Jak zapadłam na chorobę kaktusową...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p
Od: 27 cze 2009, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Bartku :D masz rację trzeba poczekać, niedługo zagadka powina sie całkowicie rozwiazać :D
Porobiłam jeszcze trochę zdjęć, ale nie mam kiedy ich zgrać i wkleić. Może za parę dni mi się uda :D
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Basia k pisze:Czasami jest tak ,ze jeśli roślina ma za dużo wody przekształca pąki kwiatowe w odrosty
Czyli jeśli tworzy się pączek to nie podlewamy wtedy częściej? czytałam o tym, że Echinopsisy jak nie mają dostatecznie dużo wody podczas kwitnienia to zrzucją pąki?
Ja swojego podlewam co 4-5 tygodni, chyba że jest bardzo gorąco to wtedy troszkę częściej
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Myślę, że głównym problemem w tym przypadku jest zdegenerowanie roślin, które od pokoleń są rozmnażane przez odrosty i zapomniały już po co się kwitnie. Mam kilka takich echinopsów u siebie, które otrzymałem z nasion i kwitną one po osiągnięciu średnicy około 5-6cm i jak do tej pory wcale nie dają odrostów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

A czy kwitł on już u Ciebie :?: Tomek ma rację może tak być,też mam jednego takiego co jest dosłownie oblepiony odrostami (ale u mnie idą do cięcia na podkładki)i nie kwitnie ,zapomniałabym mam też z nasion od Jurka Tomek będzie wiedział o kogo mi chodzi też mają mnóstwo odrostów , reszta nie daje odrostów ,może to zależy od gatunku :?:

Ostrożnie z konewką przy zawiązywaniu się pąków później normalnie
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Nie Basiu nie kwitł u mnie jeszcze. Mam go od 10 lat, od 4 lat (mniej więcej) wypuszcza odrosty, ale właśnie tak jak pisałam te pojawiają się w zupełnie inny sposób niż jego stare odrosty. Dlatego tak mnie zmylił, może chodzi o to, że od pewnego czasu inaczej zaczęłam go pielęgnować - dużo rzadziej go podlewam, bo co 4-5 tygodni - i po prostu trochę mu się poprzestawiało? :?
Zobaczę jak sytucja będzie sie dalej rozwijać
Dziękuję za radę Basiu odnośnie podlewania kiedy pojawiają się pączki :D
I wszelkie Wasze sugestie co do Echinopsisa :wink:
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

To teraz obiecane zdjęcia z sesji (autorstwa mojego brata) :D wolałam to dodać żeby nie zapłacić kary za złamanie praw autorskich :lol: :wink:
na początek moje nowości
Euphorbia (ale nie wiem jaka :( )

Obrazek

Obrazek

I wyglada mi to na aloesa :? na doniczce było tradycyjnie napisane "cactus mix" :lol:

Obrazek

A to inne egzemplarze z mojej małej kolekcji :D Jeżeli podam gdzieś błędną nazwę albo niepełną to proszę poprawcie mnie :D
Na początek Neochilenia paucicostata (co nie dziwne, bo to ulubienica wspomnianego wyżej autora zdjęć :wink: więc poszła na pierwszy ogień)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ciąg dalszy nastąpi...
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Moje obydwa Echinopsisy nie kwitły aż do zeszłego lata. Obrastały odrostami ze wszystkich stron, a miałam je 10 lat i gdy dostałam to wcale maluszkami nie były.
Pierwsze kwitnienie w zeszłym roku nastąpiło po całkowitym zahamowaniu tworzenia odrostów, ostatni jest z przed 2 lat. Gdy analizuję co się takiego stało, że im się odmieniło, to znajduję tylko jedną odpowiedź - SZOK totalny.
Bo:
- to 2 lata temu trafiłam tu na forum i zaczęłam w ogóle interesować się potrzebami cierniaków,
- zeszła wiosna to była pierwsza wiosna po zimowaniu ze snem niemal bez podlewania
- 2 lata temu latem zorganizowałam parapet i od czerwca zażywały kąpieli słonecznych, a więc przed tym pierwszym dobrym snem miały też dobre warunki latem.
- przedtem nigdy nie nawoziłam, a tu pewnie wszystko razem podziałało jak Bilobil forte i przypomniały sobie, że można się rozmnażać tak przyzwoicie i po Bożemu - kwiatek, pszczółka i tego no, wicie :oops:
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

DAK to daje mi nadzieję na to, że może i u mnie tak będzie :D Zobaczymy, bo u mnie to będzie ich pierwsze zimowanie...
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

No to ciąg dalszy sesji :D
To nieco już rozrośnięta od ostatniego czasu Mammillaria carmenae

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To maleństwo - Pelecyphora Valdeziana Saltillo także nieco podrosło

Obrazek

Obrazek

Polaskia chichipe :D piękny ma ten kolor nowych malutkich cierni

Obrazek

Obrazek

Mammillaria bombycina doszła już do formy nieco po szoku jaki przeżyła po przejażdżce środkami komunikacji miejskiej z łódzkiej giełdy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn... :wink:
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

bibi56 pisze:To teraz obiecane zdjęcia z sesji (autorstwa mojego brata) :D wolałam to dodać żeby nie zapłacić kary za złamanie praw autorskich :lol: :wink:
na początek moje nowości
Euphorbia (ale nie wiem jaka :( )

Obrazek

Obrazek

I wyglada mi to na aloesa :? na doniczce było tradycyjnie napisane "cactus mix" :lol:

Obrazek

A to inne egzemplarze z mojej małej kolekcji :D Jeżeli podam gdzieś błędną nazwę albo niepełną to proszę poprawcie mnie :D
Na początek Neochilenia paucicostata (co nie dziwne, bo to ulubienica wspomnianego wyżej autora zdjęć :wink: więc poszła na pierwszy ogień)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ciąg dalszy nastąpi...

To chyba Euphorbia Enopla ;D Jak mam rację to powinna się za jakiś czas wydłużyć.

Fajna ta Bombycina. Widziałem chyba podobną u mnie w mieście. na pewno nic jej nie będzie. Ja w poniedziałek przetransportowałem z Bielan Wrocławskich muchołówke. Autobus zatrzymuje się w połowie drogi do stacji. Potem jeszcze skoczyłem do galerii handlowej koło centrum i dopiero wróciłem busem do domu. Muchołówka bardzo dobrze się trzyma. I nie wiem dlaczego, ale 2x mówiono mi, że nie można chodzić z jedzeniem i musiałem się tłumaczyć co to. :lol:
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Bartku no uśmiałam się :;230 to ten ktoś miał rozeznanie. Żeby roślinę z jedzeniem pomylić ;:112 ...
Dzięki za podpowiedź co do Euphorbii :D
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:112 Trzy razy musiałam przeczytać, by skapować o co chodziło z tym jedzeniem.
Ale na koniec to mi wyszło, że to Muchołówce tłumaczyli, by nie łaziła z żarciem. ;:191
Tylko, że wtedy wychodziłoby na to, że ty za muchę robiłeś ;:198
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bibi56 pisze:No to ciąg dalszy sesji :D
To nieco już rozrośnięta od ostatniego czasu Mammillaria carmenae
Ojej, jakie cudne ciernie, jak pajęczyny.

Widzę, że ciernie to twoja miłość. Też je uwielbiam - ich różnorodność barw, kształtów jest cudowna.
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

OJ dobre DAK :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Tak, bardzo lubię fotografować ciernie z bliska :D wtedy tak naprawdę widać jak pięknie one potrafią się wybarwiać :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”