Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.2

Hosty
Zablokowany
Elżbieta W.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2009, o 19:44

Post »

Parę dni temu sadziłam nowe nabytki i dawałam do dołka czarnoziem, przesiany żwir (zamiast piasku, bo strasznie go nie lubię i traktuje jak zło konieczne), trochę gliny, trochę torfu ogrodniczego i trochę pokruszonej drobno, przekompostowanej kory. Mam nadzieję, że będzie dobrze, ale skoro piszesz, że wystarczy czarnoziem, glina i piasek to następnym razem się do tego zastosuję. Większym utrapieniem jest u mnie brak cienia a co za tym idzie brak miejsca do uprawy tych wspaniałych roślin, ale i z tym pewnie sobie poradzę.
A co do naszego regionalnego towarzystwa- to chyba naturalne, ze wychowani wśród zieleni jesteśmy na nią szczególnie wrażliwi i potrzebujemy jej wokół siebie do życia. Chylę czoło przed ludźmi z dużych miast, którzy uprawiają ogrody, oni maja chyba od nas dużo trudniej. A jednych i drugich gorąco pozdrawiam.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy ktoś może mi pomóc w identyfikacji młodych host! Zamówiłam przez internet wiosną i mam wątpliwość, czy dostałam takie jakie chciałam (i to sporą). Nie chcę też pochopnie składać reklamacjii, bo to młode rośliny więc mogą się jeszcze zmienić.

Oto one:

Obrazek Obrazek
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

A jakie miały być? Wtedy łatwiej będzie potwierdzić czy to te, czy nie.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie nie chciałam sugerować...
Ale miało to być.... 'Albopicta' oraz 'Blue Angel'
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x_P-42

Post »

Po młodych liściach i dodatkowo o tej porze roku chyba nikt nie zgadłby, jakie to hosty :idea:
x_P-42

Post »

Proszę o pomoc , bo na zieleńcach kompletnie się nie znam :!:
Wiosną tego roku zostałam obdarowana bezlistnym kłączem hosty. Było już dość spore i znajomy przytargał je z Anglli , wydębiajac wczesniej od swojej gospodyni .Kolega powiedział, że to będzie zielona, dość duża hosta. Zadoniczkowałam ją a ona wypuściła 5, czy 6 odrostów. Póki co , listki są małe - myślę,że to wina doniczki - ciemnozielone z czterema nerwami bocznymi i piątym głównym .Dół ogonków jest czerwonawy ( drobne kropeczki ). Podejrzewam ,że to jakaś pospolita hostka, ale chciałabym poznać jej imię :

Obrazek ) Obrazek

Obrazek ) Obrazek

I jeszcze jedno : w HL jest okienko "Veins 7-8", czy nerwy są liczone na połówce liścia, do nerwu głównego ,czy na całym ?
x_P-42

Post »

Pola42 pisze:Proszę o pomoc , bo na zieleńcach kompletnie się nie znam :!:
Wiosną tego roku zostałam obdarowana bezlistnym kłączem hosty. Było już dość spore i znajomy przytargał je z Anglli , wydębiajac wczesniej od swojej gospodyni .Kolega powiedział, że to będzie zielona, dość duża hosta. Zadoniczkowałam ją a ona wypuściła 5, czy 6 odrostów. Póki co , listki są małe - myślę,że to wina doniczki - ciemnozielone z czterema nerwami bocznymi i piątym głównym .Dół ogonków jest czerwonawy ( drobne kropeczki ). Podejrzewam ,że to jakaś pospolita hostka, ale chciałabym poznać jej imię :

Obrazek ) Obrazek

Obrazek ) Obrazek

I jeszcze jedno : w HL jest okienko "Veins 7-8", czy nerwy są liczone na połówce liścia, do nerwu głównego ,czy na całym ?
Wpadłam właśnie na ten pomysł gotując mężowi golonkę : czy to może być Royal Standard ? Kto ma, niech sprawdzi, czy ogonki są nieco czerwone - plisss...
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proszę o identyfikację moich host ,bo nie znam się na nich kompletnie :oops: Z góry dziękuję za pomoc :D
Numer 1
Obrazek
Numer 2
Obrazek
Numer 3
Obrazek
Numer 4
Obrazek
Numer 5 Ta miała wiosną ciemną obwódkę na liściach ,teraz jest niewidoczna .
Obrazek
Numer 6
Obrazek
Numer 7
Obrazek
Numer 8
Obrazek
Numer 9
Obrazek
Numer 10
Obrazek
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50

Post »

Proszę o pomoc w identyfikacji dwóch maluchów.

1.
Obrazek

2.
Obrazek
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Gdy życie ofiaruje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę.
x_P-42

Post »

Monika76 pisze:Proszę o pomoc w identyfikacji dwóch maluchów.

1.
Obrazek

2.
Obrazek
Pierwsza wygląda podobnie do Frosted Mouse Ears .
O drugiej, nic nie potrafię powiedzieć:)
x_P-42

Post »

Moniko, można spytać, jakie jest źródło pochodzenia host? Czy kupione w Polsce - to ułatwiłoby rozpoznanie:)
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50

Post »

Pola, kupiłam je w Polsce.
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Gdy życie ofiaruje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę.
Awatar użytkownika
amkkomp
50p
50p
Od: 7 wrz 2007, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

takasobie pisze:Czy ktoś może mi pomóc w identyfikacji młodych host! Zamówiłam przez internet wiosną i mam wątpliwość, czy dostałam takie jakie chciałam (i to sporą). Nie chcę też pochopnie składać reklamacjii, bo to młode rośliny więc mogą się jeszcze zmienić.

Oto one:

Obrazek Obrazek
Ta z prawej strony wygłąda na młodziutkiego Blue Angela. Ta z lewej jeżeli wiosną miała przynajmniej jasnozielony środek i ciemnozielony margines może być Albopictą. Jeżeli już od wiosny była cała zielona to może być co najwyżej niewybarwioną Albopictą i można śmiało reklamować.
http://www.falundafa.pl Falun Dafa jest dobre
http://www.funkia.pl Zapraszam do mojego sklepu internetowego
Hosta SERIA P7 nowość w sklepie
Awatar użytkownika
amkkomp
50p
50p
Od: 7 wrz 2007, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Pola42 pisze:
Monika76 pisze:Proszę o pomoc w identyfikacji dwóch maluchów.

1.
Obrazek

2.
Obrazek
Pierwsza wygląda podobnie do Frosted Mouse Ears .
O drugiej, nic nie potrafię powiedzieć:)
Pierwszy to raczej na pewno młoda Twilight. Co do drugiej, jest bardzo podobna do moich młodych Tokudam Flavocircinalis.
http://www.falundafa.pl Falun Dafa jest dobre
http://www.funkia.pl Zapraszam do mojego sklepu internetowego
Hosta SERIA P7 nowość w sklepie
x_P-42

Post »

Twilight ? Może. Moje zupełnie inaczej wyglądają, ale oczywiście są starsze.:)

Na obu zdjęciach liście wygladają na bardzo grube i mięsiste.
Zablokowany

Wróć do „Hosty”