Ogródeczek An-ki
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniudzisiaj zabrałam się za spacer po waszych ogrodach.Mam zaległości
ale u mnie to normalne ciągle mi brakuje czasu gdy jest ładna pogoda.Przede
wszystkim chciałam podziękować za miłe spotkanie chociaż bardzo krótkie.
Tą różyczkęktórą pokazała Nela przypomina mi Rhapsody in Blue rosnącą w pełnym
słońcu.Moja gdy była w cieniu miała odcień prawie granatowy.Teraz gdy jest na słońcu
jest w odcieniu lila niebiesko stalowym jest piękna.Dokładnie taka jak w linku
który wstawiła mag.
ale u mnie to normalne ciągle mi brakuje czasu gdy jest ładna pogoda.Przede
wszystkim chciałam podziękować za miłe spotkanie chociaż bardzo krótkie.
Tą różyczkęktórą pokazała Nela przypomina mi Rhapsody in Blue rosnącą w pełnym
słońcu.Moja gdy była w cieniu miała odcień prawie granatowy.Teraz gdy jest na słońcu
jest w odcieniu lila niebiesko stalowym jest piękna.Dokładnie taka jak w linku
który wstawiła mag.
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Hmm, na pierwszy rzut oka mogłaby być Rapsodią ale...

1. Ona, nawet w cieniu ma mocniejsze kolory, niz blada lawenda
http://www.helpmefind.com/plant/pl.php?n=24524&tab=36
2. W przekwicie, petale mocno się odginają, a kwiat płowieje do liliowej szarości,
co może wskazywać na mieszańca Sissi/ Mainzer Fastnacht
3. Rapsodia ma wyraźny, złoto-żółty koniec płatka, w młodszym kwiecie widoczny,
jako "złote oko".
4.Prezentowana róża nie otwiera się "w miseczkę", jak Rapsodia
Nadal nie wiem, jak się nazywa ta róża.
Ale chyba ( 30%) , postawiałabym na Blueberry Hill

http://www.helpmefind.com/plant/pl.php?n=25473&tab=36
Z drugiej strony, całkiem możliwe, że Magiczna ma rację
i jest to zagłodzona Rhapsody.

Można też szukać po tym tropie :
http://www.rdrop.com/~paul/legrice1.html
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stawiam na to że to Rhapsody in Blue.W Dankowicach rośnie w pełnym słońcu i może mieć płatki wyblakłe,a płatki ma trochę miseczkowate.Zapytamy właściciela szkółki,w swoich archiwach ma ponoć jej nazwę.
A za niedługo dni otwarte w naszych szkólkach pod nazwą BABIE LATO 18-20 września.
A za niedługo dni otwarte w naszych szkólkach pod nazwą BABIE LATO 18-20 września.
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
Dziękuję wszystki m za zainteresowanie się Różą i próbą odgadnięcia jej nazwy.Ja bym postawiła na Blueberry Hill,ale może tajemnicę odkryje w archiwum właściciel.(twierdzi,że to Mainzer)no ale Rhapsodia też do niej podobna.
Haniu-dzięki za jak zwykle wyczerpującą odpowiedż,weszłam do podanych linków,naczytałam się i dopiero zgłupiałam.
Bogusia ja myślę ,że ta wróżka to Ciebie nie raz odwiedza,
Nelu trzeba będzie kupić wszystkie dostępne różyce o zabarwieniu fiołków i wtedy może trafimy
Danusiu ,nie dziwię się,że brak Ci czasu-przy takim ogrodzie to nie dziwi.Też się cieszę z poznania uroczej kobiety.
Danusiu wklej do mojego wątku rhapsodię to sobie popatrzę do woli.
Haniu-dzięki za jak zwykle wyczerpującą odpowiedż,weszłam do podanych linków,naczytałam się i dopiero zgłupiałam.
Bogusia ja myślę ,że ta wróżka to Ciebie nie raz odwiedza,

Nelu trzeba będzie kupić wszystkie dostępne różyce o zabarwieniu fiołków i wtedy może trafimy

Danusiu ,nie dziwię się,że brak Ci czasu-przy takim ogrodzie to nie dziwi.Też się cieszę z poznania uroczej kobiety.
Danusiu wklej do mojego wątku rhapsodię to sobie popatrzę do woli.

Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
Niuchawkę Hanuś przystawiałam,ale chyba nie pachnie ( zapach raczej pamietam,no ale...).
Pewnie będziemy musiały płatek oddac do ISK do dr M.Korbin celem dokonania identyfikacji na podstawie analizy DNA.
Moze wtedy dowiemy się kto był tatą a kto mamą i co trzymaliśmy.Może właśnie genom róży plus mat.gen.pochodzący od petuni to róża o niebieskich płatkach.
Jak widzisz Hanuś poczytalam o biotechnologii i nie tylko.(Dzięki Tobie oczywiście).
Pewnie będziemy musiały płatek oddac do ISK do dr M.Korbin celem dokonania identyfikacji na podstawie analizy DNA.
Moze wtedy dowiemy się kto był tatą a kto mamą i co trzymaliśmy.Może właśnie genom róży plus mat.gen.pochodzący od petuni to róża o niebieskich płatkach.
Jak widzisz Hanuś poczytalam o biotechnologii i nie tylko.(Dzięki Tobie oczywiście).
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Alionuszka
Oooo,ale mi zaimponowałaś znajomością biotechnologii i procedur genetycznych w tworzeniu odmian róż.
Muszę też poczytać linka wysłanego przez Hankę.Nie mam pojęcia co to ISK?

Muszę też poczytać linka wysłanego przez Hankę.Nie mam pojęcia co to ISK?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
Nelu ISK to Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa (Skierniewice).Imponującą wiedzę to ma Hania a ja tylko Jej ścieżkami podążam i czytam zalecaną lekturę(która mnie zresztą pasjonuje i to nie tylko dotyczącą roślin).
Z wątku różanego wypisałam różyce,które najdłużej trzymają kwiaty i to też będzie wskazówka jakie kupować by jak najdłużej cieszyły oczy.(znalazłam tam twoją Gartenfrude-potwierdzam długie kwitnienie i jej urodę).
A u mnie niezmiennie od czerwca całymi bukietami kwitną NN razem z Friesią(na zdjęciu jej nie uchwyciłam)

Warwik Castle też długo trzyma kwiat.

Fischer Men,s dotrzymuje towarzystwa w długim kwitnieniu.

The feiry
Z wątku różanego wypisałam różyce,które najdłużej trzymają kwiaty i to też będzie wskazówka jakie kupować by jak najdłużej cieszyły oczy.(znalazłam tam twoją Gartenfrude-potwierdzam długie kwitnienie i jej urodę).
A u mnie niezmiennie od czerwca całymi bukietami kwitną NN razem z Friesią(na zdjęciu jej nie uchwyciłam)

Warwik Castle też długo trzyma kwiat.

Fischer Men,s dotrzymuje towarzystwa w długim kwitnieniu.

Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Alionuszka
Twoja Fisherman pokazała się z najlepszej strony,tyle pąków rozwinęła w tym sezonie.
Warwick lub może Leonardo da Vinci (kwestia do rozstrzygnięcia)rozbujał się akurat w rozmokłej aurze,ale widocznie nie szkodzi mu to.
Jutro jadę,więc pa,pa,a Tobie życzę równie miłego wypoczynku.Szczepek nabierz trochę ale koniecznie podpisz...
Warwick lub może Leonardo da Vinci (kwestia do rozstrzygnięcia)rozbujał się akurat w rozmokłej aurze,ale widocznie nie szkodzi mu to.
Jutro jadę,więc pa,pa,a Tobie życzę równie miłego wypoczynku.Szczepek nabierz trochę ale koniecznie podpisz...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
Danusiu-dziękuję,jest na czym oko zawiesić.Z tego co piszesz-wnioskuję,że najlepiej wkopać ją w pólcieniu-kolor będzie ciekawszy.
Nelu.,myślę,że dopiero Ty naprzywozisz szczepek!!!(Nela stokrotka wypuściła wąsy-jak możesz to wpadnij i zobacz na własne oczy)
Nelu.,myślę,że dopiero Ty naprzywozisz szczepek!!!(Nela stokrotka wypuściła wąsy-jak możesz to wpadnij i zobacz na własne oczy)
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka