Moje kwiaty w domu i na rabacie...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

marlenka78 pisze:
Krystyna.F pisze:
marlenka78 pisze:Witam ponownie !

I taki oto kwiatuszek-nieznam nazwy niestety-moze ktos podpowie :)

To twój Stefanotis:
Obrazek
A to mój Stefanotis zakupiony w szkółce,specjalizującej się ich hodowlą:
Obrazek

Obejrzyj sobie obydwie roślinki w powiększeniu,a się przekonasz że to jedna i ta sama roślinka.
kasia_ogrodniczka

Post »

Śliczne kwiatuszki, a to dendrobium ze strony czwartej to chyba najładniejszy kwiat, jaki widziałam. Wprost cudowny!!! Pozdrawiam :)
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu, ja nie dam się pokroić za to, czy jest to hoja. Wyraziłam swoje przypuszczenie i tyle :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
marlenka78
500p
500p
Od: 7 maja 2009, o 20:38

Post »

No tez mam taka nadzieje ze zakwitnie niedlugo,choc nigdy nie wiadomo.Moja mama ma hoje juz wiele lat i jeszcze ani razu nie zakwitla-moze to meski osobnik.Wzielam sobie szczepke i czekam teraz na korzonki.A tak wyglada: Obrazek
Aneta
Awatar użytkownika
marlenka78
500p
500p

Post »

Rzeczywiscie roslinki na zdjeciach wygladaja podobnie, choc moja nie ma takich lisci powykrecanych.Zostalo mi tylko czekac az zakwitnie. Dzięki za podpowiedz , zobaczymy kto bedzie mial racje.
Aneta
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

marlenka78 pisze:
Krystyna.F pisze:
marlenka78 pisze:Witam ponownie !Chcialam pokazac pare moich nowych doniczkowcow, ktore ostatnio nabylam.

I taki oto kwiatuszek-nieznam nazwy niestety-moze ktos podpowie :)

Obrazek
A to dla porównania moja Hoja (jedna i ta sama)
Obrazek Obrazek
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

marlenka78 pisze:No tez mam taka nadzieje ze zakwitnie niedlugo,choc nigdy nie wiadomo.Moja mama ma hoje już wiele lat i jeszcze ani razu nie zakwitla-moze to meski osobnik.Wzielam sobie szczepke i czekam teraz na korzonki.A tak wyglada: Obrazek
Roślinka na twoim zdjęciu to Hoja carnosa. A tak wygląda jej kwiat:
Obrazek
Awatar użytkownika
marlenka78
500p
500p

Post »

No rzeczywiscie niby te same a troche inaczej wygladaja, dodam ze bardzo piekne-kiedy moje tak urosna?! :cry:
Aneta
Awatar użytkownika
marlenka78
500p
500p

Post »

Carnosa ma piekne kwiaty,szkoda tylko ze mojej mamie nie kwitnie.
Aneta
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

Jeśli ją (hoję) twoja mama często przestawia,to niech się nie dziwi że jej nie kwitnie,bo one tego nie cierpią.Poza tym dobrze jest ją ponawozić w okresie od wiosny do jesieni nawozem dla roślin kwitnących.aha,i jeszcze jedna,bardzo ważna rzecz: gdy hoja kwitnie to nie wolno dotykać młodych pędów,bo zrzuci pąki kwiatowe.Nie wolno jej także podczas kwitnienia odkręcać w stronę światła, by ją naprostować.Zatrzymasz wtedy proces kwitnienia w roślinie.
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

a tak wygląda Stefanotis ( potocznie:Stefek) gdy kwitnie:
Obrazek fotka zapożyczona z netu.
Awatar użytkownika
marlenka78
500p
500p

Post »

Dziekuje za rady.Ta hoja mojej mamy caly czas jest w jednym miejscu, chyba juz od prawie 6 lat , wisi przy oknie nie jest przekrecana.Juz w Polsce jak mieszkalismy(11 lat temu) to nie kwitla..Wiec nie wiem czy jest jeszcze szansa zeby zakwitla.
Aneta
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

Opisz jakie ma warunki,tzn.: przy jakim stanowisku stoi(wschód,zachód,itd.),ile razy w tygodniu i jaką wodą jest podlewana hoja,czy jest nawożona,kiedy była zmieniana ziemia i w jakiej rośnie (uniwersalna,torfowa,itp.). Jeśli to możliwe, to wstaw fotkę rośliny (z możliwością powiększenia) oraz fotkę ziemi w której obecnie rośnie.
Awatar użytkownika
marlenka78
500p
500p

Post »

Krystyna.F pisze:Opisz jakie ma warunki,tzn.: przy jakim stanowisku stoi(wschód,zachód,itd.),ile razy w tygodniu i jaką wodą jest podlewana hoja,czy jest nawożona,kiedy była zmieniana ziemia i w jakiej rośnie (uniwersalna,torfowa,itp.). Jeśli to możliwe, to wstaw fotkę rośliny (z możliwością powiększenia) oraz fotkę ziemi w której obecnie rośnie.
Wiem ze ziemia byla niedawno zmieniana i doniczka , rosnie w ziemii do kwiatow ale jakiej dokladnie to nie wiem, kupujemy raczej lepsza ziemie , bo niektorych wogole nie mozna uzywac. Wiem tez ze za czesto mama jej nie podlewa i wisi przy poludniowym oknie wiec ma jasno, ale slonko na nia nie pada.Co do nawozenia to tez dokladnie nie wiem.Jutro zrobie fotke to wsadze tu na forum.Obecnie puszcza dlugie wäsy to wiem.
Aneta
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

To jej teraz nie ruszaj,bo być może się namyśli i zakwitnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”