Jak osłabić rośnięcie pomidorów
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak osłabić rośnięcie pomidorów
Witam!
mam w dwóch tunelach posadzonego pomidora na zbiór jesienny
strasznie uróśł i są duże przerwy miedzy gronami
jak osłabić wzrost pomidora i zeby rosły owoce
ogławianie planuję pod koniec sierpnia
mam w dwóch tunelach posadzonego pomidora na zbiór jesienny
strasznie uróśł i są duże przerwy miedzy gronami
jak osłabić wzrost pomidora i zeby rosły owoce
ogławianie planuję pod koniec sierpnia
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Były takie próby , sama też kiedyś robiłam doświadczenie na ten temat . Krzaki urosły mniejsze , ale owoce również .demeter pisze:Czy stosuje się regulatory wzrostu skarlacze do osłabienia wzrostu pomidora
Teraz już nie da się skrócić dolnych międzywęźli , ale można jeszcze wyciąć po jednym młodym liściu nad rozkwitającym lub jeszcze niekwitnącym gronem , co skróci górne międzywęźla i osłabi wzrost wegetatywny. Wycina się tego liścia , który osłania grono. W tej chwili można tak odsłonić 2 grona jednocześnie .
Poza tym należy podać siarczan potasu i siarczan magnezu (można jednocześnie ) jeśli pomidory jeszcze nie dostały tych składników .
Skype mam , ale nieużywany od zimy więc nie wiem czy tam jeszcze jestem , ale jutro można by spróbować .
Pozdrowienia , kozula .
- demeter
- 100p
na pewno nad kwitnącym gronem
bo w artukule JAK PIELĘGNOWAĆ POMIDORY W UPRAWACH POD OSŁONAMI? cz. I pisze
"Pędy boczne usuwa się we wczesnej fazie wzrostu, gdy ich długość wynosi nie więcej niż 2–3 cm. Pozostawienie pędów dłuższych wyraźnie obniża plony, opóźnia plonowanie i osłabia rośliny.
W okresie optymalnego nasłonecznienia, szczególnie u odmian silnie rosnących i uprawie w cyklu przedłużonym, wskazane jest wyprowadzanie dodatkowych pędów wegetatywnych — zwiększających masę wegetatywną roślin oraz owocujących (fot. 5) — zwiększających liczbę gron, przy równoczesnym skróceniu czasu uprawy. W wyjątkowych przypadkach, przy osłabionym wzroście wierzchołkowej części rośliny, pozostawia się dodatkowo 1, 2 pędy boczne z dwoma lub trzema liśćmi. Natomiast dla osłabienia bardzo silnego wzrostu wegetatywnego usuwa się liść pod kwiatem i wypuszcza pęd boczny (przez uszczknięcie wypuszczonego pędu za drugim liściem)."
I teraz który wyciąć?
"Pędy boczne usuwa się we wczesnej fazie wzrostu, gdy ich długość wynosi nie więcej niż 2–3 cm. Pozostawienie pędów dłuższych wyraźnie obniża plony, opóźnia plonowanie i osłabia rośliny.
W okresie optymalnego nasłonecznienia, szczególnie u odmian silnie rosnących i uprawie w cyklu przedłużonym, wskazane jest wyprowadzanie dodatkowych pędów wegetatywnych — zwiększających masę wegetatywną roślin oraz owocujących (fot. 5) — zwiększających liczbę gron, przy równoczesnym skróceniu czasu uprawy. W wyjątkowych przypadkach, przy osłabionym wzroście wierzchołkowej części rośliny, pozostawia się dodatkowo 1, 2 pędy boczne z dwoma lub trzema liśćmi. Natomiast dla osłabienia bardzo silnego wzrostu wegetatywnego usuwa się liść pod kwiatem i wypuszcza pęd boczny (przez uszczknięcie wypuszczonego pędu za drugim liściem)."
I teraz który wyciąć?
- demeter
- 100p
Trochę zdjęć porobiłem dla poglądu sprawy

A teraz krótka historia uprawy
pomidor wysadzony na miejcse stałe 10 lipca
podlewany po drugi lub trzeci dzień 1000 litrów na 1 tunel
dodawałem do podlewania nawóz scoota potasowy 0,9kg,0,2 mikrokomplex,0,6 saletra potasowa
nawóz dodawałem do każdego podlewania
do zapylania kupiłem trzmiele
jakie głedy popełniłem że poszło to mocno w liście?
jak teraz trochę to przychamować?
Czemu niektóre grona dolne są mniejsze od tych górnych?
jak teraz zrobić by owoce rosły a nie liście?
po ogłowieniu czy nawozić?
i w jakich dawkach?
kozula mój skype to kratonin

A teraz krótka historia uprawy
pomidor wysadzony na miejcse stałe 10 lipca
podlewany po drugi lub trzeci dzień 1000 litrów na 1 tunel
dodawałem do podlewania nawóz scoota potasowy 0,9kg,0,2 mikrokomplex,0,6 saletra potasowa
nawóz dodawałem do każdego podlewania
do zapylania kupiłem trzmiele
jakie głedy popełniłem że poszło to mocno w liście?
jak teraz trochę to przychamować?
Czemu niektóre grona dolne są mniejsze od tych górnych?
jak teraz zrobić by owoce rosły a nie liście?
po ogłowieniu czy nawozić?
i w jakich dawkach?
kozula mój skype to kratonin
- kozula
- Kontakt:
To są dwa całkiem różne sposoby osłabiania wzrostu wegetatywnego pomidora . Jeśli pędy boczne są już usunięte , innym sposobem osłabienia wzrostu jest wycięcie liścia nad gronem . Ostatnie zdjęcie pokazuje liścia odpowiedniego do usunięcia . Po jego wycięciu grono jest dobrze oświetlone , a pozostałe dwa liście zapewniają odpowiednią ilość asymilatów . Szkoda że nie pokazałeś problemu 2 tygodnie wcześniej , bo teraz ostatnie liście będą roślinie potrzebne . Wycinanie liścia nad gronem daje bardzo dobre rezultaty w początkowej fazie wzrostu . Liście najlepiej usuwać zaraz po wykształceniu kwiatostanu kiedy są jeszcze małe . Zwykle taki zabieg wystarcza przy dwóch gronach , potem wzrost wraca do równowagi . Teraz można by usunąć po 2 - 3 liście na roślinie , jednocześnie zostawiając boczny pęd przy wierzchołku .demeter pisze:na pewno nad kwitnącym gronem
I teraz który wyciąć?
Jeśli nawoziłeś mikrokomplexem bez magnezu , podaj jak najszybciej siarczan magnezu .
Błąd w uprawie , to zbyt duże podlewanie przed zakwitnięciem 1 grona . W podłożu organicznym trzeba na bardzo uważać , ponieważ
w wysokiej temperaturze podłoża bardzo łatwo wyzwolić wzrost wegetatywny , a trudno go powstrzymać . Pomidory po posadzeniu mogą lekko więdnąć , byleby się nie poparzyły . Drugim sposobem jest sadzenie rozsady z kwitnącym gronem , co jest przydatne na wiosnę , bo kto w lecie utrzyma rozsadę do kwitnienia w doniczkach .
Pozdrowienia , kozula .
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
Też w tym roku miałem taki problem jak opisujesz demeter, na tunel 3*4(m) dałem taczkę kurzych odchodów (było w tym trochę słomy), podlewałem to wszystko gnojówka z pokrzyw 1:10. Nie pamiętam ile wylewałem tego roztworu tygodniowo, póki pomidorki odżywiały się sama gnojówką, było dobrze ale jak dostały się do "kurzaka"(odchodów kur), zaczęły rosnąc jak głupie. Liście ciemno-zielone, gęsto osadzone i duże, nawet bardzo duże. Od razu jak zobaczyłem co się dzieje, gnojówka z pokrzyw STOP
i musiałem czekac aż pomidory zużyją nadmiar azotu. Ziemię w szklarni posypałem dolomitem i przelałem dużą ilością wody( tak jak doradziła mi, nasza Kozula ) Pomidory wypuściły jeszcze kilka tych wielkich liści i od wysokości ok. 1,2m zaczęły roznąc normalnie. A co do pierwszych gron, to sytuacja identyczna. pierwsze pomidory nie wiem czy ważyły 100g? Były bardzo małe, natomiast teraz 200, 250g, dodam jeszcze że jest to odmiana BARON.
To chyba wszystko co miałbym do powiedzenia.
Pozdrawiam

To chyba wszystko co miałbym do powiedzenia.
Pozdrawiam

U Kubusia na wsi-Mój ogródek
- kozula
- Kontakt:
Tak na przyszłość , jeśli komuś wyrosną jeszcze takie grube poskręcane liście , natychmiast ciachamy nad gronem , plus zabiegi jak opisał Kubuś , wtedy owoce na pierwszych gronach bedą prawie normalne , albo całkiem normalne . Dodatkowy pęd można wyprowadzać jeśli pomidory nie rosną zbyt gęsto , jeśli jest tłok to trrach ...
Pozdrawiam , kozula .
Pozdrawiam , kozula .
Re: Jak osłabić rośnięcie pomidorów

Podnoszę, bo może Ktoś jak ja ma taki problem; ja właśnie poucinałam liście
dziękuję Autorom tekstu