Rośliny Mandragory
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu, mój balkon jest również b. słoneczny - od przedpołudnia do ok godz 16. Myślę, że wilec preferuje cień, kwiaty rozwijają się tylko wtedy, gdy jest pochmurno i szaro. Dziś cały dzień pada, więc wilce pięknie prezentują się błękitem
Myślę jednak, że warto spróbować - może masz jakieś mniej słoneczne miejsce na balkonie i tam mogłabyś go umiejscowić?

- Mandragora
Uczep złocisty z nasionek (marniutki)

Skalniaczek w pełnym rozkwicie (kwiat jest naprawdę mega):

Nasturcje:

Bluszcze, groszek i nasturcja:

Chorujący wilec - co mu może być (liście usychają, najpierw pojawiają się białe plamy, potem liście żółkną i odpadają)?

Aglaonema - zaczyna kwitnąć

I moja półeczka kwiatowa w sypialni:

[/img]

Skalniaczek w pełnym rozkwicie (kwiat jest naprawdę mega):

Nasturcje:

Bluszcze, groszek i nasturcja:

Chorujący wilec - co mu może być (liście usychają, najpierw pojawiają się białe plamy, potem liście żółkną i odpadają)?

Aglaonema - zaczyna kwitnąć

I moja półeczka kwiatowa w sypialni:

- Mandragora
z wilcem ni epomogę - mój też kwitnie a część listków od dołu uschłą zupełnie , nie wiem czy to fizjologiczne, czy jakaś choroba
masz bardzo kolorowy balkonik :P :P
czy uczep tez ci się rozsiewa wszędzie - kilka ładnych lat temu sama go wysiałam - zagłuszył wszytsko w doniczkach, porozsiewał się gdzie tylko mógł i co roku całe lato wyrywam go kępami z doniczek i rabatek
jeszcze chciała dopisac że śliczna aglonema

masz bardzo kolorowy balkonik :P :P
czy uczep tez ci się rozsiewa wszędzie - kilka ładnych lat temu sama go wysiałam - zagłuszył wszytsko w doniczkach, porozsiewał się gdzie tylko mógł i co roku całe lato wyrywam go kępami z doniczek i rabatek

jeszcze chciała dopisac że śliczna aglonema

- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
Aglaonema zapowiada się pięknie
Dawno nie oglądałam nasturcji u forumek - miło je znowu zobaczyć, bo to piękne roślinki
Bardzo podoba mi się skalniaczek - i pies.

"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
- Mandragora
Kwiaty aglaonemy nie chcą się rozwinąć
Jakiś czas temu miałam gości, którym bardzo się podobała i równie bardzo kwiaty były dotykane
Z jednego wycieka ciemna, gęsta ciecz - nie mam pojęcia co to za soki.
Dziś pod śmietnikiem w firmie wypatrzyłam takie oto dwie tuje:

Rośliny przed firmą zostały wymienione na.. bardziej reprezentacyjne a tych nikt nie chciał.
Wzięłam obie, jedną posadziliśmy u cioci w ogrodzie:

Druga wylądowała przed moim blokiem (fotorelacji na razie brak ;) ). Dzięki akcji sadzenia tui przed blokiem po raz pierwszy zamieniłam z sąsiadką parę miłych słów. Sąsiadka również lubi zieleń i ucieszyła się, że ktoś wreszcie podjął inicjatywę, bo gdy ona sadziła przed blokiem iglaki, hortensje i piwonie, wszyscy ją przekonywali, że to bez sensu, bo "się nie przyjmie i dzieciaki połamią". A ona wbrew sąsiadom sadziła i dziś mamy przed blokiem piękny skwerek
Cieszę się, jest już nas dwie
Pokażę jeszcze parę zdjęć z mojego ulubionego ogrodu w stylu baaardzo rustykalnym ;) naszej cioci:
Bieluń - ten akurat kwitnie na różowo - a pachnie tak słodko i intensywnie...

Chcę Wam pokazać jeszcze piękną araukarię, która rośnie u mojego kolegi w ogrodzie. Zdjęcie nie oddaje jej uroku. Jest po prostu piękna:

Dziś pod śmietnikiem w firmie wypatrzyłam takie oto dwie tuje:

Rośliny przed firmą zostały wymienione na.. bardziej reprezentacyjne a tych nikt nie chciał.
Wzięłam obie, jedną posadziliśmy u cioci w ogrodzie:

Druga wylądowała przed moim blokiem (fotorelacji na razie brak ;) ). Dzięki akcji sadzenia tui przed blokiem po raz pierwszy zamieniłam z sąsiadką parę miłych słów. Sąsiadka również lubi zieleń i ucieszyła się, że ktoś wreszcie podjął inicjatywę, bo gdy ona sadziła przed blokiem iglaki, hortensje i piwonie, wszyscy ją przekonywali, że to bez sensu, bo "się nie przyjmie i dzieciaki połamią". A ona wbrew sąsiadom sadziła i dziś mamy przed blokiem piękny skwerek

Pokażę jeszcze parę zdjęć z mojego ulubionego ogrodu w stylu baaardzo rustykalnym ;) naszej cioci:
Bieluń - ten akurat kwitnie na różowo - a pachnie tak słodko i intensywnie...

Chcę Wam pokazać jeszcze piękną araukarię, która rośnie u mojego kolegi w ogrodzie. Zdjęcie nie oddaje jej uroku. Jest po prostu piękna:

- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40

Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- anoli
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
Bieluń cudnie kwitnie, moje niestety po przędziorkach nie mają już nawet liści. Fajnie, że uratowałaś tuje - wyglądają całkiem dobrze, szkoda zdrowych roślin. Z wilcem mam podobne kłopoty. Skrętniczek śliczny, to moja najnowsza choroba :P
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
- Mandragora
Joasiu, szczerze mówiąc doświadczenia w iglakach nie mam w ogóle
Cała akcja była bardzo spontaniczna - jak się nie przyjmą, to trudno, będzie pretekst, żeby posadzić przed blokiem coś innego ;)
To na pewno araukaria chilijska. Kolega zabezpiecza ją na zimę, w pierwszym roku został ucięty (przypadkowo? tego nie wiem) jej górny pęd i tak pięknie odbiła do góry. Ciekawostką jest fakt, że rośnie ona w Brennej, w Beskidzie Śląskim, ponad 400 mnpm, gdzie wiosna wygląda tak ;) Aa i to jest dach, nie chodnik ;)

Ilonko - u mnie po wilcu już ani śladu, kratka na balkonie straszy pustką
Skrętnik również już przekwitł.

To na pewno araukaria chilijska. Kolega zabezpiecza ją na zimę, w pierwszym roku został ucięty (przypadkowo? tego nie wiem) jej górny pęd i tak pięknie odbiła do góry. Ciekawostką jest fakt, że rośnie ona w Brennej, w Beskidzie Śląskim, ponad 400 mnpm, gdzie wiosna wygląda tak ;) Aa i to jest dach, nie chodnik ;)

Ilonko - u mnie po wilcu już ani śladu, kratka na balkonie straszy pustką

- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Milenko, pięknie tu u Ciebie!
Aglonemy (i do tego kwitnącej) zazdroszczę.... ale pozytywnie.
Wszystko dlatego, że to moje najnowsze "chciejstwo".
Mam już ją nawet upatrzoną w "zaprzyjaźnionej" kwiaciarni.
Czekam tylko na maleńką przecenę, hi hi.
Pozdrawiam!
Aglonemy (i do tego kwitnącej) zazdroszczę.... ale pozytywnie.

Wszystko dlatego, że to moje najnowsze "chciejstwo".

Mam już ją nawet upatrzoną w "zaprzyjaźnionej" kwiaciarni.
Czekam tylko na maleńką przecenę, hi hi.

Pozdrawiam!
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- Mandragora
Fakt, zaniedbałam swój wątek odrobinę. Muszę porobić kilka zdjęć - bluszczyk od Ciebie (dokładnej nazwy zapomniałamanoli pisze:Milenko, gdzie się podziewasz?

Ponadto doszłam do wniosku, że im jestem starsza, tym trudniej przychodzi mi rozstanie z latem... A może to dlatego, że tu w Beskidach zimy są po prostu masakryczne; nie jestem przyzwyczajona do odkopywania auta ogromną łopatą...

Lato, zostań z nami!