Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Horecki Grzegorz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 gru 2008, o 20:42

Post »

Bardzo piękna działka
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

GRZESIU- dziękuję za odwiedziny i opinię o naszej działce.

Po kilkudniowym wypoczynku na Mazurach , ostro zabraliśmy się za prace w ogrodzie.
Mimo że na warzywniaku już prawie jesień, córka z warzywnika wyplewiła wszystkie chwasty.

Małżonka, zabrała się za cebulę, przygotowując ją do suszenia w skrzynkach. Nasze wnuki same sobie organizowały zabawy, a ja zabrałem się za podlewanie pomidorów w szklarni.
Jutro, jak pogoda pozwoli, kolejny dziesięciokilometrowy spacer za kosiarką.

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Łał! Aż mi szczęka opadła, jak zobaczyłam Twoje mieczyki! ;:154
Myślę, że można Cię nazwać Tadeuszu forumowym "Mieczykowym Królem",
bo chyba nikt nie ma tak bogatej kolekcji. Przepiękne! ;:138 ;:138

Ale ja tu gadu, gadu, a wpadłam zapytać się o opielacz.
Natknęłam się na Twój post, w którym pisałeś, że masz takowy i
wykorzystujesz go w swoim warzywniaku.
Czy on faktycznie nadaje się tylko do robienia porządku z chwastami
w międzyrzędach? Bo zastanawiam się czy go kupić, a warzywniaczek u
mnie niewielki będzie. Ale myślałam, że może przyda się takie urządzenie
do tworzenia nowych rabat? Mam mnóstwo perzu i innych chwastów, i
zbitą, gliniastą glebę?

A o takiej trampolinie marzy moja córa.
Fajnie się mają te Twoje wnuki - widać, że im się u dziadków nie nudzi. :D

Właśnie doczytałam, że
przeciętnie koszę 23-25 razy w roku po 10 kilometrów
- no to niezły trening. Ale widok trawnika na pewno wynagradza Ci ten trud. ;:333

A pomidorki - miodzio! Nie ma to jak własne. Zupełnie inaczej smakują niż te ze sklepu.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ile czasu musisz kosić taki obszar ,nie zazdroszczę ja muszę się naprosić żeby te moje skrawki chcieli z kosić raz na 2 tygodnie .
A ogród piękny kolorowy i zadbany ,
Mnie tez teraz przydałoby się większy ogród jak się urodzi wnuk czy wnuczka żeby mogły mieć tyle przestrzeni co Twoje wnuki.
Genia
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Tadeusz widzę że w tym roku jest urodzaj ,i zbiór warzyw będzie obfity.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

ZENOBIUSZ pisze:Witaj Tadeusz widzę że w tym roku jest urodzaj ,i zbiór warzyw będzie obfity.
rozumiem z w/w prezentacji,że na sałatkę-rozmaite pomidory z cebulą można liczyć aż do zimy?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JADZIU- dziękuję za odwiedziny, królowymi mieczyków, to mogą być moje dziewczyny, bo to ich mieczyki, ja je tylko pokazuję na Forum , no i troszeczkę przy nich pracuję.

Opielacz jest niezbędny do walki z chwastami na warzywniaku, wśród warzyw. Nie wydaje mi się by można było go wykorzystać na rabatach z roślinami, niektóre z roślin mają płytki system korzeniowy i nóż, który jest w opielaczu i tnie ziemię tuż pod powierzchnią i w ten sposób by niszczył korzenie roślin. Najlepiej jak na rabacie jest ziemia , czy ściółka nie ruszana, wtedy niewiele chwastów rośnie.

GENIU- dziękuję za odwiedziny, ja już się przyzwyczaiłem do tego koszenia, aby tylko pogoda dopisywała. Kosiarka ma napęd, nie trzeba jej pchać ,a pięć godzin koszenia, to nie jest tak dużo. Myślę że jak się u Ciebie wnuki pojawią , to i powiększysz ogród, bo dla wnuków musi być dużo miejsca w ogrodzie.

ZENKU- dziękuję za odwiedziny, ten rok nie był najlepszy dla warzyw, na początku wiosny susza, później ciągłe opady , ale cosik zawsze w ogrodzie urosło, piwnicę przetworami się na pewno zapełni.

EWO- dziękuję za odwiedziny, czego, jak czego, ale pomidorów, papryki i cebuli w naszym ogrodzie jeszcze nigdy nie było za mało, starczy nie tylko do zimy, ale i przez zimę też będzie co jeść.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wczoraj nareszcie przestało padać i mogłem bez przeszkód pospacerować za kosiarką kolejne 10 kilometrów. W Nokłach jest "aligancko" i możemy spokojnie oczekiwać , tym razem w naszym ogrodzie Forumowiczowych gości, którzy zapowiedzieli się na tą niedzielę.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Tadeuszu, trafiłam do Ciebie od Agi i cieszę się, że przyszłam. Ogród jest po prostu imponujący. Gratuluję Wam takiego zamiłowania. Te kolory, kształty, wszystko zgrane ze sobą idealnie a do tego tajemnicze zakątki ze stawem i zakola rzeczki. Pięknie po prostu :lol: Jeśli pozwolisz będę odwiedzała Was częściej a i do siebie zapraszam :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Tadeuszu.
I ja wpadłam z rewizytą tyle, że sama bo Krzysiek mimo niedzieli musi pracować. Przepiękne mieczyki - jaka gama kolorów :shock: . No i mnie też się podoba pomysł z tym płotkiem do mieczyków / u nas też się wyginają /
Cebuli naprawdę macie dużo, papryka i pomidory wyglądają apetycznie. 10 km :shock: koszenia - dużo ale gimnastyka i spacerek jest gratis

pozdrawiamy
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Tadeuszu :lol: przeczytałam że dzisiaj miałeś gościa :lol: Grażynkę

Pewnie miło spędziliście dzisiejszy dzień........

Oj zazdroszczę Grażynce, działeczkę masz śliczną i do tego w środku lasu :roll: przepiękny widok
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Witaj wieczorową porą...jadąc do domu zrobiłam zdj tego zameczku o którym mówiłam....

Obrazek

Jeszcze raz bardzo dziękuję za przemile spedzony czas u wspaniałych gospodarzy :D ...oraz za masę roślinek :shock: :lol:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GOSIU- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie i za ciepłe słowa o naszym ogrodzie. Zapraszam do częstych odwiedzin w naszym ogrodzie, ja jestem małomówny, ale za mnie przemawiają zdjęcia z naszego ogrodu.

EWO- dziękuję za odwiedziny, mam nadzieję że po pracy i Krzysio do naszego ogrodu zajrzy. Płotek dobrze służy mieczykom, nie przewracają się pod wpływem wiatru, zostało już niewiele mieczyków przygotowujących się jeszcze do kwitnienia.

Gdyby nie praca w ogrodzie i spacery za kosiarką, musiałbym stosować diety odchudzające, a tak zostają pieniążki, za które można coś kupić do ogrodu, jak widzisz same korzyści z pracy w ogrodzie.

JOLU - dziękuję za odwiedziny, tak mieliśmy dziś , z małżonką wspaniałych GOŚCI, do naszego ogrodu zawitała dzisiaj GRAŻKA, z mężem i synem. Dzień nam upłynął szybko i miło, znaczną część czasu poświęciliśmy na dokładne zwiedzenie ogrodu. Nie były tylko spacery, ale również zabawy i pieczyste na ognisku.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
GRAŻKO- dziękuję za odwiedziny, tym razem w realnym świecie. Cieszymy się że szczęśliwie dotarliście do domu. Jak widzę na zdjęciu, niektórzy zamki budują, ciekawe jak będzie wyglądał ogród przy takim zamku. Szczególne podziękowanie od mojej małżonki za otrzymany prezent. Mamy nadzieję na ponowne odwiedziny w przyszłości ,tym razem z tatą.

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Tadeuszu !
Dawno Cię nie odwiedzałam, ale myślałam o twojej działce.
Mieczyki przepiękne !
Najbardziej podobają mi się ciemne bordo, fioletowe i różowe.
Lubię, jak są wysokie, krzepkie i mają dużo kwiatków w kłosie.
Widoki na działkę z góry są imponujące, widać najlepiej Wasza z Żoną codzienną pracę na niej.
Pozdrawiam serdecznie .

:D :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Mąż zachwycony Waszą działeczką....czego się nie spodziewałam...bo on taki obojętny na rośliny.Nawet z wyjazdem był kłopot :wink:
Ale też zachwycony jest Wami :lol:
Mama była -dostała pomidorków i roślinki...ale zapomniałam o kalinie :wink:
Będę sadzić część dziś wieczorem....no i muszę zrobić zdj bo już wszystko zapomniałam :oops:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Witam ;)
Ale fajnie, nadal macie spotkania z forumowiczami :D
Mocno warzywa zarosły pod nieobecność? Pomidory i papryka rewelacyjne, sezon po woli się kończy i trzeba po mału zaczynać zbiory, ale przy takich plonach to sama frajda.

I odpowiednia sesja po Węgorzewie zrobiona ;) Mam nadzieję, że za rok znowu przyjedziecie.

Pozdrowienia dla Was wszystkich od mojej rodziny :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”