Moje szkraby
- Taccanivea
- 1000p
- Od: 24 cze 2009, o 12:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję wszystkim!
w porównaniu z Waszymi roslinkami moje są mizerniutkie... ale urosną:) Staram się wpadać do Was i przy każdej kolejnej wizycie jestem coraz bardziej oszołomiona i ... brakuje mi juz pwoli słów uznania
Ewasz29 mała awmaturnica została pogłaskana:)
Zeberka 4 mi z 5 nasion passi urosły 2 roślinki:) Dobrze, że w ogóle
lubię patrzeć jak rosną:)
Anetko, Alinko, Basiu: walczę teraz z przędziorkami na alokazji
Mam nadzieję, ze po ostaniej kąpielijuz więcej ich nie ujrzę... Kupiłam ją jakiś czas temu też okazyjnie. W tesco za 6zł. Czasem mozna cos ciekawego w tych marketach wypatrzeć:)
w porównaniu z Waszymi roslinkami moje są mizerniutkie... ale urosną:) Staram się wpadać do Was i przy każdej kolejnej wizycie jestem coraz bardziej oszołomiona i ... brakuje mi juz pwoli słów uznania

Ewasz29 mała awmaturnica została pogłaskana:)
Zeberka 4 mi z 5 nasion passi urosły 2 roślinki:) Dobrze, że w ogóle

Anetko, Alinko, Basiu: walczę teraz z przędziorkami na alokazji

- Taccanivea
- 1000p
W rzeczy samej:) Wszystkim znajomym wydaje się duża, ale nikomu oprócz mnie i męża nie daje się dotknąć i nikt nie podejrzewa, że jest strasznie chuda... Straszny niejadek 
Dostałam od koleżanki coś takiego - zaraz wkleję zdjęcie - ale najpierw chciałam zapytać czy ten storczyk ma jeszcze szansę przeżyć? Jest bardzo biedny
Dzięki Ani (Anusska) wiem, że to sabotek. Poradźcie kochani co z nim zrobić
zmieniłam obiektyw na mniejszy i zdjęcia są zdecydowanie lepsze:) Kwitnący falek to ostatnio mój ulubieniec;)
A ekmea ma dzidziuśki

Dostałam od koleżanki coś takiego - zaraz wkleję zdjęcie - ale najpierw chciałam zapytać czy ten storczyk ma jeszcze szansę przeżyć? Jest bardzo biedny

zmieniłam obiektyw na mniejszy i zdjęcia są zdecydowanie lepsze:) Kwitnący falek to ostatnio mój ulubieniec;)

A ekmea ma dzidziuśki

- ogrodniczka01
- 1000p
- Od: 18 lip 2009, o 11:45
- Taccanivea
- 1000p
Tak to Areka.Ma się świetnie.
Wszystkie roślinki mi się podobają.
Ja wysiewałem białego nietoperza ale nic nie wyrosło i już nie wyrośnie raczej

Może kiedyś skuszę się jeszcze na gotową już i kwitnącą..

- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wyjmij go z doniczki i sprawdź korzonki. Te miękkie usuń, ranki zasyp sproszkowanym węglem aptecznym lub cynamonem.
Zostaw na kilka godz., by ranki przeschły.
Nie wiem w jakim on rośnie podłożu, na fotkach wygląda jak zwykła ziemia. Posadź go w podłożu dla storczyków, ale dość drobnym.
Przez kilka następnych dni zraszaj (najlepiej rano), pilnując., by woda nie została z zagięciach liści czy stożku wzrostu.
Po tygodniu podlej, z czasem utrzymując stałą wilgotność wokół, bo sabotki to lubią. Wystarczy, że postawisz go nad tacką z mokrym keramzytem.
Do podłoża warto dodać skorupkę jajka lub kilka muszelek, bo one lubią warunki zasadowe. Niektórzy podlewają sabotki gnojówką ze skorupek jaj, ale jej zapach jest nieciekawy

Nie wiem co z tą plamą na liściu, chyba najlepiej prysnąć czymś przeciwgrzybowym. Zwróć uwagę czy się rozrasta, czy pojawia się na innych liściach. Jeśli tak to zapytaj w dziale orchidarium.
Więcej tutaj
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Taccanivea
- 1000p
Grażyno. Mirku, Kamilo - Dziękuję za odwiedziny:)
Mirku Moja biała tacca z nasion ładnie wykiełkowała, ale po pikowaniu zmarniała i obumarła, czarna natomiast w ogóle nie poschodziła. Areca trochę mi podsycha. Chyba potrzebuje więcej wilgoci...
Kamilo storczyk ma raptem 1 cieniutki i słaby korzeń i widziałam 2 keiki jeden słaby i jakby zamierający, drugi ładny i zielony. ziemia jest dla storczyków, taka z korą.. Kupiłam w ogrodniczym jak tylko dostałam tego biedaka.. Jutro kupię sobie coś przeciw grzybom... Dziękuję za cenne rady, martwię się trochę czy uda mi się go uratować.
Z mojego polowania na łosie rogi nic nie wyszło, ale w biedronie znalazłam to
juka
dracena stenderi

I kolejny fiołeczek zaczyna kwitnąć

W domu rodzinnym ukorzenia mi się koleus

Porządku pilnuje Reks

a Misia go dyscyplinuje

A to pozostałości po moim ogródku.. Na jesieni zostanie spryskany, oczywiście wcześniej wykopię te rośliny, które chcę zachować... A na wiosnę dosadzę kilka bezproblemowych kwiatów - jeszcze nie wiem jakie wymagają małego nakładu pracy... Nie jestem niestety w stanie w same tylko soboty zadbać o ogród

Mirku Moja biała tacca z nasion ładnie wykiełkowała, ale po pikowaniu zmarniała i obumarła, czarna natomiast w ogóle nie poschodziła. Areca trochę mi podsycha. Chyba potrzebuje więcej wilgoci...
Kamilo storczyk ma raptem 1 cieniutki i słaby korzeń i widziałam 2 keiki jeden słaby i jakby zamierający, drugi ładny i zielony. ziemia jest dla storczyków, taka z korą.. Kupiłam w ogrodniczym jak tylko dostałam tego biedaka.. Jutro kupię sobie coś przeciw grzybom... Dziękuję za cenne rady, martwię się trochę czy uda mi się go uratować.
Z mojego polowania na łosie rogi nic nie wyszło, ale w biedronie znalazłam to
juka

dracena stenderi

I kolejny fiołeczek zaczyna kwitnąć

W domu rodzinnym ukorzenia mi się koleus

Porządku pilnuje Reks

a Misia go dyscyplinuje

A to pozostałości po moim ogródku.. Na jesieni zostanie spryskany, oczywiście wcześniej wykopię te rośliny, które chcę zachować... A na wiosnę dosadzę kilka bezproblemowych kwiatów - jeszcze nie wiem jakie wymagają małego nakładu pracy... Nie jestem niestety w stanie w same tylko soboty zadbać o ogród

- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Storczyki to mocne rośliny, więc na pewno dasz radę.
Gdy już go posadzisz, to okryj go folią przejrzystą, by zwiększyć wilgotność, zdejmując ją co dzień na trochę, by uniknąć ataku grzybów.
Gdy już go posadzisz, to okryj go folią przejrzystą, by zwiększyć wilgotność, zdejmując ją co dzień na trochę, by uniknąć ataku grzybów.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- ogrodniczka01
- 1000p
- Od: 18 lip 2009, o 11:45
- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt: