Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje melony aktualnie wyglądają tak:

Obrazek

Zbiorów jeszcze nie było, taka na oko bedę musiał jeszcze poczekac 1-2 tygodnie aż dojrzeją.
Niestety - jak widać na zdjęciu zaczyna je brać jakaś choroba :(.

Ja rozpoznaję kiedy jest dojrzały jak zaczyna silnie pachnieć i zwabia mrówki (zaczynaja po nim chodzić próbując dostać się do środka) - to znak, że natychmiast trzeba go zerwać bo przedobrzymy i zacznie sie psuć.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

lesioc jaka to odmiana?

Ja w tym roku miałem odmianę oliwin i jest lepsza od melby, co miałem rok temu, bo: szybciej dojrzewa, ma większe owoce , i na odmianie oliwin się więcej melonów zawiązywało niż na odmianie melba. Za rok tez sieje odmianę oliwin

Tyle mam swoich nasion odmiany oliwin

Obrazek
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomku musisz przebrać nasiona bo większość z nich jest pusta. Ja na 200 nasion melona Santa Claus ze sklepu miałam może 30 pełnych nasion. Musisz nacisnąć każdą pestkę na płasko i jeśli jest twarda i nie ugina się między palcami to znaczy, że jest pełna ;) proponuję zrobić ten test żebyś w przyszłym roku nie miał niespodziewajki z kiełkowaniem :)
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tomek-warszawa pisze:lesioc jaka to odmiana?
Problem z tym, że dokładnie nie wiem. Na 100% jest to albo Melba albo Oliwin - bo takie nasiona posiałem, tylko mi się potem sadzonki wymieszały i nie wiem teraz które krzaczki są które :?. Myślę, że uda się rozróżnić jak bardziej dojrzeją owoce (na razie obstawiam, że to Oliwin).

W zeszłym roku próbowałem z odmianą, której nazwy dokąłdnie nie pamiętam - coś jakby "Chanteralis" czy jakoś podobnie. Ale miała bardzo mało i to niewielkich owoców (tylko 3 sztuki z 2 roślin) , choć były całkiem smaczne :). W tym roku postanowiłem spróbować z polskimi odmianami - już widzę, że powinno być dużo lepiej.

Kiedyś jeszcze próbowałem z kilkoma innymi egzotycznymi odmianami melonów - mam gdzies jeszcze w garażu pełną listę, postram się ją odszukać - z tych co pamiętam to był melon tygrysi ("Tiger") i tzw. peach vine ("Chito"). Nasiona nawet ładnie kiełkowały, ale po przesadzeniu do szklarni od razu padały, a te co się utrzymały w ogóle nie rosły i zostawły w postaci ~20cm pędów z kilkoma liśćmi do końca sezonu :(.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MagdaMisia pisze:Tomku musisz przebrać nasiona bo większość z nich jest pusta. Ja na 200 nasion melona Santa Claus ze sklepu miałam może 30 pełnych nasion. Musisz nacisnąć każdą pestkę na płasko i jeśli jest twarda i nie ugina się między palcami to znaczy, że jest pełna ;) proponuję zrobić ten test żebyś w przyszłym roku nie miał niespodziewajki z kiełkowaniem :)

Ja tak zrobiłem jak wyjmowałem nasiona i są pełne zawsze tak sprawdzam

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
fiorella 100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 cze 2009, o 16:14

Post »

:D Dwa dni temu zjadłam drugiego melona, (pierwszego zjadłam bo zaczął się psuć ale nie był zbyt dobry) który okazał się przepyszny- tak słodkiego i pachnącego to nawet we Francji nie jadłam. Nasiona miałam z kupionego melona mojego ulubionego gatunku- nie znam nazwy- skórka jest beżowa chropowata i ma zielone pionowe paski, a miąższ jest pomarańczowy. Zerwałam go według przepisu Tomka (wielkie dzięki !)- to znaczy jak zaczął cudnie pachnąć- niestety skórka jest dosyć twarda więć nie mogłam sprawdzić miękkości melona.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja kiedyś kupiłem w sklepie melona do był bez zapachu, bez smaku był taki bezsmakowy nie smakował jak melon.

Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

A kto wie ile ten melon siedział na półce sklepu ?.Albo jak go hodowano ??.Aż strach pomyśleć. :shock: :shock: :shock:
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re:

Post »

fiorella 100 pisze::D Dwa dni temu zjadłam drugiego melona, (pierwszego zjadłam bo zaczął się psuć ale nie był zbyt dobry) który okazał się przepyszny- tak słodkiego i pachnącego to nawet we Francji nie jadłam. Nasiona miałam z kupionego melona mojego ulubionego gatunku- nie znam nazwy- skórka jest beżowa chropowata i ma zielone pionowe paski, a miąższ jest pomarańczowy. Zerwałam go według przepisu Tomka (wielkie dzięki !)- to znaczy jak zaczął cudnie pachnąć- niestety skórka jest dosyć twarda więć nie mogłam sprawdzić miękkości melona.

Może miękkość skórki zależy od odmiany np odmiana oliwin jak dojrzały to ma bardzo miękką skórkę

Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Re:

Post »

Szymonambar222 pisze:A kto wie ile ten melon siedział na półce sklepu ?.Albo jak go hodowano ??.Aż strach pomyśleć. :shock: :shock: :shock:

na pewno na wełnie go uprawiano :)
A nie pachniał chyba dlatego że nie był dojrzały bo przejrzały to raczej by inaczej pachniał.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Uprawa melonów

Post »

Ja gdzieś czytałem ze jak sie warzywa uprawia na wełnie to są bez smaku.

Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Mi tam melony ze sklepu smakują. Jem niewiele i jak mam chętkę - kupuję. Czasami są dojrzałe i aromatyczne - i te pochodzą z plantacji, pewnie z wełny. Już tak jest przy masowej produkcji warzyw. Swoja drogą jestem ciekawa jak smakuje taki polski z gruntu. Pewnie musi być dużo słońca, żeby był taki pyszny?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żeby melony się udały w gruncie na polu to musi być ciepłe i słoneczne lato, ale jak już się udadzą to są pyszne lepsze niż te kupne

Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Odświeżam wątek ;:106

Mam nasiona melona OLWIN i właśnie szukałam informacji o nim na tym super forum.

Nigdy jeszcze nie uprawiałam tego smakołyku :lol:

Widziałam, że sadzicie je w folii z pomidorami, bo właśnie ja chce tak zrobić
i posadzić do folii oraz do inspektu z paprykami :tan

Mam pytanie, czy pomidory i papryki dobrze znoszą towarzystwo melona ??

Czy już siejecie swoje melony i jakie odmiany w tym roku ;:88

:wit Pozdrawiam

.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anpio ,witam . O melonach pisałem w wątku "dynie , wszystko o odmianach'' , a nie wiem jak post przenieść , moderatorzy może pomogą ?? :wink: . Teraz dodam tylko tyle : określenie " smakołyk " odnośnie odmiany Oliwin , to wyjątkowe nieporozumienie , jakiś żart , delikatnie mówiąc :? . Ja rozumiem , ze każdy ma swój smak , ale bez przesady ... Zgadzam sie ,ze melon - smakołyk to dobre skojarzenie , ale nie w przypadku odmian Melba , Oliwin ... Co sie tyczy uprawy pod folią , to dobry pomysł , ale nie wolno dopuścić do wystąpienia przędziorka , bo potrafi wszystko zniszczyć w ciągu kilku dni , dasz wiare . A lubi bardzo melony , kawony , nawet ogórka ... Bez dobrych środków sie nie obejdzie , :(
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”