Moje storczyki - Anna

Zablokowany
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, oj, znowu nam pokazjuesz swoje cudności :lol:
Dendrobium nobile, choć zwykle nie przepadam za Dendrobiami, naprawdę mi się spodobało - kwiatuszki
ma śliczniusie, a szczególnie te falbanki przy brzegu płatków i warżki :wink:
Cattleya, oczywiście, piękna, tylko ja się zaczynam zastanawiać, czy ona w ogóle ma zamiar w przyszłości przekwitnąć? :lol: :roll:
Ale nie myśl, że tego jej życzę, bo to świadczy tylko o tym, jaki zdrowy z niej okaz :P
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu dostałam od Ciebie wskazówki co do dendrobium moje teraz stoi na ogrodzie pod stołem tak ma cień, a na jesień gdzieś je wstawię:)
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paulinko skoro stoi w ogrodzie to sprawdzaj czy żadnych przybyszy nie będzie miała :?: Jak stoi luzem na ziemi to mogą się tam zadomowić :?: :lol:

Anussko jakie tam cudności . Gdzie nie zajrzę do innych to tam są cuda, a u mnie ciągle czekam na nowinki i ich nie widać. :wink:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

jak tam bellina? a liodoro ci jeszcze kwitnie?
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa nie wiem o który pytasz- o bellina alba czy violacea borneo. Oba maja się dobrze. Phal. volacea borneo rozwinął już 4 kwiat i 5 pączek już dobrze w kształcony, listek sercowy jest zdrowiutki. Phal. Liodoro kwitnie nadal i pięknie pachnie w całym pokoju. ;:80
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

violacea borneo i bellina to 2 nazwy na jednego storczyka, ale używam nazwy bellina, bo jest krótsza. fajnie, że kwitnie. zrobisz jej kiedyś fotkę z kwiatami? bardzo bym chciała, żeby i moja zakwitła, ale nie zanosi się na to. a mam ją już tak długo... niektórzy mają dużo krócej i im kwitną, a ja oczywiście trafiłam na wadliwą roślinę, która nie chce kwitnąć.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duśka to nie wadliwa roślina tylko brak właściwych warunków do zakwitnięcia. Poczytaj na necie - wszędzie piszą, że one żeby zakwitły potrzebują większej wilgotności :!: Jeśli jej zapewnisz zakwitnie, jak będziesz ją trzymała tak jak inne swoje hybrydy phalaenopsis to marne szanse, że kiedykolwiek pokaże Ci piękne swoje kwiaty :!: :!: :!: Mam propozycje- posłuchaj rad innych bardziej doświadczonych a na tym tylko skorzystasz :!:
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

AnnaL ma absolutna racje, przy tym storczyku wilgotnosc nie moze byc nizsza niz 50% bo inaczej nigdy sie kwiatöw nie doczekasz, wiec posluchaj tego co ci radzi.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Święte słowa Aniu!!! Także Storczykowa posłuchaj rad innych albo nigdy nie zobaczysz swojej kwitnącej belliny,wybór należy do Ciebie a ja już dawno Ci pisałam co masz zrobić ale widzę że na darmo.To więcej nie marudź że Ci nie kwitnie. ;:185

Ania a u Ciebie jak zwykle pięknie i kolorowo.Jestem pełna podziwu dla pięknej pani Katlejki,ale ona śliczna ;:1
A jeszcze kolejne pąki w drodze,tylko pozazdrościć ;:32
Pokaż kochana Phal. violacea borneo,niech popatrzę na to cudo,ok?
Moja ma się dobrze jak na razie :lol:

No i oczywiście Aniu cieszę się że Cię w końcu zobaczyłam,oj od razu widać żeś git babeczka ;:79
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko to dla Ciebie -Phal. violacea borneo Obrazek i w zbliżeniu kwiatek Obrazek To już jest 4 kwiatek a 5 jest w drodze - widać już wykształcony pączek Obrazek Jak robiłam zdjęcie miałam okazję się nawąchać tego pięknego zapachu. ;:1
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Aniu, śliczny! Szkoda tylko tych listków :( Ale dobrze, że najmłodszy wychodzi zdrowy :wink:
I mam pytanie co do sphagnum: ono ma być takie zielone :?:
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Nie ma co ukrywać Aniu,to jeden z najpiękniejszych Phalaenopsisów ;:111
Nie mogę się na niego napatrzeć,szkoda tylko że nie mam aż tak długiego nosa jak Pinokio który by sięgnął i nawąchał się do woli hi,hi :lol:
Dziękuję Ci bardzo za fotki,oj jest na czym oko zawiesić,prawdziwa piękność ;:80
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska - Aniu to spagnum jest takie zielone , bo roślina stoi w akwarium, gdzie poprzez przykrycie folią z dziurkami zwiększam wilgotność. Służy to moim maluchom i phal. violacea borneo świetnie się czuje w takich warunkach. Byś mogła zobaczyć jak to wygląda wklejam zdjęcia Obrazek i z boku Obrazek Jak widzisz folia ma dziurki ale dodatkowo codziennie odkrywam akwarium 2 x dziennie na jakieś 30 -45 minut, by wymienić powietrze.

Agatko oj szkoda, że masz krótki nosek, bo zapach jest cudowny. ;:1

Anusska-Aniu roślinka jest po przejściach ale na dziś choroba opanowana, a listek wychodzi zielony i zdrowiutki. :lol:
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Aniu - Bellinka śliczna, mam nadzieję, że choróbsko nie wróci.
Możesz mi napisać ile w cm ma najdłuższy listek (chciałabym mieć porównanie z moją, bo nie jestem pewna czy mogę już zacząć się spodziewać kwiatków :wink: )
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu najdłuższy listek ma 14 cm, krótszy 11.5 cm. Jeśli Twoje są podobnej długości zacznij wyglądać pędziku- czego Ci życzę, bo zapach jest cudowny. ;:8
Początek mojej przygody.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”