Ściółkowanie korą
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szyszki wygladają ładnie , obojętnie czy sosnowe, czy świerkowe, używam różnych, mam też własne, tylko,że na jodle koreańskiej, no i niestety jak dojrzeją rozsypują się
Jodła ma ok.10 lat, w tym roku jest ich naprawdę dużo, są jeszcze trochę zielone
http://forumogrodnicze.info/up/eus008.gif

Jodła ma ok.10 lat, w tym roku jest ich naprawdę dużo, są jeszcze trochę zielone
http://forumogrodnicze.info/up/eus008.gif
Jest możliwe zbadanie tego odczynu a mianowicie :janusz pisze: Jak badasz odczyn kory?
J.
Korę szlifować na szlifierce do drewna , czynnikiem szlifującym jest papier ścierny . Uzyskany pył zmoczyć wodą . Taką substancję już można zbadać kwasomierzem elektronicznym .
Ciekawe czy ktoś to badał w ten sposób ? I jaki wyszedł wynik ?
- janusz
- Przyjaciel Forum
- Od: 25 maja 2005, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A ja już któryś raz to tłumaczę. Dla Ciebie to zrobię jeszcze raz.wronek89 pisze:Januszu ja już nie wiem jak to z tym jest.

Mit zakwaszającej kory wziął sie z obserwacji lasu gdzie rzeczywiście na ogół kwasna gleba. Jednakże by uzyskać taki odczyn potrzeba kilkudziesieciu (co najmniej) lat rozkładania sie lesnych cząstek organicznych, a w tym i kory.
Jednakże jeżeli wyściółkujesz korą jakikolwiek fragment ogrodu to za Twojego życia najprawdopodobniej nie zauważysz zmiany odczynu gleby gdyż przechodzenie substancji zakwaszających z kory do gleby jest niesłychanie powolne, do tego stopnia, że moze byc pomijalne w jakichkolwiek praktycznych ogrodowych rozważaniach i zastosowaniach.
Proste?
Janusz
PS
Żeby nie było watpliwości mam na myśli korę przekompostowaną bo tylko takiej w ogrodzie się używa.
J.
ogród bez winorośli to nie ogród...
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ja badam podłoże pH-mierzem indukcyjnym. I zawsze wychodzi prawidłowy odczyt.Dociekliwy pisze:Jest możliwe zbadanie tego odczynu a mianowicie :janusz pisze: Jak badasz odczyn kory?
J.
Korę szlifować na szlifierce do drewna , czynnikiem szlifującym jest papier ścierny . Uzyskany pył zmoczyć wodą . Taką substancję już można zbadać kwasomierzem elektronicznym .
Ciekawe czy ktoś to badał w ten sposób ? I jaki wyszedł wynik ?
Piszę "prawidłowy", bo co niektórzy działkowcy widząc przyrząd bez baterii mówią, że "sobie żartuję z nich".

Jakub . . . . .