Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z lilii bezwzglednie najladniejsza jest Landini :D Chyba tylko nie pachnie, prawda? A szkoda!
Ale pozostale lilie tez sliczne. No a dalie olbrzymki musza fantastycznie z daleka wygladac :D
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Alu , jestem bardzo ciekawa, co Ci "wyjdzie" z zapylania.To dla mnie zachęta na przyszłość ( niedaleką)...
Chwal się głośno , czy zawiążą nasiona! :lol: Trzymam kciuki.Jeśli tylko będą nasiona - na pewno wyrosną z nich ciekawe lilie!
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich :P

Dla zainteresowanych, na all.. pojawiła się Sphinx, a Landini też zapewne bedzie, oglądałam na jednej stronie (lilypol) fotki z plantacji lilii i Ladnini tam była, wiec pewnie znajdzie się w ofercie jesiennej tej firmy ;)

Maryno tez mam problem z zimowaniem dalii, mieszkam w bloku, a tu wiadomo piwnice nie są przychylne dla tego rodzaju roślin :( Jedynym rozwiązaniem zostaje rodzina na wsi z porządnymi piwnicami ;) Pojawiające się współcześnie odmiany pochodzą również z lat 70-80-tych, wiec nie wszystkie są takie nowiutkie, tylko moze dawniej trudniej było im się przedostac na nasz krajowy rynek ;) Może znajdziesz kogoś życzliwego z dobrą dla daliowych karp piwnicą ;) Bo szkoda nie posiadać tych roślin.

Jolu, wsadź swoją lilię jesienią do ziemi, to za ok aż oczy Ci sie będą śmiać na jej widok, zobaczysz jak obsypie kwiatami, wiadomo pierwszy rok najtrudniejszy dla rośliny, rok temu moja trąbkowa żółta wypuściła jeden kwiat, w tym roku była równa wzrostem ze mną, a ile pachnących kwiatów :D

Izo niestety to azjatka, więc nie pachnie, ale ten widok wynagradza brak zapachu ;) Może dlatego, że niedaleko trąbkowa rosła i rozprzestrzeniał się jej zapach ;) A olbrzymia Akita jest niesamowita, non stop wypuszcza nowe kwiaty, nie gubiąc przy tym tych najstarszych, genialna.

Małgosiu na jednej lilii zapyliłam dwa pręciki (czy co :roll: ) i ich nie zaznaczyłam, i oczywiscie teraz chyba nie pamiętam które to były :;230 :oops: Na drugiej zaznaczone. To teraz tylko cierpliwosć i wyczekiwanie nasion ;) Nie dziękuję!

Wczoraj miałam przeuroczych gości - odwiedził nas Tadeusz ze swoją rodziną :P Jak niektórym wiadomo przyjechał na kilka dni do Węgorzewa i bardzo dobrze, ze skorzystał z tej okazji i przyszedł osobiście obejrzeć nasze działki ;) Posiedzieliśmy sobie trochę i porozmawialiśmy na wiele, ale przede wszystkim działkowo-ogrodniczych tematów ;)
Może wieczorem trafi się jakaś fotka z tego spotkania ;)

Teraz kilka widoków działkowych:
Obrazek

Obrazek

- sądziłam, że i w tym roku trytoma nie zakwitnie
Obrazek

- jedyny kolor floksów jaki posiadam, bo w moim mieście nie ma czegoś takiego jak sadzonki starych, sprawdzonych bylin, ba nawet kłączy w woreczku nie oferują
Obrazek

Obrazek

- pełna malwa w jakże cudnym kolorze (Madziu spójrz jaka piękna ta biel :D)
Obrazek

Obrazek

- haha liliowiec :D
Obrazek

- trochę jeżówek w towarzystwie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

- hebe przezimowała i szykuje się po woli do kolejnej zimy
Obrazek

Obrazek

- jednoroczne z własnej hodowli
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- kosmiczny las ;) wspaniały!
Obrazek

- uwielbiam subtelność ich płatków
Obrazek

- żeby nie było, że tylko ozdobne rośliny mamy ;) - szpinak, cukinia, ogórki, pomidory wstyd pokazywać, marchew, pietruszka itp i buraczki też rosną ;) ale przy następnej okazji
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Twój hahaha liliowiec bardzo przypomina ogórka :;230
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No...świetny liliowiec :;230
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

coma95 pisze:Twój hahaha liliowiec bardzo przypomina ogórka :;230
:;230 :;230 Mariolu bo pęknę ze śmiechu :D Moja galeria zdublowała mi ogórki :roll: to chyba jednak warzywa chociaż raz chcą wyjść na plan pierwszy ;)
Idę poprawić.
O i Madzia "nadejszła" :D
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nadejszłam Aluś i podziwiam twoje kosmosy.
Las kosmosów...
Szkoda tylko że jasne w przewadze :roll:

U mnie w tym roku trytoma zastrajkowała :evil:
Ani jednego kwiatka :evil:
Nawłocie w pełni rozkwitu,bardzo je lubię :D
Jak dobrze posadzone,to wcale nie przeszkadzają,prawda?
Malwa taka dorodna...
Mimo swojego koloru...ale przecież to nie jest jej wina :;230
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Miałam taką malwę kilka lat i znów mam, ale to co Twoją odróżnia od mojej, to ...liście! Cudnie zielone, zdrowe, bez jednej plamki. Na moich zawsze pojawiała sie rdza. I to sie nie zmieniło, dlatego, choć z bólem serca, zdecydowałam sie jednak wywalić malwy z ogródka.
A dlaczego śmiejecie się z liliowca? :shock: Przecież jest śliczny!
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 :;230 :;230 W pierwszej wersji, zamiast liliowca było zdjęcie ogórków :;230 :;230 :;230 Izuniu.
Też zwróciłam uwagę na piękne liście malw.Ja swoje wywaliłam podczas kwitnienia , bo choć były pełne i śliczne , białe,żółte i bordowe, wszystkie miały rdzę :twisted:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Żółte? :shock: A ja tak chciałam mieć żółte! Niestety, 3 razy wysiewałam nasiona i ani razu nie wzeszło nawet jedno nasionko! Miałam tylko białe i różowe w dwóch kolorach.
Dzięki za objaśnienie ;) :D
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiaty były śliczne - pastelowa żółć...,ale liście tak je szpeciły , że nie miałam sumienia... :oops:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny liscie malwy mają niestety rdzę :? Pryskałam miedzianem, trochę się przyhamował dalszy rozwój. A na żółtą malwę pełną czekam, na drugiej działce takowa ma zakwitnąć. Zobaczymy co z niej wyrośnie.
Madziu białe/blado różowe chyba mają genetyczne uwarunkowania do dominacji ;) nawet z tych nasion od Ciebie na kilka kosmosów, ze dwa są właśnie w takiej barwie :D A trytoma pierwszy raz wypuściła kwiaty, już myslałam, że kolejny rok bez kwitnienia a tu taka niespodzianka w lipcu :P A wysiewałam ją chyba ze trzy-cztery lata temu. Nawłocie w ogóle nie przeszkadzają, trochę może mamie, ale staram się je poskromić, co prawda mamy chyba małe grupki nawłociowe w 6 miejscach dwóch działek ;)

Czy u Was też nie pada od dłuższego czasu? Gdzie jakiś deszcz, podlałby trochę rośliny, bo ziemia pęka z przesuszenia :?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Alu śliczner zdjęcia ogródkowe :D szczególnie zwróciłam uwagę na te jeżówkowe -prześliczne i motylek pięknie pozował :D
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Alanko! u mnie padało dzisiaj!
nie byłam u Ciebie dłuższy czas, wpadłam i umarłam, po prostu umarłam :shock: jeżówki tak piękne, po prostu niesamowite i jeszcze takiej jasne- takich nie widziałam nigdzie. Ja w tamtą jesień zamówiłam na allegro i wsadziłam ale nic nie wyrosło, czy jest możliwe że będą w przyszłym roku, czy zmarzły i poszły w cholere?
kosmoczny las też przepiękny, to jednak niedoceniane a śliczne kwiaty a w takiej ilości wyglądają oszałamiająco. dalie też przecudne i takie wielkie!!!
te jednoroczne też fajne znasz mozę ich nazwy?
uch nachwaliłam się i nawzdychałam..... jutro muszę iść do siebie bo nie byłam od 10 dni :shock: :oops: zobaczyć co nowego mi kwitnie
pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aluś, u mnie dziś się zlitowało i polało pół dnia.
Oj,potrzebny był ten deszcz,bo taki susz...
Jutro jeśli będzie bez deszczu to wyruszam na plewienie :evil:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”