dala pisze:100krotko, ja całe swoje życie mieszkałam we Wrocławiu, a dopiero 5 lat temu przeniosłam się do małego miasteczka i dopiero poczułam, że żyję. Dokładnie wiem o czym piszesz - ta mała, przyjazna społeczność, to "dzień dobry" na każdym kroku, to zostawianie otwartych drzwi wejściowych, bo tu nie ma kradzieży, te coroczne święta na ryneczku lub stadionie: Dni Sobótki, dożynki...
W pobliskiej kapliczce w Sulistrowicach 15 sierpnia zjeżdża się mnóstwo ludzi z okolic i turystów, bo jest tu piękna tradycja święcenia wianków uwitych z wszystkiego, co ogród i pole urodziły...
Pozdrawiam Cię świątecznie

Czemu się dziwić skoro masz przy sobie magię i mądrość wieków ? :P
"(...) Energia wody wydobywającej się ze zbocza Ślęży ma zdolności odblokowywania czakr, rozładowywania napięć i stresów dnia codziennego kumulujących się w ciele.
Masyw Ślęży promieniuje czystą energią i jak radiolatarnia przyzywa
do siebie wszystkie wrażliwe na tę wibrację istoty.
Coraz więcej osób w przypływie duchowej inspiracji
lub wewnętrznego imperatywu wspina się na szczyt w nadziei na spotkanie
z przeznaczeniem. "
http://www.oswiecenie.com/swiatowid.htm
Nie tylko Wawel ma swój czakram
"(...)
Natomiast na szczycie Ślęży, nazywanej czasem polskim Olimpem,
na sąsiadującej z nią Raduni znaleziono kręgi kamienne o zdecydowanym charakterze kultowym.
Kręgi okalają niewysokimi groblami polany, na których Słowianie zbierali się prawdopodobnie w celu sprawowania rytuału religijnego. Monumentalne rzeźby kamienne,
w pobliżu Ślęży pochodzące z połowy ostatniego tysiąclecia p.n.e.,
współczesne owym kręgom kamiennym, wskazują rozbudowaną formę rytu kultowego. Rzeźby związane są z kultem solarnym i płodnościowym.
Naznaczone skośnym krzyżem - symbolem słońca i płodności.
Przedstawienia rzeźb to głównie niedźwiedź, w jednym przypadku postać ludzka w domniemaniu kobieca, w długiej szacie i z ogromną rybą.
Na Łysej Górze miał miejsce kult: Łady(Łado), Bodai, Leli. Łada miała święto w okresie zielonych świąt, była częścią kultu macierzyństwa.(...)
http://www.sredniowieczne.igniezno.pl/s ... =901&lang=
Dalu, mieszkasz w mieście świętym, którego nawet nazwa, nawiązuje do dawnej religii. :P