Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jadziu, szczawiki wkopałam w doniczkach, wiem,że trzeba je wykopać.Fioletowy jest mojego chowu.
U nas elewacja frontowa jest prawie całkiem dobra,tynk obleciał prawie cały z bocznej od ulicy(południowo zachodnia), a teraz leci z tylnej i bocznej od ogrodu.Z góry z gzymsu i z dołu z cokołu.Nawet dzisiaj rano.
Ambo-o.k., dzięki!
U nas elewacja frontowa jest prawie całkiem dobra,tynk obleciał prawie cały z bocznej od ulicy(południowo zachodnia), a teraz leci z tylnej i bocznej od ogrodu.Z góry z gzymsu i z dołu z cokołu.Nawet dzisiaj rano.
Ambo-o.k., dzięki!
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Ewuś, czy mikołajek nie potrzebuje mocno nasłonecznionego stanowiska i suchej gleby?
Alpejski, czyli wapnieolubny? - tego nie wiem.
"Wymagania: · pełne słońce · gleba bardzo sucha » sucha"
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Eryngium_alpinum.htm
A jak tam rośliny, po pierwszej lodowatej nocy?
+ 5 C , już zwiastuje jesień.
Alpejski, czyli wapnieolubny? - tego nie wiem.
"Wymagania: · pełne słońce · gleba bardzo sucha » sucha"
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Eryngium_alpinum.htm
A jak tam rośliny, po pierwszej lodowatej nocy?
+ 5 C , już zwiastuje jesień.

- EwkaEs
Haniu-znam ten link, zwykle zanim coś kupię do ogrodu sprawdzam wymagania roślinki.Co do mikołajka alpejskiego nie wiem czemu dokonał żywota.Nic go nie żarło.Jest na rabatce nasłonecznionej, za mokro nie miał,jedynie nie przyniosłam mu kamieni wapiennych.Może sadzonka była marna?
U nas chyba było trochę cieplej?Mamy otwarte okna cały czas.Rano robiłam zdjęcia języczce.I dzisiaj jeszcze podlewać nie trzeba.
Sadzonka białej róży od Olgi się przyjęła jedna na pewno bo ma już liście,pozostałe dwie nie wiadomo,zielone są.
Izo-Naturalnie jak żurawki się mocno rozrosną będę dzielić.Dziś w Ogrodach Łobzów dokupiłam jedną maleńką Purple Palace za 3.90.
Gromadzę cebule,dziś kupiłam w ogrodniczym na Kościuszki trochę narcyzów Mount Hood, Dick Wilden i Hoopole po dwa oraz białe krokusy.Wybór jest spory.
U nas chyba było trochę cieplej?Mamy otwarte okna cały czas.Rano robiłam zdjęcia języczce.I dzisiaj jeszcze podlewać nie trzeba.
Sadzonka białej róży od Olgi się przyjęła jedna na pewno bo ma już liście,pozostałe dwie nie wiadomo,zielone są.
Izo-Naturalnie jak żurawki się mocno rozrosną będę dzielić.Dziś w Ogrodach Łobzów dokupiłam jedną maleńką Purple Palace za 3.90.
Gromadzę cebule,dziś kupiłam w ogrodniczym na Kościuszki trochę narcyzów Mount Hood, Dick Wilden i Hoopole po dwa oraz białe krokusy.Wybór jest spory.
- EwkaEs
Jadziu-może ta Twoja to jakaś inna z poniższych?
Mag-No właśnie moja to języczka pomarańczowa prawdopodobnie Desdemona,a są jeszcze dłoniasta,Hessego,japońska, kaczeńcowata, Przewalskiego, strzelista, wielkolistna, Wilsona i syberyjska którą bardzo chciałabym mieć. Wymierająca.Na Lubelszczyźnie występuje.
Języczka lubi półcień,ale nie znosi suszy.
Doczytałam o cytryńcu chińskim(schisandra chinensis) panakamienicznikowym. Marnieć zaczął.No i okazało się,że trzeba go było podlewać.Wartościowe pnącze azjatyckie(pochodzi z Chin,Korei i z Syberii).Na dodatek roślina lecznicza i konsumpcyjna.Owoców to on nie miał,a dojrzewają we wrześniu.Takie czerwone jagódki w gronach.Dobra duszyczka go zasiliła to może dojdzie do siebie.
Mag-No właśnie moja to języczka pomarańczowa prawdopodobnie Desdemona,a są jeszcze dłoniasta,Hessego,japońska, kaczeńcowata, Przewalskiego, strzelista, wielkolistna, Wilsona i syberyjska którą bardzo chciałabym mieć. Wymierająca.Na Lubelszczyźnie występuje.
Języczka lubi półcień,ale nie znosi suszy.
Doczytałam o cytryńcu chińskim(schisandra chinensis) panakamienicznikowym. Marnieć zaczął.No i okazało się,że trzeba go było podlewać.Wartościowe pnącze azjatyckie(pochodzi z Chin,Korei i z Syberii).Na dodatek roślina lecznicza i konsumpcyjna.Owoców to on nie miał,a dojrzewają we wrześniu.Takie czerwone jagódki w gronach.Dobra duszyczka go zasiliła to może dojdzie do siebie.
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Ewa, wykopując dla Ciebie wiosną sadzonkę języczki pomarańczowej nie spodziewałam się, że wywoła, aż takie poruszenie na forum
Jeśli są osoby chętne na języczkę, a nie mają to proszę o kontakt na pw, chętnie wyślę, mam tego zatrzęsienie......
Języczka lubi wilgoć i preferuje półcień lub cień, nie cierpi pełnego słońca......
Od tego roku mam też języczkę Przewalskiego- dość ładnie się rozrosła, myślę, że zapowiada się niezły matecznik.....
Miłego wieczoru....

Jeśli są osoby chętne na języczkę, a nie mają to proszę o kontakt na pw, chętnie wyślę, mam tego zatrzęsienie......
Języczka lubi wilgoć i preferuje półcień lub cień, nie cierpi pełnego słońca......
Od tego roku mam też języczkę Przewalskiego- dość ładnie się rozrosła, myślę, że zapowiada się niezły matecznik.....

Miłego wieczoru....
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Witaj Ewo
. U ciebie pięknie
, tyle róznorodnych bylin
:P .
. Az sie wzruszyłem , nie dosć , ze takimi pięknymi tulipanami chce sie ze mna podzielic to jeszcze żurawki
. Najpierw kochana niech sie tobie dobrze rozrosną i zakryja ziemię
. Wszytkie sa przepiekne , ale najwieksze wrażenie na mnie zrobiła ta najjasniejsza
.
Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Konstantego
.

Ewa oszalała...Ewa Janina Sadowska pisze:Właściwie te żurawki Tulipanowi chciałam pokazać,jak się rozrosną wszystkie podzielę i prześlę zapakowane jak Tajga pokazała.

Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Konstantego

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- EwkaEs
Witam.Dziś święto Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny (Matki Boskiej Zielnej).
W Ogrodach Łobzów(mają swoją stronę internetową, łatwy dojazd również dla korzystających z transportu miejskiego,bo bardzo blisko tramwaju, czynne pon.-pi.9-18.00,sob-nd.9-14.00) widziałam dużo języczek pomarańczowych takich jak prezentowana w Podwórkowym-dar od Evluk. Cena przystępna,niewiele wyższa od ceny żurawek w OBI.Były na tym samym etapie rozwoju kwiatu,a same rośliny drobniejszej postury.
Podwórkowy jest po prostu idealnym miejscem dla host,języczek, żurawek i żuraweczek pod warunkiem,że będzie się o nie dbać.
Don Arturo-zapewniam,że jestem w dobrym zdrowiu i fizycznym i psychicznym,a zawsze chętnie dzieliłam się i będę się dzielić jeśli tylko mogę.
W Ogrodach Łobzów(mają swoją stronę internetową, łatwy dojazd również dla korzystających z transportu miejskiego,bo bardzo blisko tramwaju, czynne pon.-pi.9-18.00,sob-nd.9-14.00) widziałam dużo języczek pomarańczowych takich jak prezentowana w Podwórkowym-dar od Evluk. Cena przystępna,niewiele wyższa od ceny żurawek w OBI.Były na tym samym etapie rozwoju kwiatu,a same rośliny drobniejszej postury.
Podwórkowy jest po prostu idealnym miejscem dla host,języczek, żurawek i żuraweczek pod warunkiem,że będzie się o nie dbać.
Don Arturo-zapewniam,że jestem w dobrym zdrowiu i fizycznym i psychicznym,a zawsze chętnie dzieliłam się i będę się dzielić jeśli tylko mogę.
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.