Ogród Igi - cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Iwa, mój Rh najstarszy , rośnie sobie spokojnie już kilka lat i nie mam w planie go wykopywać, aby obniżać pH gleby.Jak widzę ,że są głodne to biorę nawóz interwencyjny i tak długo zasilam ,aż znikną objawy, ażeby nawóz się dobrze przyswajał musi być obniżone pH.

Jest zasada ,aby wokół całego krzaczka sypać, bo jak kiedyś mi się nie chciało przeciskać to było widać po liściach,że część krzaka ma lepsze liście niż reszta. :wink:
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy mogę Igo.... :?: wrócę jeszcze do tego zdjęcia...ale chodzi mi o przycinanie trawnika....czy możesz mi dokładnie napisać jak to robisz i czym,i ile razy w roku,czy rabata jest wyżej niż trawnik :?:

Obrazek
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to znowu mnie uspokoiłaś, bo już je miałam jutro wszystkie wykopywać, a tak to każdy dostanie po 150 g siarki, dosadzę im do towarzystwa tą piękną pstrą irge i kiścienia. Kupłam jeszcze jedną sosnę górską i myślę o posadzeniu od wschodniej strony rabaty berberysa golden ring - co o tym sądzisz? Jutro chcę jeszcze skoczyć do naszego ogrodnika, który mam bardzo tanie iglaki. Zobaczę może ma jakąś dużą sosnę na zbyciu :lol:

Dziś rano posadziłam żurawki i skończyłam rabatę z hortensjami. Zdjęcia wkleję jutro wieczorem :lol: A teraz juz idę spać, bo padam na czoło :lol: :lol: Miłych snów Iguś
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzień dobry Igo. Dziś to się nudziłam :;230 :;230 :;230 :;230

Pada deszcz - taki angielski, więc nie ma szans na pracę w ogrodzie. Może popołudniu. Jeszcze jedno pytanie - mówimy o prawdziwej, czystej, mielonej siarce, a nie o żadnym preparacie siarkowym? Bo jak sąsiad pszczelarz usłyszał o tej czystej siarce to się bardzo zdziwił. Tak samo pani w sklepie rolnym.
Mój kawałek świata.
część 3
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

grazynarosa22 pisze:Czy mogę Igo.... :?: wrócę jeszcze do tego zdjęcia...ale chodzi mi o przycinanie trawnika....czy możesz mi dokładnie napisać jak to robisz i czym,i ile razy w roku,czy rabata jest wyżej niż trawnik :?:
Grażynko, zawsze przycinałam trawę 3 razy w roku.Na kolankach, mam podkładkę, dużym nożem, a potem wyrywałam nadwyżki i dosypywałam czarnej ziemi.Wtedy był efekt.

Teraz kupiłam sobie maszynkę do obrzeży Boscha i robiłam nią, ale nie jest tak równo i jest jeden feler, nie minął sezon a noże poszły do naostrzenia i bagatela - trzeba 30 zeta zapłacić.
Maszynka nie może pracować w piasku, nadaję się tylko do obrzeży gdzie jest kamień.

I wracam do starego sposobu.

Docelowo rabaty mają być wykończone kostką granitową, ale M na razie nie ma czasu, bo robi tynki. :lol:
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwa, słoneczko naprawdę się nudziłaś,żeby cały wątek przelecieć, jesteś kochana, ja dotychczas nie miałam czasu. :lol:
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj sosenkowo. Zaczynamy od największych.
Obrazek
Obrazek
To taka zabawa, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I jeszcze maluszki szczepione, sosny to miłość mojego M.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

:lol: nie ma za co. Pokazywałam dziś rano twój ogród mojemu M. Jeśli można się wtrącić to jak poożysz kostkę nie będzie już tak ładnie - ta linia ziemia trawa to niesamowicie piękny efekt.
Jeszcze raz wracam do pytania - na pewno chodzi o czystą sirkę - bo po obiedzie będę działać i tak się boję, że coś sknocę :roll: . Popatrzyłabyś na mój wrzos -nie jest to jakaś choroba - praie wszystkie krzaczki tak mają. Zasychaja jeszcze ich koniuszki ale te od razu urywam i bach do kosza :roll:
Obrazek

I kwiatostany wrzośców też tak wyglądają :roll:
Obrazek
Mój kawałek świata.
część 3
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja sypię czysta siarką, kupuję w hurtowni ogrodniczej po 0.5 kg.

Wrzosy chyba trzeba spryskać czymś na grzyby, u Ciebie jest ciężka gleba, i wrzosy to nie są odpowiednie roślinki na takie warunki , ale jak Ci się podobają i pogodzisz się ze stratą to sadź.

Myślę o kostce nie ze względów wizualnych a praktycznych, na pewno położę wokół kamiennych rabat, bo mnie szlag trafia jak tam się kosi trawę, a sama je zakładałam.

Na pozostałych zobaczymy. :lol:
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Może być topsin albo amistar - oba mam
Mój kawałek świata.
część 3
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Może jedno , i drugie po dwóch tygodniach.Pogoda była deszczowa i może dlatego się rozchorowały, u mnie na piaskach nic się nie dzieje, ale ja lałam na wiosnę miedzianem, od jakiegoś czasu robię to profilaktycznie i jest OK.
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Dla mnie Twój ogród jest po prostu niesamowity :) jeszcze raz na spokojnie zobaczę sobie strona po stronie, bo teraz tak na szybko przeszedłem kilka z nich, ale jestem pod ogromnym wrażeniem :)
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sylweste pisze:Dla mnie Twój ogród jest po prostu niesamowity :) jeszcze raz na spokojnie zobaczę sobie strona po stronie, bo teraz tak na szybko przeszedłem kilka z nich, ale jestem pod ogromnym wrażeniem :)
Jesteś bardzo miły , ma chwilkę to idę do Ciebie.
:wink:
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Dzięki jeszcze raz za odwiedziny, pózniej spokojnie przebrnę przez wszystkie strony Twojego wątku :) pytania na pewno się pojawią :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”