Przecież Janusz, ma rację szybciej, niż nieskuteczne wyrywanie czy pędzelkowanie, będzie opryskać Roundup-em a później wysiać nową trawę. Albo po prostu przyzwyczaić się do perzu - przecież tu chodzi o perz a nie o jakieś inne chwasty, które można pozbyć się opryskami nie ruszając trawy. O perzu należało pomyśleć przed wysianiem trawy.
lotnik pisze:Roundup to wypali mi wszystko do gołej ziemi a nie chcę stracić 40 kg nasion wysianej trawy.
Spróbuj Mniszka , ale w większym stężeniu. Pożniej regularne koszenie tez pomaga. Przynajmniej u mnie pomogło . Moja działka przylega do lasu i walczyłam okropnie z różnymi chwastami. Dwukrotnie spryskałam Mniszkiem i ciągle kosze co 6 dni. Skutek jest taki ,że mam najładniejszy trawnik w okolicy.
Zdaję sobie sprawe z tego co to perz. W ostateczności może skończyc sie Randoupem.
Waleria pisze:Podobno perz ginie, jeśli się często kosi.
Regularne koszenie usuwa większość chwastów. Od czasu do czasu stosuje Mniszka i jest super.
Już o tym pisałam. Widać , że jednak jest to jakiś sposób.
Mniszek w większym stężeniu na perz? Przecież to ochszczone Starane na chwasty dwuliścienne. Zamiast nie działającego mniszka spróbuj lepiej Fusilade w małej dawce.
ja perz wykurzyłam skutecznie (prawie), poprosiłam w sklepie cos na chwasty, pani dala i spsikalam caly trawnik i wszystkie chwasty i perz poszly precz. Kupialm za 13 zł Substral na mniszka bodajże.... ale wszystkie chwasty zniszczył. W puste dziurki dosiałam trawy i już.
Jedyny mankament, to to, że musisz mieć jakiś spryskiwacz, najlepiej duży... ja robiłam litrowym ojj palce bolały Pozdrawiam
mamy boisko, jednak nie jest ono jakoś specjalnie fajne do gry, chcielibyśmy się dowiedzieć, czy istnieją jakieś nawozy do zwalczania kęp oraz żeby trawa wyrosła na takiej "nawierzchni"
Widzę piasek więc może być cięzko. Gdzieś trawa będzie rosła lepiej a w innym miejscu gorzej i będzie podatniejsza na wydeptywanie. Te kępy to trawa czy chwasty?
Po proetu sprawdź czy to mleczyk czy trawa Może jeszcze ktośna forum będzie miał więcej pomysłów. Musimy się dowiedzieć kiedy się trawę sieje..no i musicie wysiać odpowiednią odmianę. Wiem że są takie.. poszukam na forum
No niestety w tej częsci forum się nie da edytować ;) Zdecydowanie trzeba przygotować cały teren. Glebozgryzarka, później plewienie i wyrównywanie terenu. Na wiosnę sieje się odpowiedniątrawę, sądzę, żę w dobrym sklepie ogrodniczym dostaniesz odpowiedni rodzaj trawy. Sieje się ją a później wałkuje