Rośliny Mandragory

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

przecudny jest ten wilec
zasiała bym sobie tylko czy wytrzyma okropnie palące słonko na balkonie w tym roku mam groszek i słońce go wypaliło ,a wilec chyba jest delikatniejszy .Jak myślisz ?
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, mój balkon jest również b. słoneczny - od przedpołudnia do ok godz 16. Myślę, że wilec preferuje cień, kwiaty rozwijają się tylko wtedy, gdy jest pochmurno i szaro. Dziś cały dzień pada, więc wilce pięknie prezentują się błękitem :) Myślę jednak, że warto spróbować - może masz jakieś mniej słoneczne miejsce na balkonie i tam mogłabyś go umiejscowić?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
nuska89
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 23:29

Post »

Piszę trochę z opóźnieniem, ale ten niebieski wilec jest piękny, ten kolor... :)
Anna S.
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uczep złocisty z nasionek (marniutki)

Obrazek

Obrazek

Skalniaczek w pełnym rozkwicie (kwiat jest naprawdę mega):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nasturcje:

Obrazek

Obrazek

Bluszcze, groszek i nasturcja:

Obrazek

Chorujący wilec - co mu może być (liście usychają, najpierw pojawiają się białe plamy, potem liście żółkną i odpadają)?

Obrazek

Obrazek

Aglaonema - zaczyna kwitnąć ;:1

Obrazek

Obrazek

I moja półeczka kwiatowa w sypialni:

Obrazek

Obrazek[/img]
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tu większe zdjęcia wilca:

Obrazek

Obrazek

Może ktoś ma jakiś pomysł - jak mu można pomóc? Bo skoro kwitnie, to chyba jest jeszcze do odratowania? ;:218
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
magi
500p
500p
Od: 30 maja 2009, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

z wilcem ni epomogę - mój też kwitnie a część listków od dołu uschłą zupełnie , nie wiem czy to fizjologiczne, czy jakaś choroba :roll:

masz bardzo kolorowy balkonik :P :P
czy uczep tez ci się rozsiewa wszędzie - kilka ładnych lat temu sama go wysiałam - zagłuszył wszytsko w doniczkach, porozsiewał się gdzie tylko mógł i co roku całe lato wyrywam go kępami z doniczek i rabatek :roll:

jeszcze chciała dopisac że śliczna aglonema :)
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42

Post »

Aglaonema zapowiada się pięknie :) Dawno nie oglądałam nasturcji u forumek - miło je znowu zobaczyć, bo to piękne roślinki :) Bardzo podoba mi się skalniaczek - i pies.
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

To jest uczep :shock: Mam taką samą roślinkę i rozrasta się jak nie wiem co.....ale ja to myślałam że to jakaś odmiana aksamitki :P
Piękne roślinki na balkoniku i półeczka wygląda rewelacyjnie :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiaty aglaonemy nie chcą się rozwinąć :( Jakiś czas temu miałam gości, którym bardzo się podobała i równie bardzo kwiaty były dotykane :evil: Z jednego wycieka ciemna, gęsta ciecz - nie mam pojęcia co to za soki.

Dziś pod śmietnikiem w firmie wypatrzyłam takie oto dwie tuje:

Obrazek

Rośliny przed firmą zostały wymienione na.. bardziej reprezentacyjne a tych nikt nie chciał.
Wzięłam obie, jedną posadziliśmy u cioci w ogrodzie:

Obrazek

Obrazek

Druga wylądowała przed moim blokiem (fotorelacji na razie brak ;) ). Dzięki akcji sadzenia tui przed blokiem po raz pierwszy zamieniłam z sąsiadką parę miłych słów. Sąsiadka również lubi zieleń i ucieszyła się, że ktoś wreszcie podjął inicjatywę, bo gdy ona sadziła przed blokiem iglaki, hortensje i piwonie, wszyscy ją przekonywali, że to bez sensu, bo "się nie przyjmie i dzieciaki połamią". A ona wbrew sąsiadom sadziła i dziś mamy przed blokiem piękny skwerek :) Cieszę się, jest już nas dwie :D

Pokażę jeszcze parę zdjęć z mojego ulubionego ogrodu w stylu baaardzo rustykalnym ;) naszej cioci:

Bieluń - ten akurat kwitnie na różowo - a pachnie tak słodko i intensywnie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chcę Wam pokazać jeszcze piękną araukarię, która rośnie u mojego kolegi w ogrodzie. Zdjęcie nie oddaje jej uroku. Jest po prostu piękna:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

:-) mam nadzieję, że tuje Ci pięknie odrosną. Nie będzie łatwo, ale jest nadzieja. Bieluń cudnie wygląda, ale szczerze mówiąc nie wiem, jak pachnie.:) śliczny widok ogródka cioci :) a ten iglak u kolegi to na pewno araukaria?:) a czy ją okłada na zimę?
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Bieluń cudnie kwitnie, moje niestety po przędziorkach nie mają już nawet liści. Fajnie, że uratowałaś tuje - wyglądają całkiem dobrze, szkoda zdrowych roślin. Z wilcem mam podobne kłopoty. Skrętniczek śliczny, to moja najnowsza choroba :P
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu, szczerze mówiąc doświadczenia w iglakach nie mam w ogóle :oops: Cała akcja była bardzo spontaniczna - jak się nie przyjmą, to trudno, będzie pretekst, żeby posadzić przed blokiem coś innego ;)
To na pewno araukaria chilijska. Kolega zabezpiecza ją na zimę, w pierwszym roku został ucięty (przypadkowo? tego nie wiem) jej górny pęd i tak pięknie odbiła do góry. Ciekawostką jest fakt, że rośnie ona w Brennej, w Beskidzie Śląskim, ponad 400 mnpm, gdzie wiosna wygląda tak ;) Aa i to jest dach, nie chodnik ;)

Obrazek

Ilonko - u mnie po wilcu już ani śladu, kratka na balkonie straszy pustką :( Skrętnik również już przekwitł.
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Milenko, pięknie tu u Ciebie!
Aglonemy (i do tego kwitnącej) zazdroszczę.... ale pozytywnie. :wink:
Wszystko dlatego, że to moje najnowsze "chciejstwo". :roll:
Mam już ją nawet upatrzoną w "zaprzyjaźnionej" kwiaciarni.
Czekam tylko na maleńką przecenę, hi hi. :lol:
Pozdrawiam!
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Milenko, gdzie się podziewasz?
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anoli pisze:Milenko, gdzie się podziewasz?
Fakt, zaniedbałam swój wątek odrobinę. Muszę porobić kilka zdjęć - bluszczyk od Ciebie (dokładnej nazwy zapomniałam :oops: ) zaskoczył mnie i w przeciągu kilku dni wystrzelił w górę niesamowicie! Hoja od Ciebie na razie stoi w miejscu, za to moja po przestawieniu do północnego pokoju i notorycznym zapominaniu o podlewaniu (stoi wysoko) - wystrzeliła długi, na razie goły pęd. Listek fiołka i skrętnika od grażynarosa22 pięknie się ukorzeniły i mają już małe listki :) Dalej temat rozwinę, jak porobię i wstawię zdjęcia ;)
Ponadto doszłam do wniosku, że im jestem starsza, tym trudniej przychodzi mi rozstanie z latem... A może to dlatego, że tu w Beskidach zimy są po prostu masakryczne; nie jestem przyzwyczajona do odkopywania auta ogromną łopatą... :roll: ...i jak pomyślę, że w tym roku może będzie jeszcze gorzej, to czuję ciarki przechodzące po plecach.
Lato, zostań z nami! ;:3
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”