Dala - mój piękny ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
magdala

Post »

Dalu :D
Masz piękny i taki "spokojny" ogród. Bardzo ładne kompozycje z języczką pomarańczową (zauważyłam,
że ślimaki też męczą Ci tę roślinę ?) Liście moich wyglądają jak sito.... :roll:
Moja języczka jest posadzona zupełnie bez pomysłu i dobrego towarzystwa -muszę to zmienić-
już kolejny raz widzę ,że dobrym miejscem dla niej jest cień drzewa.
Widziałam też u Ciebie szałwie -mam takie same .Co robisz z nimi po zimie ,
kiedy mają takie ususzone liście i łodygi ? Jak je przycięłam to odrastały strasznie długo.

A o mini jabłuszkach też myślałam "kulinarnie".To jest Jabłoń ozdobna ,prawda?
Taka ,co pięknie kwitnie wiosną? Mam mnóstwo tych jabłuszek ,zimą zjadają je ptaki z lasu, a ja chciałabym
je mieć na ciastach -takie z ogonkami :D Ktoś napisał o konfiturze-chyba spróbuję :D

Pozdrawiam serdecznie ,Magda.
x-d-a

Post »

Magdo,
fajnie, że pospacerowałaś po moim ogrodzie.
Języczki już niestety kończą kwitnienie, a bardzo lubię ich niepretensjonalną urodę.
Ślimaki oczywiście dobierały się do nich, choć i tak jest lepiej niż w zeszłym roku, kiedy zżarły prawie w całości tę czerwonolistną.
Szałwie, tak jak pozostałe zioła wieloletnie obcinam przy ziemi jesienią albo wczesną wiosną i one ładnie i -wydaje mi się, że szybko- odbijają.
Tę jabłonkę rajską mam pierwszy rok; pięknie kwitła wiosną, a teraz czaruje tymi malutkimi jabłuszkami...Oczywiście, część warto zostawić dla ptaszków, ale z części dobrze byłoby zrobić konfitury. Już widzę "oczyma duszy mojej" to ciasto upieczone na Święta i ozdobione czerwonymi, słodziutkimi jabłuszkami...

Mariuszu, Alu, też jestem zdania, że czasami dojrzała, bujna zieleń w wielu odcieniach pięknie zdobi ogród, a kwiaty to taka broszka przypięta do prostej, eleganckiej sukni...
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalu, masz śliczne wrzosowisko, a rączniki są niesamowite, aż trudno uwierzyć że tak urosną w ciągu sezonu.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu ja widzę, że w Tobie drzemie dusza poety :D
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
magdala

Post »

Chwilkę poszperałam i znalazłam :w Kuchni Polskiej jest taki przepis na owoce w cukrze
-właśnie do dekoracji ciast i tortów.Rzeczywiście robi się to jak konfitury ,tylko potem trzeba je odpowiednio "spakować "do słoików.

Magda.
x-d-a

Post »

Magdo,
...i śliczne jabłuszka będą fajną świąteczną ozdobą :lol:
Mariuszu,
eee, chyba przesadzasz - zaraz dusza poety! Chciałam tylko moje odczucia jakoś ładnie ubrać w słowa...
Majeczko,
mnie tak roślinka tak zadziwia, że średnio kilka razy na dzień lecę do niej i ją oglądam, podziwiając ogromne liście, oryginalne kwiaty...
x-d-a

Post »

A dzisiaj pokażę moją hortensję, która pięknie się przebarwia...

Obrazek

...i lampioniki miechunki też już w jesiennych barwach

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dalu moja hortensja też już przybrała barwy jesienne- niestety :roll: :lol:
x_P-42

Post »

AGNESS pisze:Dalu moja hortensja też już przybrała barwy jesienne- niestety :roll: :lol:
Dlaczego niestety ? Są piękne !
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

Dalu, śliczna Twoja jabłonka :shock: Czy ona ma bordowe owocki? Wrzosowisko piękne, u mnie mimo, że dostały kwaśnego torfu to męczą się, domyślam się, że mają za dużo słońca.
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
x-d-a

Post »

Gabrysiu, moja jabłonka kwitła przepięknie na wiosnę, a teraz ma malutkie bordowe jabłuszka, które będą bardzo smakowały ptaszkom, ale część wyląduje w słoiczku :lol:
Pomysł mam taki - na wschodniej ścianie mojego ogrodu, wzdłuż ligustrowego żywopłotu chcę posadzić szpaler niedużych, ozdobnych drzewek kwitnących mniej więcej w jednym czasie. Myślę głównie o wiśniach japońskich i ozdobnych jabłonkach. Na razie mam wiśnię Amanogava i jabłonkę rajską NN. Jesienią dokupię chyba jabłonkę Olę i wisienkę Kanzan...

Polu, Agnieszko, strasznie mi się podoba teraz ten kolor hortensji - taki zielonobrudnoróżowy; w realu jest niesamowity...
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalu, ślicznie przebarwia się hortensja, ale już nie pamiętam czy to jest 'Pinky Winky' czy 'Wanilia i Truskawka' (Vanillie et Fraise)?
A ta czerwona begonia w zestawieniu z hortensją jest przepiękna. Ależ ona wysoko Ci wyrosła ;:111 ;:111 ;:111
Milutkiego wieczorka Dalu ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

dala pisze:
Mariuszu,
eee, chyba przesadzasz - zaraz dusza poety! Chciałam tylko moje odczucia jakoś ładnie ubrać w słowa...
Dalu i Ci się to udało, hortensja super, ciekawe czy moja taka będzie...
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Pola42 pisze:
AGNESS pisze:Dalu moja hortensja też już przybrała barwy jesienne- niestety :roll: :lol:
Dlaczego niestety ? Są piękne !
Dalu, Polu , zgadzam się z Wami, że są piękne, ale jeszcze mogły by ze 2 miesiące pocieszyć kolorkami lata :wink: :lol:
x-d-a

Post »

Wiesiu kochana , sama chciałabym wiedzieć jaka to odmiana, bo na etykietce było tylko napisane, że to hortensja ogrodowa. Ale chyba prędzej Truskawki z Wanilią...
A hortensje bukietowe są prawie takie wysokie jak ja...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”