Pytanie, czy można wrzucić nasionka do zamrażalnika?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
DonLee
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lip 2007, o 14:00

Pytanie, czy można wrzucić nasionka do zamrażalnika?

Post »

Ostatnio czytałem, że można przyśpieszyć proces dojrzewania nasion poprzez, zamiast przetrzymywania w lodówce, przez zwykłe wrzucenie na dużo krótszy czas do zamrażalnika. Tylko mam jedną obawę, zakupiłem gatunki cedr japoński i sosnę japońską, a w wikipedi pisze, że są to gatunki które rosną w lasach podzwrotnikowych :roll: . Z kolei wiąz japoński jest też ciepłolubny.
Wychodziłoby na to, że drzewka te będą się nadawać tylko do uprawy w domu lub szklarni przez zimę i jesień? Są też drzewami z ciepłych lasów, więc po co im stratyfikacja?
Kto ma rację, ulotka czy wikipedia? Bo któreś źródło musi być fałszywe, albo te rośliny mają duży obszar występowania. :lol: .
DonLee
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czy aż tak ciężko odpowiedzieć, czy stratyfikację można przyśpieszyć poprzez zamrażalnik, a nie przez zwykłe chłodzenie? :roll:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wpisz do wyszukiwarki hasło "stratyfikacja" lub "stratyfikacja nasion". Jest kilka tematów. Ja nie jestem w stanie Ci pomóc.
Pozdrawiam Andrzej.
Labor
100p
100p
Od: 12 lut 2007, o 08:58

Post »

Szanowny DonLee, nie bądźże tak niecierpliwy. Na pewno znajdzie się ktoś, kto odpowie na twoje pytanie...
DonLee
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Myślałem, że to w miarę proste pytanie :? , ale poczekam. :)
Awatar użytkownika
mike1
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 21:12

Post »

Witam

Ja w tym roku również rozpocząłem eksperymenty z stratyfikacją w zamrażalniku (gatunki krajowe m in jałowiec) , niestety jak to w eksperymentach wynik dopiero będzie na wiosnę, ale po przemyśleniach chyba przerzucę się na lodówkę 0-5 C
Gdzieś czytałem o stratyfikacji ciepło - chłodnej (skraca stratyfikację)
Jest w necie kilka ciekawych artykułów na ten temat
Napisz jakie miałeś rezultaty :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”