Rozczochrany ogródek Stokrotki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajne nastrojowe nasadzenia na ostatnim zdjęciu :)
I zakupy też udane.
Skoro mam Cię na sumieniu z tą Nevadą, to jeszcze napiszę, że ona jest bardzo rozłożysta.
Część gałęzi na pewno przelezie przez siątkę. No ale to można kształtować cięciem.
Na takim wyeksponowanym stanowisku powinna pokazać całą urodę.
Mam nadzieję, że nie wywalasz całkiem tamaryszka.
Uwielbiam ten krzew. Co prawda moje muszę podwiązywać, bo za bardzo się rozłażą na boki, ale uważam go za jeden z piękniejszych krzewów.
Jak dla mnie nawet nie musi kwitnąć.
I rabi całkiem niezłą przesłonę. :wink:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p
Od: 23 cze 2009, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Biedny Zebrinus :cry: Jego chwile już policzone, wkrótce zginie w paszczy bestyji ;:191
Dobrze, że zdążyłaś chociaż zrobić zdjęcia :wink:
Dopiero przeczytałam o wypadku i ciarki mam. Niech się ładnie zrasta.
Co to jest ta Nevada? też mam ja mieć na liście chciejstw?
pozdrawiam
Małgorzata
Ot... chwastowisko marcyjanny.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Z pomocą przychodzi HMP (Help Me Find) :D Nevada:

http://www.helpmefind.com/plant/pl.php?n=4454&tab=36
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

100krotka pisze: mimozami jesień sie zaczyna :-)
Mimozy mam w doniczkach - to co ja mam myśleć? :lol:

Udane zakupy, a pies... no cóż :wink: musi trochę się podszkolić... może poczytaj mu terminarz prac ogrodniczych... :lol:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Oliwko, na rozłożystość jestem przygotowana (a przynajmniej tak mi sie zdaje ;-) Troszkę może wystawać za płot, tam jest piękny niekoszony nieużytek, doprawdy sądzę, że mili państwo - właściciele nie będą mi mieli za złe ;-) Tamaryszka oczywiście nie mam zamiaru wyrzucić, przesunę go w takie miejsce, gdzie będzie eksponowany w czasie kwitnienia, a potem przesłoni go częściowo np. budleja (według podobnej koncepcji mam posadzona forsycję - budleje to wdzięczne rosliny, bo w lecie zasłonią mniej dekoracyjne o tej porze krzewy).

Marcyjanno, ja właściwie nie wiem, według jakiego klucza mój pies dobiera sobie roślinną strawę. Na szczęście nie tyka oleandrów i mam nadzieję - nie tknie naparstnicy, której jeszcze z braku czasu nie wysadziłam :-) Kupiłam sobie dzisiaj funkię, którą zamierzam posadzić w doniczce i postawić na ganku, obawiam się, że to danie wzbudzi zainteresowanie Kulki :-)

A Nevada, to coś, co mi sie bardzo podoba, ale jeszcze nie mam :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Obrazek
100-krotko, dokładnie taki sam kącik miałam we W-wiu!
I tę samą, wiecznie planowana kanalizację, która hamowała urządzenie
tego miejsca.
I... w ońcu sami połozyliśmy " perspektywiczną rurę"aż do chodnika/ przyłacza,
by wreszcie skończyć stan oczekiwania. Jeśli w końcu, będzie kanalizacja,
to panowie sobie podłączą swoją rure, na ulicy i nie będa już kopać koło domu:-).
A koło jasminowców, w tym półcieniu, polecam kalinę Boule de Neige lub Ping-pong.
Gdy przekwitnie jasminowoec, ona będzie miała kulki jeszcze kilka tygodni.
Też duża, też biała, też urocza i zasłaniająca siatkę. :P
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu :-) czy Boule de Neige to to samo co Roseum? Jeśli tak, to ją mam za domem- u nas wstyd nie mieć, podobnie zresztą jak sumaka ;-) . A mówą na nią z francuska "buldynos" i nikt nie wie, że to kalina :-) Ja myślę tę rabatę z jaśminowcem jeszcze do przodu przesunąć i posadzic tam generała Sikorskiego.

My też planujemy perspektywiczną rurę, pewnie mąż będzie na wiosnę robił podkopy - dlatego mam taki włąśnie plan w stosunku do tych hortensji, bo dookołą rosną byliny, je można wykopać i wetknąć gdzie bądź.

A dzisiaj święto Wniebowzięcia NMP

Obrazek

i powiem Wam, że lubie takie święta, te wieńce dożynkowe, wiązanki ziół i kwiatów, podziękowania za urodzaj...to jest taka piękna tradycja, która bardzo ludzi jednoczy. My żyjemy w niewielkiej społęczności, życie społęczne gromadzi sie wokół kościoła, szkoły i remizy i mnie to naprawdę odpowiada. "Coś jak w Małym domku na prerii" tylko furmanki trochę szybsze ;-) Może to nienowoczesne, może i zaściankowe, ale daje poczucie bezpieczeństwa :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x-d-a

Post »

100krotko, ja całe swoje życie mieszkałam we Wrocławiu, a dopiero 5 lat temu przeniosłam się do małego miasteczka i dopiero poczułam, że żyję. Dokładnie wiem o czym piszesz - ta mała, przyjazna społeczność, to "dzień dobry" na każdym kroku, to zostawianie otwartych drzwi wejściowych, bo tu nie ma kradzieży, te coroczne święta na ryneczku lub stadionie: Dni Sobótki, dożynki...
W pobliskiej kapliczce w Sulistrowicach 15 sierpnia zjeżdża się mnóstwo ludzi z okolic i turystów, bo jest tu piękna tradycja święcenia wianków uwitych z wszystkiego, co ogród i pole urodziły...
Pozdrawiam Cię świątecznie :lol:
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

100krotko, tak ładnie , gęsto wszystko u Ciebie rośnie, czasami mam wrażenie, że moj ogród jest zbyt duży na moje możliwości, mam nadzieję, że wraz z upływem lat zagęści się przyzwoicie :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

100-krotko, święta płodności, święta Sobótki, były dużo, dużo wcześniej na naszych ziemiach.
Nie na próżno nad Sobótką Dali, nadal czuwa ślęzański Światowid,
a historia miasta sięga wczesnego neolitu 4200-3500 pne !!!
( Święta Góra Slęża i światowid, bóga Ra, Bóg Słońca, Heliso i Bóg Życia wszelakiego)
Gdzie tu miejsce dla wspólczesności, skoro bogowie od tysiącleci,
mieli w opiece plony, ludzi i zwierzta ?
A wdzięczni im ludzie, oddawali bogom radosny hołd i uważanie.
Nowożytność, wypaliła te obrzędy ogniem i torturami :

http://www.halat.pl/sobotka.html
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

ale kombinujecie z tymi nazwami SWIETA :lol: :lol: ........w chrzescijanskiej ponad 2000-letniej tradycji jest to swieto WNIBOWZIECIA NMP howk!

Witaj 100krociu ja wsadziłabym w tym miejscu jodłę albo świerczynę :lol: :lol:[ o kolumnowym pokroju albo inversa]

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No wiesz Ty co, a juz miałam plan ;-)

Wydaje mi sie, że jak ten jaśminowiec sie rozrośnie ( a to jest zwykły pH. coronarius więc dużaśny ) to tam będzie mało miejsca na drzewko.

Chyba, że... mam niewielkie cisy do przesadzenia, odmiana "Dawid"...

No piękne dzięki, dałaś mi do myślenia ;-)

Z powyższego przykładu widać wyraźnie, jak odbywa sie u mnie planowanie ogrodu :-) Jak zawieje, tak się sieje :;230
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z rana sobie uświadomiłam, że berberysy sie ma

Obrazek Obrazek Obrazek

W kolejności: Maria, Erecta i Aurea. Maria to świetny wybór, bo znosi jak widzę, słoneczne stanowiska i nic jej nie przypala (pojedyncze czerwonawe liście to efekt aklimatyzacji po przeniesieniu ze sklepu, gdzie stała w cieniu - zresztą pisałam kiedyś o tym problemie na forum. Nowe przyrosty są już ślicznie żółciutkie)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ozdobne z liści

Obrazek Obrazek

No niestety żeleźniak tylko z liści - posadziłam go na wiosnę i nie zakwitł. Może w przyszłym roku?
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I małe wesołe żółciutkie

Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”