Osłabiony storczyk
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
-
- ZBANOWANY
-
- ZBANOWANY
-
- ZBANOWANY
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie oncidium stało w dość jasnym , ale nie specjalnie nasłonecznionym miejscu. od maja stoi na balkonie z południowo-zachodnia ekspozycją. Kupiłam je przekwitnięte. U mnie wypuściło nowy przyrost, który ładnie rośnie (widać już tę "kulkę").
Po zakupie od razu przesadziłam do nowego podłoża (kora drobna, kokos, keramzyt). W doniczce dodatkowe otwory. Podlewam wraz ze wszystkimi (w cieplejsze - suche dni te balkonowe podlewam jeszcze dodatkowo, właściwie przelewam tylko, bo nie mam czasu za bardzo się z nimi bawić, a nie chcę też ich całkiem mokrych na noc zostawiać).
Po zakupie od razu przesadziłam do nowego podłoża (kora drobna, kokos, keramzyt). W doniczce dodatkowe otwory. Podlewam wraz ze wszystkimi (w cieplejsze - suche dni te balkonowe podlewam jeszcze dodatkowo, właściwie przelewam tylko, bo nie mam czasu za bardzo się z nimi bawić, a nie chcę też ich całkiem mokrych na noc zostawiać).
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
- ZBANOWANY
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
woda przegotowana i odstana (z tydzień najczęściej lub i dwa, bo nową gotuję zaraz po podlaniu), albo destylowana.
Pozdrawiam, Justyna
-
- ZBANOWANY
I jak widać tak prosta rzecz jak używanie przegotowanej wody może stać się kluczem do sukcesu
No oczywiście inne rzeczy też, ale widać dokładnie co się dzieje używając zwykłej wody. Potem są ogromne problemy, nadzieje, pytania. Ale wierzę, że teraz już luczku dasz radę. Jak wykurujesz roślinę pokaż, pokaż. Z chęcią zobaczymy czy sugestie były przydatne.