Drugi rok w ogrodzie Marioli cz.3
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
O daturach jest prawie że specjalna sekcjagloriadei pisze:Dzięki kochani! jakbym chciała zanotowac cos o daturze w kapowniku to chyba: żadnych zasad![]()
to jeszcze ostatnie pytanie: słońce czy półcień?

Moje wylądowały w pełnym słońcu
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałabym wtrącić kilka zdań na temat datur.
Dzisiaj właśnie przesadzałam dwie datury do większych donic. Korzenie miały takie, że nie można było "palca włożyć' do doniczki. Ja trzymam datury w donicach na stronie południowo-wschodniej (na razie), w zimie idą na strych. W czasie wegetacji piją jak smok. Dosłownie. Największa, której wysokość miej więcej wynosi ponad metr pije ok. 15 litrów (!!!) dziennie. Do tego specjalny nawóz do datur. I to czasami mało. Żółknął jej liście i spadają. Ale jakoś idziemy na ugodę i kwitnie. Druga, która ma liście zielone w białe obrzeża kwitła, a teraz ma mnóstwo pąków. Czekam jak zakwitnie, to zrobię zdjęcia. Mam jeszcze 4 egz. z czego 2 mają mieć czerwone kwiaty. Wychodowałam je z nasion. Z 5 nasion mam 2 rośliny wys. ok. 40 cm. 2 pozostałe to kupione w lid...i nie wiem jakie kwiaty będą, ale na pewno nie w tym roku. Nie zanosi się na to.

Dzisiaj właśnie przesadzałam dwie datury do większych donic. Korzenie miały takie, że nie można było "palca włożyć' do doniczki. Ja trzymam datury w donicach na stronie południowo-wschodniej (na razie), w zimie idą na strych. W czasie wegetacji piją jak smok. Dosłownie. Największa, której wysokość miej więcej wynosi ponad metr pije ok. 15 litrów (!!!) dziennie. Do tego specjalny nawóz do datur. I to czasami mało. Żółknął jej liście i spadają. Ale jakoś idziemy na ugodę i kwitnie. Druga, która ma liście zielone w białe obrzeża kwitła, a teraz ma mnóstwo pąków. Czekam jak zakwitnie, to zrobię zdjęcia. Mam jeszcze 4 egz. z czego 2 mają mieć czerwone kwiaty. Wychodowałam je z nasion. Z 5 nasion mam 2 rośliny wys. ok. 40 cm. 2 pozostałe to kupione w lid...i nie wiem jakie kwiaty będą, ale na pewno nie w tym roku. Nie zanosi się na to.

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A guzik tam na działce byłam
Wpadłam do domciu tylko obiadek zjeść i ....... poszłam spać.
Obudziłam się jakąś godzinkę temu, zjadłam kolację/śniadanie i co ja teraz będę robiła ? Po forum latała chyba...
Kupiłam sobie jedną żurawkę, 2 azalie, 4 wrzosy, białego pełnego zawilca, 2 hortensje bukietowe i chyba coś jeszcze ale zapomniałam
Już wiem co wykopię żeby posadzić jedną hortensję, ale gdzie posadzić drugą ?
Wrzosy, żurawka i azalie nie są problemem bo mam dla nich rabatki.
Lecę sprawdzić jak inni walczą ze swoimi zakupami :P

Wpadłam do domciu tylko obiadek zjeść i ....... poszłam spać.
Obudziłam się jakąś godzinkę temu, zjadłam kolację/śniadanie i co ja teraz będę robiła ? Po forum latała chyba...
Kupiłam sobie jedną żurawkę, 2 azalie, 4 wrzosy, białego pełnego zawilca, 2 hortensje bukietowe i chyba coś jeszcze ale zapomniałam

Już wiem co wykopię żeby posadzić jedną hortensję, ale gdzie posadzić drugą ?
Wrzosy, żurawka i azalie nie są problemem bo mam dla nich rabatki.
Lecę sprawdzić jak inni walczą ze swoimi zakupami :P
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Mariolu, ale zaszalałaś z zakupami. Oj szalałaś, szalałaś...... ;:54
Adresy do moich wątków
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A wy co
Nie śpicie po nocach ? :P
Jutro porobię zdjęcia bo przypomniało mi się że kupiłam jeszcze bordowego nachyłka ( podobno wieloletni )
a u Grzesia wpadłam na pomysł gdzie posadzić drugą hortensję.
Jak tak dalej pójdzie to do rana wymyślę jeszcze kilka miejsc pod nowe nasadzenia
Aniu - moja hortensja na pniu pięknie rośnie, ma chyba 4 kwiaty i to przez nią właśnie zaczęłam kupować następne.
A przede mną jeszcze kiermasz hortensji w Ogrodzie Botanicznym....

Nie śpicie po nocach ? :P
Jutro porobię zdjęcia bo przypomniało mi się że kupiłam jeszcze bordowego nachyłka ( podobno wieloletni )
a u Grzesia wpadłam na pomysł gdzie posadzić drugą hortensję.
Jak tak dalej pójdzie to do rana wymyślę jeszcze kilka miejsc pod nowe nasadzenia

Aniu - moja hortensja na pniu pięknie rośnie, ma chyba 4 kwiaty i to przez nią właśnie zaczęłam kupować następne.
A przede mną jeszcze kiermasz hortensji w Ogrodzie Botanicznym....
- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jakie Ty hortensje jeszcze chcesz kupować. Już i tych nie masz gdzie posadzić.
. Chyba, że znów pojedziesz tylko do towarzystwa i na spacerek.

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki