODPOWIEDZ
Rogaleskoo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2009, o 15:07

Atak "obcych" na róże - pomocy ! [FOTO]

Post »

Witam!
W zeszłym roku posadziłem na działce róże. W tym roku zauważyłem, że zostały zaatakowane przez stwory z piekła rodem. W ciągu paru dni ogołacają krzak z liści. Proszę o podpowiedź co to za stwory i jak się ich skutecznie pozbyć. Poniżej prezentuję fotki szkodników.

Towarzystwo wzajemnej adoracji w trakcie pożerania mojej róży...

Obrazek
Efekt uczty....

Obrazek
Proszę o pomoc bo zeżrą wszystko (żeby tak chętnie jadły rdest ogrodowy...)
Rogaleskoo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No to chyba znalazłem odpowiedź wg. strony http://www.oczarjk.pl/index.php?act=270 ... cz_rozowka może to być Psowacz rożany lub Obnażacz różowka. Wygląd pasuje do Obnażacza ale zniszczenia wyglądają jak Psówacza. Zwalczanie jak widzę też rożne... Hmmm. Chyba Karate Zeon 050 zadziała na jedne i na drugie... tylko jak to dawkować? Pisza że 1 l preparatu / ha a na 6 krzaków? Jaki wydatek wody będzie z opryskiwacza ręcznego? 1/2 litra? to co 3 krople na litr? Rany....
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karate w stężeniu 0,025-0,05%
Rogaleskoo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

wronek89 pisze:Karate w stężeniu 0,025-0,05%
Dzięki za odpowiedź. Jednak dobrze szacowałem - kropla to około 1/10 - 1/20 ml. Czyli na litr potrzeba 0.25 - 0.5 ml łatwiej będzie zrobić na 10l a pozostały płyn spożytkować na oprysk prewencyjny okolicy... Jeszcze raz dzięki!
DarekRz

Post »

Stężenie 0,05% to 0,5 ml srodka w 1 l roztworu (jak sam zreszta piszesz). Czyli na 6 krzewów powinno ci wystarczyć 3 l oprysku zrobionych z 1,5 ml środka - do ŚOR są dołączone miarki. Po co aż 10 l? - to trująca chemia.
Rogaleskoo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

DarekRz pisze:Stężenie 0,05% to 0,5 ml srodka w 1 l roztworu (jak sam zreszta piszesz). Czyli na 6 krzewów powinno ci wystarczyć 3 l oprysku zrobionych z 1,5 ml środka - do ŚOR są dołączone miarki. Po co aż 10 l? - to trująca chemia.
O nie wiedziałem, że dołączają miarki - w takim przypadku będzie znacznie łatwiej sporządzić roztwór. Dzięki za informację!
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Miarka jest od Targetu dołączana do Karate, z tego co pamiętam jest ona dokładna, najmniejsza jednostka do chyba 0,25? Nie pamiętam, ale wiem że nie miałem problemu ze stosowaniem Karate przy litrowym i dwulitrowym roztworze.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Do małych dawek, najwygodniejsze jest takie urządzenie :

Obrazek

Dostępne w każdej aptece, a komplet wraz z igłą nie kosztuje więcej, niż 1,50zł. :lol:
Rogaleskoo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Chyba jednak zaniecham walki chemicznej... W piątek jak zajechałem na działkę zwróciłem uwagę na znaczne zmniejszenie się ilości szkodników - natomiast odnotowałem znaczne zainteresowanie się sikorek krzakami róż. Czyżby niespodziewana odsiecz? W taki przypadku postawię na wybudowanie kilku domków dla sikorek. Ma to swoją zaletę w tym, ze sikorki podobno atakują tez larwy szrotarka. A kasztanowce mam pożarte strasznie. Ryzyk fizyk...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”