Papryka ostra "Cyklon"Cayenne '',"Hbanero', 'Jalapenos','Serranos" i inne

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magduu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 sie 2006, o 15:50

Post »

MagdaMisia pisze: mam tą samą paprykę - odm. Kozi róg
hmmm. nie znalazłam w necie żadnej informacji o takiej odmianie. może jest jakaś inna nazwa?
jutro skosztuję jej sama, żeby wiedzieć co to znaczy 'łagodnie ostra' :wink:
pozdrawiam ciepło, magda
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nasionka z tesco - nohel garden odm. Beros tzw. Kozi Róg. Papryka Habanero ma kształt podobny do pomidora Bawole serce i piekielnie ostry smak. To bodajże 9 w skali Scoville'a.
Awatar użytkownika
magduu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 sie 2006, o 15:50

Post »

dzięki ;:172
ten pomarańczowy kawałek ze zdjęcia wszamałam dzisiaj z... kaszanką ;:198 rzeczywiście nie jest taka ostra. zrobię jak radzisz - wrzucę w ocet, a część ususzę, zobaczę co się stanie. mało informacji znalazłam w necie o tej odmianie, ale jeszcze pogrzebię. jeszcze raz wielkie dzięki :D
pozdrawiam ciepło, magda
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie znajdziesz za wiele informacji bo to czeskie nasionka.
fiorella 100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 cze 2009, o 16:14

Post »

pomocy!- obrodziły mi bardzo papryczki cayenne- są bardzo ostre i nie da się ich wszystkich zjeść, a szkoda zmarnować. Trochę suszę ale nie wiem co zresztą zrobić - podobno zalewa się je octem - ale jak dokładnie to nie wiem?
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja zalewam w małych słoiczkach oliwą z oliwek. Na mały słoiczek, jak kubek od małego jogurtu, daję tak 1/4 papryczek i resztę oliwy. Mąż sobie lubi tym kropić wszystko co je, a potem te papryczki też zjada. Jak dla mnie to nie jest jadalne ;)
fiorella 100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 cze 2009, o 16:14

Post »

To znaczy wystarczy zalać oliwą i tak zostawić bez pasteryzacji? - Jak długo tak wytrzymują nie zepsute?
Nie trzeba posolić? :?: A te na occie - ktoś ma przepis? :?: :?: :?:
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Też miałam nadmiar ostrych papryczek i zmodyfikowałam ten przepis: http://www.wielkiezarcie.com/recipe19020.html.
naokoło 30 papryczek dałam jeden mięsisty pomidor i główkę czosnku zamiast przecieru pomidorowego. Wyszło coś w rodzaju tabasco. Na razie nie używam, bo mam pod dostakiem świeżych papryczek, ale zimą będzie jak znalazł.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

fiorella 100 pisze:To znaczy wystarczy zalać oliwą i tak zostawić bez pasteryzacji? - Jak długo tak wytrzymują nie zepsute?
Nie trzeba posolić?
Myję, suszę (znaczy się z wody dokładnie osuszam), zalewam oliwą. Nic więcej. Ja to uparcie wstawiam do lodówki a mąż wystawia, bo ponoć się nie zepsują a zimne niedobre. U nas to wytrzymuje miesiąc - nie wiem, czy wytrzymałoby dłużej. W ciągu miesiąca mąż je wszystkie zjada.

Zauważyliście jakiś związek między nawożeniem a siłą "pikanterii" papryczek? Tubylcy mówią, że posadzone na ziemi z dużą dawką nawozu są ostrzejsze. Nie wiem, czy to prawda. W tym roku mam 3 różne odmiany posadzone w ziemi gdzie minimum 1/3 to przekompostowany obornik i wszystkie są piekielnie ostre. I tak się zastanawiam, czy aby nie mają racji. Miałam zeszłym roku papryczki w doniczce, w ziemi po jakimś kwiatku i bez nawożenia: mąż mówił, że lipne, słabe. Chyba za rok zrobię eksperyment i posadzę takie same w dwóch różnych ziemiach.
Awatar użytkownika
marcel18_1988
50p
50p
Od: 21 mar 2009, o 23:28

Post »

Witam
mam pytanie do osób które tak jak ja zakupiło nasionka papryki paprykofi**ki... czy wykształcają sie tak jak pisali sprzedawcy bo ja niestety zostałem oszukany chyba że coś źle zrobiłem. Mam kilka ładnych gęstych krzaczków jednak papryczki są na nich małe i do góry skierowane, postaram się zrobić zdjęcia i wkleić do wątku.
może ktoś jednak trafił na właściwe nasiona ??...
pozdrawiam
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupiłam przed chwilą na bazarze paprykę ostrą - owoc bardzo długi około 25 cm, szerokość około 5 cm. Ktoś się orientuje co to może być za odmiana? Na smak jeszcze nie próbowałam... Mam zamiar rzecz jasna wybrać nasionka :)
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

MagdaMisia pisze: Mam zamiar rzecz jasna wybrać nasionka :)
No wlasnie...wygrzebalam na wiosne nasionka z piekielnie ostrej papryki, posialam i wczoraj wlasnie zerwalam pierwsza czerwieniutka i slodziutka papryczke :roll: Czy ktos mi to moze wytlumaczyc jak to sie moglo stac? Nasion na pewno nie pomylilam, zreszta owoce maja taki sam ksztalt, jak te z ktorych wzielam nasina, typowy dla papryki ostrej, dlugie i waskie.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko, ktoś w którymś z wątków pisał, że mial obok słodkiej papryki również ostrą, i ta ostra wcale nie okazała się taka jaka powinna być.
Czy to prawda, nie wiem ! A moze nasionka zwyczajnie nie powtórzyły cech tej odmiany, którą jadłaś i to chyba najbardziej prawdopodobne.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

marcel18_1988 pisze:Witam
Mam kilka ładnych gęstych krzaczków jednak papryczki są na nich małe i do góry skierowane, postaram się zrobić zdjęcia i wkleić do wątku.
może ktoś jednak trafił na właściwe nasiona ??...
pozdrawiam
Te paprykofiutki mają zwisać czy sterczeć? :?
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

gienia1230 pisze:Beatko, ktoś w którymś z wątków pisał, że mial obok słodkiej papryki również ostrą, i ta ostra wcale nie okazała się taka jaka powinna być.
Czy to prawda, nie wiem ! A moze nasionka zwyczajnie nie powtórzyły cech tej odmiany, którą jadłaś i to chyba najbardziej prawdopodobne.
Ostra rosla daleko od slodkiej, wiec nie moglo im sie pokrzyzowac :( Bardzo dbalam o to, zeby nie rosla w poblizu ani slodkiej papryki, ani pomidorow ( wyczytalam, ze na nie tez moze sie przeniesc)......ale zeby tak odbiegla od pierwowzoru to az mi sie wierzyc nie chce :roll: Ta z ktorej wzielam nasionka byla tak ostra, ze M po oblizaniu noza ktorym ja kroilam wypil wiadro wody popijajac setunia (bo innego wyjscia nie bylo :D ), a ta co zerwalam z krzaka jest lagodna jak baranek :lol:
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”