Pomocy - wysianie rumianku w kształt serduszka

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
czill
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sie 2009, o 19:28

Pomocy - wysianie rumianku w kształt serduszka

Post »

Witam, jestem nastolatkiem, zastanawiam się czy może by mogł mi ktoś tu pomoc w takiej nietypowej sprawie. Mianowicie, moja dziewczyna lubi rumianki, chodziłem po łąkach polach, szukałem nic z tego... wpadłem na pomysł, lecz potrzebuje do tego pomocy kogoś kto się zna na rzeczy, minowicie chciałbym gdzieś zasiać rumianki w kształcie serca np. w parku czy na jakiejś łące. Moje pytanie to czy jest to w ogole możliwe?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Możliwe tylko musisz mieć co posiać czyli zebrać nasiona.
czill
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A czy nie można kupić nasion?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Rumianek jest rośliną zielarską musisz trochę pochodzić po sklepach ogrodniczych, poszukać w necie.
czill
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No dobrze, jeżeli dostane gdzieś nasiona... To na jakiej glebie najlepiej to zasiać i jak pielęgnoać, kompletnie nie mam o tym pojęcia.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na glebie przeciętnej a uprawa zbliżona do roślin jednorocznych.
czill
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Raczej nic mi to nie mowi, ja w ogole nie ogarniam sprawy co do zasiania/pielegnowania.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zanim ten rumianek zakwitnie,dziewczyna znajdzie sobie nowego chłopaka.
Lepiej zasiej lubczyk.Poletko w kształcie marcedesa.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ale jesteście wstrętni!!! Chłopak romantycznie i niegłupio wymyślił, a wy to wykpiwacie :twisted:

Czill, proponuję pojechać na targ z roślinami i kupić sadzonki dowolnych kwitnących kwiatków w małych doniczkach i zrobić z nich serduszko na dowolnym trawniku z ograniczonym ruchem psim i ludzkim :wink:
Bierze się taką doniczkę w ręce, odwraca do góry nogami trzymając między palcami roślinę, wysuwa się roślinę z doniczki i kładzie bokiem na ziemi. Łopatką robi się dołek wielkości doniczki i wkłada się tam roślinę razem z ziemią w której rosła. Rośliny jednoroczne kwitnące teraz w doniczkach p9 czyli najmniejszych dostępnych powinny kosztować 1,50 za sztukę :)

Wysiew i hodowanie kwiatków musiałbyś zacząć wiosną, a kwiatków doczekałbyś się dopiero w lecie... To zabawa raczej dla posiadaczy własnych rabat i grządek.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Albo jesienią zainwestowac trochę w cebulki krokusów, porobić w trawniku dziury na konturze serca i co kilka cm wsadzić te cebulki na głębokość ok. 6-8 cm, przykryć tymi wydłubanymi krążkami darni lub przysypać zwykłą ziemią, do końca lata zdążą się zamaskować. Możesz zrobić pełne serce, nie tylko kontur, ważne jednak, żeby to były cebulki tej samej odmiany, wtedy w miarę równo zakwitną. Wiosną, zanim trawa ruszy na trawniku pojawi się serce z krokusow.

Jedyny problem w tym, że dziewczyna lubi rumianki, a nie krokusy :roll:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

E tam Krzysiek - pomysł z cebulowymi jest świetny, i dodatkowo - to przecież niezły test uczuć. Jak sie chłopak namęczy z krokusami, a dziewczyna wzgardzi, bo chciała rumianki, to...hmmmm... coś tam sięprzy okazji dowie, no nie? :-)

Czill, życzę wszystkiego dobrego, te krokusy to naprawdę dobry pomysł.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Może Twoja dziewczyna lubi złocienie, czyli margarytki, niektóre dziewczyny nazywają je rumiankami :) :?:Margarytki można teraz wykopać na przydrożnym rowie, podzielić kępy i posadzić w kształcie jakim chcesz.Zakwitną w czerwcu.Prawdziwy rumianek polny nie tak łatwo zasiać, musi być uboga gleba, bo na takich występuje naturalnie i wysiany na glinie raczej zginie, a nawet nie wykiełkuje.Może bezskutecznie szukałeś, bo chodziłeś po łąkach wilgotnych, gdzie rumianek nie występuje, a tylko złocień, czyli popularna margarytka, która jest wskaźnikiem wilgotnej gleby, ale urośnie prawie wszędzie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”