Rozczochrany ogródek Stokrotki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zapierajaca dech w piersiach wystawa motyli - około 2800 okazów, i mnóstwo informacji, motyle są tak piękne, że gdybym była projektantem mody, nie wychodziłąbym stamtąd całymi dniami, niesamowita inspiracja

Obrazek

W oliwskim ZOO byliśmy świadkiem narodzin kucyka szetlandzkiego :-) oto ów młody osobnik piętnaście minut po narodzeniu

Obrazek

Ciekawa obserwacja - przy rodzącej klaczy czuwa przez cały czas druga, pewnie to ochrona przed drapieżnikami :-)

Oliwskie ZOO jest moim zdaniem ogrodem wzorowym, zwierzęta mają tam mnóstwo miejsca, ale na piatkę z plusem zasługuje wspaniałę połączenie świata zwierząt i roślin. Moje oko wypatrzyło kilka ciekawych nasadzeń

Obrazek

Wiele dużych okazów roslin jest podpisanych.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byliśmy też w fokarium na Helu

Obrazek

I - w drodze powrotnej - w malborskim zamku. Zamek jest znany, mnóstwo zdjęć w necie, więc wklejam tylko bluszcza :-)

Obrazek Obrazek

Byliśmy jeszcze w paru innych miejscach, w oceanarium, w muzeum wyrzutni rakiet, w latarni morskiej Stilo..

Łeba to wspaniałe miejsce na wakacje, rozsądny kompromis między cudownym gnuśnieniem na plaży, poznawaniem polskiej przyrody i historii, i imprezowaniem, bo trafiliśmy na mistrzostwa w windsurfingu, więc parę imprez i koncertów też sieodbyło. Generalnie - polecam bardzo gorąco!
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x-d-a

Post »

100krotko, dopiero dzisiaj przeczytałam Twoje wakacyjne i -niestety- szpitalne opowieści.
Bardzo mi przykro z powodu wypadku Twojej córeczki.
Super, że wszystko dobrze się skończyło, a malutka jest taka dzielna.
Fotki z wakacji bardzo fajne; mam wrażenie, że dobrze wypoczęliście i zobaczyliście mnóstwo ciekawych miejsc.
Teraz chyba powoli będziesz wracać do rzeczywistości i do twojego ogrodu...
Pozdrawiam :lol: Ucałuj też swoją córeczkę ;:79
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Och, świetne foty i widać, że się nie nudziliście :D Ja kiedyś byłam świadkeim narodzin owieczki (podczas łażenia po wybrzeżu Irlandii Płn - tam mają mnówsto owiec :wink: ).

Gratuluję dzielnej córki, naprawdę jestem pod wrażeniem!!!

Aha - jak będziesz mieć chwilę (chyba dłuższa potrzebna :roll: ) to zajrzyj do mnie :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cofnęlam się trochę, żeby obejrzeć Chopina. Niezły faktycznie, bardzo szlachetne kwiaty, ale nie wiem, czy nie za jasny odrobinę (na moje potrzeby). Za to wypatzyłam, że masz krwawnicę pospolitą (ja poszukuję, ale u nas nie widziałam). Możesz zebrać nasionka? :D

Jak w ogóle u was z pogodą? U nas od rana chmury, a okołu południa zaczęło padać, i tak pada z różną intensywnością do tej pory. Przynajmniej nie muszę podlawać :lol:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas leje równo. Na początku jak zwykle siecieszyłam, bo było sucho, a teraz jak zwykle się przygnębiam ;-)
Krwawnicę pozyskałam po prostu w przydrożnym rowie - mogę Ci zapakować kawałek kłącza, bo nie wiem, czy uda mi sie teraz uzyskać nasionka - przed urlopem obcięłam przekwitające kwiaty w nadziei na dalsze kwitnienie, które z dużym prawdopodobieństwem nastąpi - zobaczymy. W każdym razie - możesz liczyć. Aha, a niedawno byłam w takiej szkółce bylin, gdzie facet miał właśnie krwawnicę - kwiatów nie widziałam, bo jeszcze nie było, mówił, że to jakaś odmiana ogrodowa, ponoć ma większe kwiaty od pospolitej.
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, kłącze może być :D

Wiesz, ja widziałam gdzieś foty takiej krwawnicy, z większymi kwiatami - piękna była!!!

Deszcz mnie też przygnębia, chłodno jest i nie opuszcza mnie myśl, że jesień tuż tuż :cry:
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Agnieszko wspaniały urlop!!! :o
A jak znajdujesz ogródek po powrocie? :P
Foteczki poproszę :lol:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj 100krociu :D ..........czytam ze Ty tez nad duuuuza wodą byłas......no no bikini masz jak modelka!

Maczkowi zyczę szybkiego bezbolesnego gojenia[ ech dzieciaki szybko od łez do smiechu......moja jak miała reke w opatrunku gipsowym to na furtce jezdziła jak na karuzeli :lol: :lol: a ja drzałam jak liśc mimozy]

zostawiam Ci aksamitki i cmokasy Obrazek
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Smoku :-) To nie Maczek sobie to zrobił, tylko średnia, Łusia (nawiasem mówiac, Maczka nazywamy u nas CHomiczkiem, bo strasznie dużo je :-) ) Właśnie w ramach rekonwalescencji zagoniłam szkodniki do sprzątania :-) a sama pielę, przycinam, pryskam i inwentaryzuję. I oto:

Chwaściasta, a dla mnie przeurokliwa rudbekia lśniąca

Obrazek

Różowiuchne i słodziuchne

Obrazek

Kosmosy, jejku, jakie nieliczne :-( Chyba zaczne jednoroczne siać przed zimą, bo mnie nerwa bierze. Zanim u mnie coś skiełkuje to sięwrzesień robi :-( Aksamitek i cynii nawet nie pokazuję :-( bo wyglądają tak, jak u porządnych ludzi początkiem lipca.

Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, mówiąc po staropolskiemu, ogródek mój znajduję zarośniętem i zachwaszczonem :-)

Ale już działam, już działam :-)

Zaskoczeniem były dla mnie te dalie poniżej. Po pierwsze - rozmiar, chyba ze dwadzieścia cm, podpierać trzeba, bo wielkie i ciężkie. A po drugie - kolor, bo...miały być czerwone...

Obrazek

a te dalie, mniejsze, ale wyrafinowanie sliczne, miały być kontrastem dla tych czerwonych ;-) No to mam ci ja kontrast ;-)

Obrazek

Za rok posadzę je koło budlei. Chyba.
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakwitł Praecox, muszę cośzrobić, żeby go z czymśskontrastować, drobniutkie te kwiatuszki

Obrazek

Tym nie ma sieco chwalić, ale jednak...;-) Wreszcie moja biedniutka Rosarium pokazała pierwszy kwiat. W nagrodę - przesadzam ja na jesień:

Obrazek

Perowskia (ech, niech się schowa lawenda ;-) ) i Red Baron, sukces, że odrósł, bo został na dzień dobry zjedzony przez psa

Obrazek Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze cos tarasowego i kocanka. Tego heliotropa zresztą też pies zżarł :-)

Obrazek Obrazek

i moja hodowla naparstnicy. Właściwie powinnam już ją wypuścic w teren, ale nadal nie wiem, gdzie będzie rosła :-)

Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajne widoczki z tarasu (na pierwszej focie) :D Masz sporo miejsca :D
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

100krotko - ta dalia "czerwona" piękna :D i ta biała też... ja mam właśnie czerwone i nie jestem z tego zadowolona...
Jeżówka w hortensjach - chyba odgapię :wink: - można?
A naparstnica :shock:
Moje hodowanie na parapecie coś marne... :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”