Kolekcja Agaty :-)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu będę ją miała na uwadze :lol:
A no tak zapomniałam napisać o Equestrisie :lol: Niestety nic się u niego nie zmieniło,powycinałam te chore liście ale choróbsko pojawiło się na innych.Ktoś mi pisał że to może być wina oświetlenia,tylko to było tak fachowo nazwane a ja już nie pamiętam jak.Najgorzej wyglądają właśnie te listki na które najwięcej pada światła więc podejrzewam że to właśnie to.

http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=6

Ojej to szmat drogi ode mnie,cieszę się że miło spędziłaś czas ;:31
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

agata0806 pisze:Aniu będę ją miała na uwadze :lol:

O znalazłam to się nazywa fachowo Trichoglottis- to nieodpowiednie stosunki wodno- świetlne.

http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=6

Agata - Trichoglottis to rodzaj storczyka (jak Phalaenopsis na przykład) a nie nieodpowiednie stosunki wodno-świetlne... Na zdjęciu w linku, który podałaś, są po prostu liście Trichoglottis z tą akurat przypadłością.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Madzik dziękuję za sprostowanie,no niestety nie znam się jeszcze na wielu sprawach i aż mi głupio ale właśnie chodziło mi o nieodpowiednie warunki wodno-świetlne.Człowiek się spieszy,nie doczyta i głupoty wypisuje hehe,raz jeszcze dziękuję ;:79
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj Agatko :D Obrazek
Troche mnie nie było.. :oops: . Jakoś ostatnio bardziej zaogródkowałem... ;:123 . Co nie znaczy , że nie kocham storczyków :wink: . Pisałem , że mam jeszcze duuużo miejsca , ale nie mam... Bo mam 2 wielkie parapety puste , ale jest na nim tak strasznie palące słooońce.. , nawet jak cieniuję to zaraz więdną i jakl były upały to musiałem bezprzerwy podlewac a i tak liście więdły... :( . Więc juz na pewno zagospodarowac nie moge i miejsca naprawdę nie mam... :evil: . W ogródku rabatkę można powiększyc , a domu rozciagnąć się nie da.. :lol: :( . na pewno zimą znowu zacznę częściej kupowac bo niebędzie ogródka :lol: . Sąsiadka zamordowała piekne 3 sztuki.. , ja wiedziałem , że tak będzie.. Mówiła , ze na pewno jak postawi na słońce to nic im nie bedzie bo wszystkie kwiaty lubią słonce i postawiła na sacharze.. Mówiłem , zeby mi dała je.. , zanim je po przekwitnięęciu tam postawiła , ale nic.. :evil: . Na 2 raz jak jakiegoś dostanie i przekwitnie to jej wyrwę chyba z rąk :evil: :lol: .

U Ciebie kochana , jak zawsze przepięknie , same największe cudeńka :P ;:92 ;:154 .
agata0806 pisze:Phal. inscriptiosinensis kupiłam na E-bay :lol: Razem z dwoma innymi,niestety trochę mnie to kosztowało bo sama przesyłka 80 zł.Pogadaj z Jolusią i może Ci kupi ;:113
To ja sie przeżucę na sucharki... ;:123 :;230
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Artur za odwiedziny ;:79
Słuchaj a nie możesz tych nasłonecznionych parapetów cieniować czymś innym?A może żaluzje by się przydały i coś by pomogły?Szkoda żeby tyle miejsca się marnowało,musi być jakieś wyjście ;:156
Sąsiadka nie poważna kobieta,kto stawia storczyki w takim skwarze,przecież to było do przewidzenia że już po nich,szkoda tylko storczyków.Biedne trafiły w nieodpowiednie miejsce ;:110

Dziękuję za pochwały,dzisiaj odkryłam drugi wychodzący pędzik Phal.pallens i rosnący pączek Phal. Princess Kaiulani 'Alba' ;:1
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

A no sąsiadka juz 2 raz tak tyle zmarnowała.. , bo ona kurde obdarowywana jest na urodziny tak :evil: . No szkoda ,ze ja jeszcze od kogoś bezmyślnie nie dostałem storczyka.. :roll: . Ale szaleją Ci z tymi pędami.. , mnie juz wcale nie lubią nawet moje najzwyklejsze.. :evil: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Artur to sąsiadce na urodziny trzeba kupić pokrzywę zamiast storczyka ;:161
Aż szkoda tych bidulek,wrr..Co za bezmyślna kobieta ;:156

Zakwitł mi dzisiaj oto ten storczyk Phal.Haur Jin Princess #2,ma tylko dwa kwiatki(drugi się jeszcze nie rozwinął) ale dobre i to :lol:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ale cudo... ale po co dodajesz do nazwy te #2 ?
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agato- gratuluję! Ale jest piękny! Ciekawie harmonizują kolory, ciemne plamy na intensywnej, cytrynowej żółci. Pączek też jest śliczny, taki nakrapiany jak jajko przepiórki :)

Artur- nie martw się. Ja też jeszcze nie dostałam żadnego storczyka, choć sama chętnie je kupuję innym. Do tej pory tylko jeden ode mnie nie przeżył, ale ja chętnie odwiedzam "moje" storczyki i trzymam rękę na pulsie, dzięki temu jeszcze żyją.
Sąsiadce następnym razem kup jakąś sansewierię, są niezniszczalne :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agatko pięknie Ci zakwitł - cudo :!: A że dwa , zobaczysz będzie więcej. Gratuluje. Ja lubie takie łaciate kwiaty. ;:80
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Storczykowa dzięki :lol:
To jest jego pełna nazwa a te oznaczenie #2 nie wiem co oznacza bo są różne.
Może Volkowitch coś będzie na ten temat wiedział :lol:

Baryczka ślicznie dziękuję.Dobrze skojarzyłaś bo faktycznie pączek jak jajko wygląda hehehe ;:112
Aniu Tobie też kochana wielkie dzięki,że będzie więcej pączków to raczej się nie spodziewam bo on ma zawsze tak mało :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agata0806 pisze:Storczykowa dzięki :lol:
To jest jego pełna nazwa a te oznaczenie #2 nie wiem co oznacza bo są różne.
Może Volkowitch coś będzie na ten temat wiedział :lol:
ja bym sobie nie zawracała głowy dodawaniem jakiś cyferek do nazwy. dla mnie bellina to bellina, lueddemaniana to lueddemaniana itd. ale roślina jest piękna. a jest woskowy?
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Tak,jest woskowy.Podałam to oznaczenie bo skoro jest to pewnie coś znaczy,prawda? Ale co to nie wiem za żadne skarby :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aha. ja nie znam nazw większości moich storczyków, więc nie wiem, po co są takie cyferki. ja wiedzę zdobywam przede wszystkim na własnym doświadczeniu. z moich botanicznych tylko violacea, jedna lueddemaniana i amboinensis (który tak naprawdę pewnie nie jest amboinensisem) mialy tabliczki z nazwami. ale bellina jest belliną, bo widziałam jej kwiat. a pędzik twojej podrósł czy ciągle stoi w miejscu? mojej nie rośnie wcale. ale nie mam orchidarium, tak jak ty, więc pewnie nigdy nie zobaczę jej kwiatów.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Storczykowa mówiłam Ci już że wystarczy zwykłe plastikowe pudełko do którego trzeba nalać wodę i postawić tam bellinę,ja postawiłam na podstawce żeby nie dotykała do wody i gotowe.
Niestety ja swoją bellinę przesadziłam bo pędzik mi niestety w dalszym ciągu nie rósł i coś mnie tknęło i mówię sobie,trzeba zajrzeć w podłoże i co się okazało,sporo korzeni było zgniłych i w dodatku w podłożu był długi obrzydliwy robal i miał ze sto nóg,nie wiem może to stonoga hahaha :;230
No myślę że teraz moja bellinka już zakwitnie na co czekam z wielką niecierpliwością ;:113
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”