Moje orchidaria - Anaka

Zablokowany
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Storczykowa pisze:no rzeczywiście jest, ale powiedziałabym, że jest rózowy z lekko pomarańczową warżką.

a zapach belliny jest ładny? nigdy nie miałam okazji powąchać, bo moja przekwitała, więc nie miała już zapachu.
No właśnie. Można polemizować, czy jest to forma ,orange' czy tylko różowa z nutą pomarańczy, otrzymaną na skutek krzyżowania :?

Bellina, violacea pachną pięknie :D
Zapraszam
Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anaka pisze:
Storczykowa pisze:no rzeczywiście jest, ale powiedziałabym, że jest rózowy z lekko pomarańczową warżką.

a zapach belliny jest ładny? nigdy nie miałam okazji powąchać, bo moja przekwitała, więc nie miała już zapachu.
No właśnie. Można polemizować, czy jest to forma ,orange' czy tylko różowa z nutą pomarańczy, otrzymaną na skutek krzyżowania :?

Bellina, violacea pachną pięknie :D
to na zdjęciu wygląda na różową z nutą pomarańczy. na OS takie coś jest chyba za 279 zł... tylko dlatego, że ma nieco inny odcień płatków niż zwykły... a bellinę chciałabym powąchać. violaceę kwitnącą widziałam na ostatniej wystawie, ale była w orchidarium, za szybą, więc nie miałam jak go powąchać. ja mam taką samą wersję jak na wystawie (violacea sumatra).
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, tak to jest z tymi nazwami. Ktoś doszukał się tam cienia innego koloru i zaraz nazwał ten klon ,orange'. Ale to wcale nie znaczy,że jak go kupisz, to będzie ta właśnie ,nuta' :;230

A Twoja ,sumatra' będzie miała cudny zapach :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Anaka pisze:Dusiu, tak to jest z tymi nazwami. Ktoś doszukał się tam cienia innego koloru i zaraz nazwał ten klon ,orange'. Ale to wcale nie znaczy,że jak go kupisz, to będzie ta właśnie ,nuta' :;230

A Twoja ,sumatra' będzie miała cudny zapach :D
o ile zakwitnie. ona była chora. nie znikły jej te plamy, ale nie pojawiają się nowe. tylko ten drugi liść od góry odpadnie, bo na nim było pełno plam, a na innych tylko parę malutkich. nowy listek, który mu wychodzi, być może będzie całkiem zdrowy. dojrzały do kwitnienia ma być w przyszłym roku.
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Anaka pisze:Nie wydaje mi się :? Bo czyż phal. bellina, violacea, itd. też są nieaktualne :?:
Po prostu otrzymuje się nowe formy i są one uzupełnieniem już istniejących. A stare, czy też wcześniej zbadane nie tracą na aktualności :D
Chodzi o to, że niektóre odmiany gatunków które były to ich już nie ma bo okazały się albo innym gatunkiem, albo hybrydą naturalną. Niektóre zmieniły nazwę, doszły nowe gatunki oficjalnie zatwierdzone. Oraz hybrydy naturalne sklasyfikowane np. Phalaenopsis Köhnlein (na chwile obecną nie zarejestrowany) pozyskany z środowiska naturalnego, nad którym są badania czy jest krzyżówką naturalną (Phal. cornu-cervi x Dor. pulcherrima) czy też osobnym gatunkiem.

Oraz część zmieniła nomenklaturę z var. na f. oraz zostały wykształcone niektóre subsp. gatunków.

Trudno mi podać teraz przykłady, na bierząco staram się do w encyklopedii opracowywać na podstawie źródeł.

Także rośliny zostają roślinami i są nadal, ale mają po prostu czasem odmienne nazewnictwo.

Tak jak obecny Phal. thailandica to były Phal. gibbosa, a były Phal. petelotii to obecny Phal. gibbosa.

Co za tym idzie chcą wycofać dokonane rejestracje hybryd z phal gibbosa bo w przyszłości będzie przekłamanie w podawaniu nazw. (niesie to za sobą ogromne konsekwencje) Obecnie istniejace z Phal. gibbosa pozostaną bo musza zostać ich nazwy, lecz zostaną nadawane nowe krzyżówkom z właściwym gibbosa i nowym thailandica (który często był krzyżowany ówczesnie jako gibbosa).
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To wszystko jasne i na bieżąco śledzę co się dzieje w storczykowym świecie. Tylko nie zajmuję się tym, co jeszcze nie jest zarejestrowane i ostatecznie ustalone. Takie ruchy w nazewnictwie trwają od zawsze,. Tylko trzeba mieć jakiś punkt odniesienia, żeby nie chwytać się wszystkiego co ktoś nagle napisze. Sami botanicy i znawcy storczyków czują się zagubieni i stale wybuchają między nimi spory o nazwy.
Tak jest np. z Cirrhopetalum i Bulbophyllum. Niektórzy nie uznali wydzielenia niektórych storczyków z grupy Cirrh. do Bullb., i używają dawnej nazwy.
Z Phalaenopsis jest podobnie. Nie wiem, czy prenumerujesz jakieś zachodnie periodyki poświęcone orchideom - tam , burze' pojawiają się dość często.
Jestem oczywiście za prawidłowym nazewnictwem, tylko często nie wiadomo co jest prawidłowe, bo okazuje się,że jedni zaakceptowali nowy kierunek, a inni nie :D
Zapraszam
Moje wątki
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Dokładnie tak jak mówisz:D

Po tych słowach przypomniał mi się pewnien obraz. Gdyż tak sobie wyobraziłem te kłótnie :)

W Świecie storczykowym to jeszcze długo długo nic nie będzie do końca białe i do końca czarne.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Racja.Gdybyś wiedział, ilu jest zwolenników i przeciwników jednej nazwy :shock: I wszyscy są przekonani,że to ich jest właściwa :;230
Byłam na Światowej Wystawie Orchidei w Dijon i słuchałam kilku wykładów na ten temat. Istny busz i kompletny mętlik :roll:
Lepiej skupić się na konkretach, czyli samych storczykach. Dla mnie to mogą mieć po dwie nazwy :D
Zapraszam
Moje wątki
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Mi w takiej sytuacji nasuwa się z kolei pewien cytat:

"Czymże jest nazwa? To, co zowiem różą,
Pod inną nazwą równie by pachniało."

chyba też całkiem trafny ;)
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

A z twoimi słowami koralina kojarzy mi się pewien demotywator

Stercum :D
Anaka pisze:Racja.Gdybyś wiedział, ilu jest zwolenników i przeciwników jednej nazwy :shock: I wszyscy są przekonani,że to ich jest właściwa :;230
Byłam na Światowej Wystawie Orchidei w Dijon i słuchałam kilku wykładów na ten temat. Istny busz i kompletny mętlik :roll:
Lepiej skupić się na konkretach, czyli samych storczykach. Dla mnie to mogą mieć po dwie nazwy :D
Ciekawe czy od nazwy miejscowości wzięła się nazwa musztardy. :oops:
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Łukasz tak :D W tamtym rejonie wyrabia się musztardę od stuleci chyba. I można ją spotkać wszędzie. Bez musztardy stamtąd nie wyjedziesz :lol:

Koralina, twój cytat jest super i pasuje do tych sporów o nazewnictwo jak ulał :P
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu gratuluje ;:167 i cieszę się , że Jesteś wśród Nas. Twoje rady są cenne i pomagają w wielu sytuacjach podbramkowych. ;:79
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, bardzo dziękuję :D
Pomagamy sobie nawzajem ;:114
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Beatrice