Perz - czym go wyplenić

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

pogotowie ogrodnicze pisze:Roundup-em
Przecież Janusz, ma rację szybciej, niż nieskuteczne wyrywanie czy pędzelkowanie, będzie opryskać Roundup-em a później wysiać nową trawę. Albo po prostu przyzwyczaić się do perzu - przecież tu chodzi o perz a nie o jakieś inne chwasty, które można pozbyć się opryskami nie ruszając trawy. O perzu należało pomyśleć przed wysianiem trawy. :?
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
ala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 mar 2007, o 12:21

Post »

lotnik pisze:Roundup to wypali mi wszystko do gołej ziemi a nie chcę stracić 40 kg nasion wysianej trawy.
Spróbuj Mniszka , ale w większym stężeniu. Pożniej regularne koszenie tez pomaga. Przynajmniej u mnie pomogło . Moja działka przylega do lasu i walczyłam okropnie z różnymi chwastami. Dwukrotnie spryskałam Mniszkiem i ciągle kosze co 6 dni. Skutek jest taki ,że mam najładniejszy trawnik w okolicy.
Zdaję sobie sprawe z tego co to perz. W ostateczności może skończyc sie Randoupem.
pawel kurasinski
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lip 2007, o 22:44

Post »

Moim zdaniem to masz łąkę.Też zielono
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę że dolomit lub wapno, perz lubi kwaśną glebę. :wink:
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Podobno perz ginie, jeśli się często kosi.
Waleria
Awatar użytkownika
ala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 mar 2007, o 12:21

Post »

Waleria pisze:Podobno perz ginie, jeśli się często kosi.
Regularne koszenie usuwa większość chwastów. Od czasu do czasu stosuje Mniszka i jest super.
Już o tym pisałam. Widać , że jednak jest to jakiś sposób.
Pyzdra
100p
100p
Od: 8 mar 2007, o 19:53

Post »

Mniszek w większym stężeniu na perz? Przecież to ochszczone Starane na chwasty dwuliścienne. Zamiast nie działającego mniszka spróbuj lepiej Fusilade w małej dawce.
annn
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 sie 2007, o 09:10

Post »

ja perz wykurzyłam skutecznie (prawie), poprosiłam w sklepie cos na chwasty, pani dala i spsikalam caly trawnik i wszystkie chwasty i perz poszly precz. Kupialm za 13 zł Substral na mniszka bodajże.... ale wszystkie chwasty zniszczył. W puste dziurki dosiałam trawy i już.
Jedyny mankament, to to, że musisz mieć jakiś spryskiwacz, najlepiej duży... ja robiłam litrowym :wink: ojj palce bolały :twisted: Pozdrawiam
Borek99
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2007, o 09:53
Kontakt:

Post »

Witam, nie wiem czy to dobry dział, ale pisze ...

mamy boisko, jednak nie jest ono jakoś specjalnie fajne do gry, chcielibyśmy się dowiedzieć, czy istnieją jakieś nawozy do zwalczania kęp oraz żeby trawa wyrosła na takiej "nawierzchni"
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Widzę piasek więc może być cięzko. Gdzieś trawa będzie rosła lepiej a w innym miejscu gorzej i będzie podatniejsza na wydeptywanie. Te kępy to trawa czy chwasty?
Borek99
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2007, o 09:53
Kontakt:

Post »

Ania Banaszek pisze:Te kępy to trawa czy chwasty?
o kurcze :), aż tak to nie wiem, a jakie są cechy charakterystyczne tego i tego, żebym odróżnił
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Po proetu sprawdź czy to mleczyk czy trawa :) Może jeszcze ktośna forum będzie miał więcej pomysłów. Musimy się dowiedzieć kiedy się trawę sieje..no i musicie wysiać odpowiednią odmianę. Wiem że są takie.. poszukam na forum
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

O ile dobrze pamiętam to trawę sieje się z kwietniu i są specjalne odmiany nadające się na boiska :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Aha (nie widzę Edytuj) wypadałoby chyba pod to sianie przygotować boisko, jakaś glebogryzarka czy coś :roll:
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No niestety w tej częsci forum się nie da edytować ;) Zdecydowanie trzeba przygotować cały teren. Glebozgryzarka, później plewienie i wyrównywanie terenu. Na wiosnę sieje się odpowiedniątrawę, sądzę, żę w dobrym sklepie ogrodniczym dostaniesz odpowiedni rodzaj trawy. Sieje się ją a później wałkuje :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”