Moja domowa piekarnia - AnaKa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, próbował wyrosnąć przez 6 godzin i nic :(. Ale ten zakwas był jednak do niczego. Teraz pokombinuję i zrobię trochę inaczej.... :D
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Czasami chleb na zakwasie musi wyrastać 12 godzin 8) Przy zakwasie nie można się spieszyć z pieczeniem, wyrastanie jest najważniejsze. POtem już nic nie urośnie.
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od dzisiaj będę w tym piekarniczym wątku zamieszczała również wytwory swojej kuchni i spiżarni. Zapraszam serdecznie :D

Dzisiaj przygotowałam dania rodem z kuchni marokańsko - tunezyjskiej. Przepyszne potrawy, łatwe do wykonania,które są wynikiem mojej nostalgii do miejsc, gdzie spędziliśmy nasze sierpniowe wakacje.

Tadżin
, czyli gulasz z mięsa jagnięcego/ może być baranina z dodatkiem wołowiny/, z mnóstwem orientalnych przypraw i suszonych owoców, ale w rezultacie o ostrym smaku.

Obrazek

Do tego kuskus z rodzynkami, orzeszkami pinii i skórką cytrynową plus carry

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo lubię tadżin, chociaż jadłam go tylko w wersji mojej bratowej (jakoś do Afryki mnie jeszcze nie zaniosło). :)

Aniu, wczoraj upiekłam następny chleb i wreszcie się udał. Zdjęcia nie zdążyłam zrobić :oops:, bo akurat byli znajomi i pożarliśmy cały.

A czy mogłabyś napisać przepis na mielone na ostro z grilla?
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Tadżin to nazwa naczynia w którym się piecze mięso, a nie nazwa potrawy. Także z tadżin jest wiele potraw, co więcej nie tylko mięsnych.

W Poznaniu jest kilka miejsc gdzie można zamówić potrawy z Tadżin. Przepyszna sprawa, ale sposób przyrządzenia w tadżin jest specjalnie namaszczany jako iż jest to arabski wynalazek.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety Łukasz nie masz racji. Właśnie wróciłam z Tunezji i dokładnie wiem, co jak się nazywa. I naczynie i potrawa to tadżin :D Zresztą w Maroku jest to samo.To chyba Europejczycy oddzielają te nazwy.
Z tym,że potraw pod nazwą tadżin jest wiele - zależy to od składu.
Podobnie jest z paellą - można ją zrobić na wiele sposobów i w Hiszpanii nie ma dwóch domów, gdzie robi się taką samą paellę. To samo z tadżin.

Gosiu, chodzi Ci o mielone na patyczkach ma ostro?

Ja biorę 1 kg mielonego - wieprzowe, jagnięce, mieszane- wołowo-wieprzowe lub wieprzowo-drobiowe,

garść tartej bułki, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i przyprawy-sól, papryka, pieprz,carry w zależności jaki smak chcę otrzymać
Wszystko wymieszać. Formować podłużne, niezbyt grube ,kluseczki' i nadziewać na patyki do szaszłyków. Grillować na patelni lub na ruszcie. Należy uważać,żeby mięso nie wyschło. A więc raczej krótko.
Smacznego
:D
Zapraszam
Moje wątki
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Masz racje :) Nie zrozumieliśmy się. Ja bym nie zamówił tadżin nie wiedząc jakie składniki dane są w środku. Dlatego samo tadżin niczego nie mówi. Bo to jedynie nazwa mówiąca, że potrawa jest robiona w tym garnku. Dalej po tadżin podane jest z czego została potrawa przyrządzona:

Przykładowe menu tadżinu z nazwami tradycyjnymi.

-Tajine Kofta طاجين كفتة
Tasted minced meat balls with an array of spices and fresh herbs served with fried eggs.

-Tajine Chicken French Fries طاجين دجاج بالبطاطس المقلية
Tender chicken marinated in delicious lemon comfy, with onions and saffron served with green olives and home made French fries.

-Tajine Lamb French Fries طاجين لحم بالبطاطس المقلية
Lamb braised with onions and black paper saffron garlic, served with green olives and home made French fries.

-Tajine Chicken Green Peas طاجين دجاج بالبازيلا
Tender chicken marinated in delicious lemon comfy, with onions saffron and garlic served with green peas and lemon.

-Tajine Lamb Green Peas طاجين لحم بالبازيلا
Lamb braised with onions and black paper saffron garlic, served with green peas and lemon.

-Tajine Lamb Green Prunes طاجين لحم بالبرقوق واللوز
Lamb braised with onions and black paper saffron served with green peas and lemon.

-Tajine Lamb Vegetables طاجين لحم خضار
Lamb braised with onions and black paper saffron served with green olive and fresh vegetables.

-Tajine Chicken Mushroom طاجين دجاج مع الفطر
Tender chicken marinated in delicious lemon comfy with onions saffron and garlic served with mushroom and olives.

-Tajine Fasoulyeh Lamb طاجين فاصولياء باللحم
Marinated in delicious lemon comfy with onions saffron and garlic served with French beans.

-Tajine Bamyeh Lamb طاجين بامية خضراء باللحم
Marinated in delicious lemon comfy with onions saffron and garlic served with ladies fingers.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I ja tak właśnie zrobiłam, podałam z czego jest mój tadżin :D
Zapraszam
Moje wątki
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Chyba mnie zainspirowałaś do zrobienia takiego dania. Jutro jadę do ikea po garnek :)
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja niestety nie mogłam przywieźć garnka z Tunezji, bo nie wystarczyło miejsca :wink:
Natomiast w Ikei bez trudu można kupić. Dzisiejszy tadżin robiłam w zwykłym kamionkowym naczyniu :D
Zapraszam
Moje wątki
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Widziałem też kiedyś w DUKA.
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Aniu, o to mi właśnie chodziło. Dziękuję bardzo :D
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W DUKA są rzadko, w IKEA stale :D

Gosiu, proszę bardzo i smacznego :D Do tych kotlecików zrób kilka fajnych sosów i będzie pysznie :lol:
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, zapomniałam pogratulować Ci sukcesu z chlebem :D Bardzo się cieszę,że wyszedł i smakował!
Ja wczoraj upiekłam dwa z różnymi nasionami,ale zaraz ,wyszły'. Moi Goście nawet okruszki powyjadali. :roll:
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to moje ulubione śniadanie :D
Tak niewiele trzeba,żeby zacząć dobrze dzień ;:1

Obrazek
Zapraszam