W.o... Ciąży, porodzie i połogu

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

DZiewczyny ja sie załamie, własnie wracam od ginekologa - jest 8 tydzień lekarz nie widzi serca, niby wszystko poza tym jest ok, tylko płód zamiast na 8 wyglada na 6 tydzień, jest mały. W macicy są żyły i naczynia, a serca nie widać nawet przy dopplerze.
Mam przyjść znów za tydzień.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Danka Ty się nie denerwuj!!! To o niczym jeszcze nie świadczy!!!!!! Przyjdziesz na kontrolę za tydzień i wtedy zobaczysz co i jak.... Nie stresuj się bo to nic dobrego nie przyniesie! Musisz wierzyć, że będzie ok - wiara czyni cuda, wiem coś o tym :wink:
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p

Post »

Na razie się nie denerwuje, zwłaszcza, że po wizycie u lekarza poszukałam notesu z zeszłego roku i okazało się, że miałam bardzo nieregularne miesiaczki - od 24 do 34 dni, ale głównie około 30 dni. Zadzwoniłam do lekarza i powiedział, że to zmienia postać rzeczy i może faktycznie dziecko jest młodsze niż 8 tygodni.
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p

Post »

no więc właśnie :) grunt to spokój i dobre nastawienie :) Będę mocno trzymać kciuki :tan
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danka, na pewno jest wszystko w porządku a po prostu zaszłaś później, niż Ci się wydawało. Zwłaszcza, że jak piszesz miałaś nieregularne miesiączki. Czekamy na pierwsze zdjęcie z usg, nawet jakby miało być niewyraźne :) Będziemy zgadywać, do kogo podobne ;)
My dzisiaj byłyśmy u pediatry - mała waży 5700 i mierzy 56 cm. Strasznie się jej nie podobało mierzenie głowy, darła się jak opętana. Za miesiąc idziemy na kolejną kontrolę i pierwsze szczepienie.
W poczekalni spotkałam Rumunkę z roczną córką - mała mówiła z mamą po rumuńsku a zaczepiającym ją babciom odpowiadała po włosku. Pojedyncze słowa mówiła, ale było widać, że rozdziela języki. Mam nadzieję, że moja załapie polski, jeśli tylko ja w domu nim mówię.
Wydaje mi się, że doszłyśmy już do jakiegoś porozumienia w sprawie porannych karmień. Robię ponad dwugodzinne przerwy i jest ok. W razie paniki pijemy troszkę rumianku. I zaczęłyśmy już trzecią dobę bez kropli sztucznego mleka :)
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p

Post »

Pierwsze usg - 5 tydzień - pęcherzyk w kółeczku
Obrazek
i usg wczorajsze
Obrazek
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p

Post »

hmmmm właśnie porównywałam z moim usg... i.... Twoje musi być młodsze :lol: To jest nadz 8 tydzień i 6 dzień +/-3dni

Obrazek
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p

Post »

Faktycznie, Twoja dzidzia dużo większa. Moje jeśli do zapołodnienia doszło jak liczyliśmu 10 lipca (ostatni okres 26 czerwca) to akurat 14 sierpnia zaczął się 8 tydzień, czyli wczoraj to prawie połowa 8 tygodnia.
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p

Post »

No po samej wielkości można się zorientować. Na moim usg ma 21,8mm sprawdź u siebie :)
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p

Post »

Moje ma 8,6 mm, czyli jest o połowe mniejsze, faktycznie jakby miało 6 - 7 tygodni. Nie wiesz jak to jest z tym serduchem, kiedy już powinno być, w necie pisze, że tak 7 - 8 tydzień.
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p

Post »

czekaj wezmę książkę i przeczytam :lol:
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p

Post »

no więc w jednej czytam: "serce zaczyna się formować w 5 tygodniu. Wtedy też zaczyna bić. Dzięki badaniu usg można je zobaczyć już koło 6 tygodnia ciąży. Początkowo jest tylko rurką, ale w ciągu następnych 6 tygodni przekształci się w skomplikowaną strukturę..."

w drugiej: "Tydzień piąty - w centralnej części zarodka pojawia się wybrzuszenie w miejscu gdzie będzie serce. Zaczynają też rosnąć podstawowe naczynia krwionośne"

Wychodzi mi na to, że w 5 miesiącu formuję się serce ale zobaczyć można je później. Ja bym poczekała do przyszłego tygodnia i się nie martwiła :lol: Nie oszukujmy się, nikt nie jest w stanie powiedzieć dokładnie kiedy dziecko się poczęło :wink:
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p

Post »

Też tak myślę i mam nadzieję, że dziecko faktycznie jest młodsze i serducho zabije :lol:
dzięki za info :D
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p

Post »

No i nie ma dobrych wieści. Serce nie bije, płód nie żyje :cry: .
Z małego okrągłego dziecka zrobiła się bezkształtna masa, mająca już tylko 6 mm. Dziś i jutro robie sobie betahcg prywatnie (bo nie chciałam iść do szpitala). W czwartek o 5 rano mam się stawić w szpitalu, najpierw tabletki na rozszerzenie szyjki, potem zabieg.
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danuś, przykro mi z powodu Twojej straty... Mam nadzieję, że dobrze to znosisz...
Próbować zawsze warto, podobno do trzech razy sztuka :wink:

Moja przyjaciółka do niedawna była przekonana,że nie może być matką :( Jeździła po rożnych klinikach, lekarze z tytułami profesora ją badali na wszystkie możliwe sposoby i wszyscy byli zgodni, że ona nie ma szans na zajście w ciąże. W chwili obecnej jest GRUBA, bo jest w ósmym miesiącu ciąży :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”