Olgat
Tymianek, szałwia lekarska, oregano... z jednorocznych wszelkiego rodzaju bazylie, pietruszka naciowa (podatna w doniczkach na mszyce), szczypiorek...
Zimuje bez problemu tylko trzeba ograniczyć podlewanie a nie lać bez umiaru ja mojego wsadzilem do ziemi dla kaktusów ale takiej prawdziwej 60-70% piasek i zwir i ma sie bardzo dobrze i zimuje na parapecie w domu juz chyba z 6 zimę- z drugiej strony zawsze warto sie ubezpieczyć kilkoma sadzonkami w razie jakby coś poszło nie tak- co do zimowania na zewnątrz śmiem wątpić żeby przezimował nawet w osłoniętym i ciepłym miejscu na zewnątrz- wydaje mi sie ze wytrzyma max -10-12 C
Zimuje bez problemu na parapecie, faktycznie nie lubi za dużo wody. Tylko raz zaatakowały mi go tarczniki, wytępiłam tabletkami /oczywiście wtedy nie można stosować w kuchni/. Bardzo lubi przycinanie, ładnie się wtedy zagęszcza.
Bez problemu rozmnaża się z sadzonek.
Moja koleżanka trzyma rozmaryn w widnej łazience i traktuje jako odświeżacz powietrza.
Pozdrawiam Dorota
Wasze rozmaryny mają błyszczące skórzaste zielone listki - a moje (wszystkie od maleńkości) mają listki szarawe podobne kolorem do szałwi... hmmm dziwne - może to jakaś odmiana...
Dobra będę próbować, tylko kiedy najlepiej Latem koty zrzuciły mi doniczkę i kilka gałązek się złamało. Wsadziłam je do ziemi, w cieniu i niestety badylki uschły
Czy rozmaryn będzie rósł przez zimę na parapecie okiennym? Będąc tydzień temu w Pradze skusiłem się na dziczyznę, a świeża gałązka rozmarynu dała taki zapach i smak, że postanowiłem "doposażyć" swój ziołowy ogródek w tą roślinę...
Mój rozmaryn ma 3 lata, zakupiłam małą krzewinkę i trzymam w doniczce na zewnątrz, zimą chowam do domu, jeszcze nie kwitł... Jeśli trzymany jest na zewnątrz- powinien być na zimę solidnie okryty.