Nie ma róży bez kolców... różanka u Ewy.

Zablokowany
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Ewuś
Nie wytrzymałam do soboty i dziś w pracy od dziewiątej jestem w Twoim ogrodzie.
Zgromadziłaś same rarytasy róż z najwyższej półki.Widzę,że masz dużo róż Kordesa w przeciwieństwie do mnie.W mojej okolicy w centrach ogrodniczych akurat ich jest mało i dlatego
w moim ogrodzie mam róże z innej stajni.Ale dzięki Tobie mam listę-nie przyznam się jak długą-i róże Kordesa wykopię choćby z pod ziemi.
Napisz mi Ewuś czy Twój Elmshorn też wykazuje skłonności róży okrywowej bo z moim nie bardzo daję sobie radę.Kładzie się na ziemi a ja uparcie go podwiązuje do palików,śmiesznie wtedy wygląda -chyba go będę musiała przesadzić w odpowiednie miejsce,skoro on tak lubi leżeć-a może mój to nie Elmshorn? Popatrz na niego /zdjęcie zaraz usunę,jeśli tego będziesz chcieć Obrazek
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ewuś, Flash nie jest zarejestrowany na forum, ale ktoś z forum (Hania?) polecił go jako sprzedawcę allegrowego. Naprawdę wart jest polecenia :D
U mnie jedna z dwóch identycznych czerwonych parkowych jest juz praktycznie bez liści, druga trzyma sie nieźle, chociaz tez choruje. Obie rosną w słońcu. Poza ogródkieem mam jeszcze 3 - te są w opłakanym stanie :(
Pytasz o miejsce ... Ewuniu, doszłam do etapu wyrzucania, bo w poczekalni czeka ok. 10 roslin do posadzenia ( w tym krzewy!),że nie wspomnę o przyszłych sadzonkach :lol:
Na szczęście mam trochę "podwójnych" roslin, więc może zdążę coś wymyslic, zanim będę musiała już sadzić na miejsca stałe. Ale łatwo nie będzie :roll:

Właśnie sie dowiedziałam, ze jednak Flash jest u nas na forum :D
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu Blue River dla Ciebie....pięknie pachnie ta jagódka, kwiat bardzo trwały, obfity a kolor niezwykły...mam tylko jeden krzaczek...na razie :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

[quote="cilla77"]Ewuniu Blue River dla Ciebie....pięknie pachnie ta jagódka, kwiat bardzo trwały, obfity a kolor niezwykły...mam tylko jeden krzaczek...na razie :wink:

No właśnie, też mam coś takiego... kolor się zgadza, budowa kwiatu też, ale nietrwały i zapach średni... może dlatego, że umęczona w doniczce i dopiero niedawno posadzona do gruntu :?:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Flash jest i to nawet całkiem fajny facet z niego :wink: :lol: :lol:
i gdzie nie popatrzę to wszędzie piszą, że jego róże są najzdrowsze i najszybciej kwitną :roll: :wink:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Bo to święta prawda ;:228 Ten chłopak ma jakieś złoto-zielone ręce ... Albo jest różanym geniuszem ;)
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kochani!
dzisiaj pół dnia biegałam po mieście , potem obiad, ogródek , kolacja, maile i teraz już jestem z wami ;)
Dziękuję serdezcnie wszystkim za wizyty :D

Aniu, kiedys sie niecierpliwiłam, a tera ... to tez zleci :lol:
flash...sie chyba zarumienił ;)
Ewciu, zgadzam sie z tobą całkowicie !
lisko, no co ty? ty taka ogrodniczka! nie bądz taka skromna, widziałam twoje róze :shock:
nawet, jak milczysz ;) miło mi cię gościc wirtualnie :)
Halinko, dziękuję :D, kochana jesteś, tak to wszystkie się kusimy nawzajem , nikt nie ma wszystkiego ...
a by się chciało to i tamto. Zanim weszłam na forum myslałam, że mam dużo róż... a tu czytam np. o 200 czy 300 szt, :shock: :shock:
przy moich kilkudziesięciu ... :roll: , a u ciebie tez bardzo miło sie przesiaduje ;)
Hanko1, Kodesy- poznawałam i kupowałam po kilka bo pierwszą moją "książką" o różach był właśnie katalog Kordesa :lol:
poza tym 10 lat temu nie było wielkiego wyboru w szkółkach a te róze były dostępne .
Zdjecia nie usuwaj! róża śliczna ale... kwiaty lekko inne niz Elmshorn, muszę zajrzeć jaka to może być, albo to taki młody, niewykształcony Elmshorn?
Pytasz czy skłonny do okrywania - za młodu owszem , gałazki łukowo się przewieszają do ziemi,
ale po 3-4 latach wybijają bardzo silne 1,5m pędy w górę . Wtedy juz parkowy ;)
jak stary jest twój krzak?
Izuniu, objawy chorób tego lata raczej nie biore za wyznacznik, bo to zupełnie nietypowy rok.
Przyszłe lato juz gorsze chyba nie będzie ;)
U mnie też czeka kilkanasce donic do wsadzenia :oops: , i biegam tak z obłedem w oczach i jakos upycham po jednej :lol:
Izuś, głowę daję, że chetnych na nadwyzki znajdziesz na forum :lol:
własnie tez dowiedziałam sie o flashu!
Kasiu- dziękuję za Blue River :D ..jak róza pachnie, to ja juz sie poddaję , chocbym miała sadzić piętrowo :lol:
Madziu, to był dobry zakup!!!

Qrcze, nie moge teraz wstawic zdjęc :( może jutro się uda?
miłego wieczoru!!!
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ewuniu, zerkniesz do mnie?
Mam taką różę która przypomina mi Elmshorna, ale już sama nie wiem :roll: :?
jak ona się zachowuje?
ja kupiłam takie coś jako różówą pnącą :roll:
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Dzięki Ewuś za wyczerpującą odpowiedź.Mój Elmshorn ma trzy lata.Jak zakwitnie powtórnie może uda mi się zrobić lepsze zdjęcie i wtedy jeśli pozwolisz jeszcze Cię pomęczę.I jeszcze opowiem Ci o jego liściach.kolor mocno zielony,błyszczące .raczej drobne i nie mam innej róży o takich pofałdowanych liściach jak ma on.
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Róża Abraham Darby i Aphrodite

Post »

Aniu, odpowiedziałam u ciebie,
Hanko, nie ma za co ;) , to czekam jeszcze na nowe zdjecia tej rózy i jej lisci!
dla ciebie cały Elmshorn dla porównania

Obrazek

Dzisiaj był straszny upał i stojace powietrze, chyba to cisza przed burzą :wink:
tylko niech juz w nasz dom pioruny nie walą :roll:

sesja Abraham Darby i Aphrodite
Abraham na górze , kwiaty duże i pełne pochylają sie w dół ,zapach owocowy silny i piekny! płatki delikatne,
Apfrodite - pęd sztywny, kwiat skierowany ku górze, czysto rózowy, lekko pachnie,
podobna wielkosc

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i jeszcze przekwitajacy Chopin dla Halinki ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Ewuniu dzięki za Chopinka,to może być on :wink: .Jeszcze Hania 1 robi mi sesję Chopina,ale mam fajnie :lol: ;:109
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, ależ cudny bukiecik :!: Ale Aphrodite taka troszkę rozczochrana :lol: , długo trzyma kwiaty :?:
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Aha ,zapomniałam zapytać dlaczego ja nie mam Abrahamka,przecież cudny on jest :roll: :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Inka10
100p
100p
Od: 14 maja 2009, o 22:24

Post »

Ewuniu, dawno mnie nie było, nadrabiam zaległości i zachwycam się, ale przy Twoich kompozycjach zrobiłam :shock: i tak mi już chyba zostanie :D . Od kilku dni oglądam i oglądam- na pewno coś odgapię, bo moje połączenia bylin z różami baaardzo się nie sprawdzają (oprócz bukszpanu i lawendy).
Przyglądam się też Kronenbourg -mam bardzo podobną NN, kiedyś myślałam że to Nicoline, bo spód płatków był srebrzysty a góra ciemno- różowa (taki zimny odcień). Kształt kwiatów w pełnym rozkwicie jest bardziej płaski niż innych róż. Teraz, przy drugim kwitnieniu kwiaty są ciemniejsze, gdzie było srebro jest żółć i już nie wiem. Cały krzew jest niewysoki, często przemarzał i łapał plamistość. Dopiero od 2 lat zaczął ładnie rosnąć i kwitnąć dużymi, pachnącymi kwiatami. Płatków ma około 25. Myślisz, że to może być Kronenbourg (czy Kronenburg- bo znalazłam też tak)?
Pozdrawiam - Iza
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, czy Queen Elisabeth ma pąki w kolorze pink :?:
Spis treści.Wizytówka.
Zablokowany