Jak przyciąć (odnowić) Pachirę?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
duke_js
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 cze 2009, o 23:25

Jak przyciąć (odnowić) Pachirę?

Post »

Witam,
Posiadam od roku 2 metrową Pachirę, jednak z powodu mojej głupoty (nabłyszczyłam liście) odpadło jej dość dużo liści. Chciałabym ją odnowić -jednak nie wiem jak. Czytałam, że wiosną można przycinać gałęzie powyżej 3 "zalążka" liścia. Czy tak jest rzeczywiście? Czy można przyciąć Pachirę przy "warkoczu"? Kiedy jest na to odpowiedni moment? Proszę też o informację dot. doniczki i ziemi. Czy doniczka powinna mieć małą średnicę a być wysoka czy odwrotnie? Lepsza ceramiczna czy plastikowa? A skład ziemi? Jakie pH? (zauważyłam, że ładnie rośnie po podlewaniu ją czarną herbatą) Czy Pachira lubi nawożenie?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pokaż ją, każda roślina wymaga nawożenia. Zobaczymy co z nią można zrobić. :wink:
duke_js
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam w załączeniu zdjęcia dwóch kwiatów. Jeden (zielona doniczka) dopiero co dostałam (jest u mnie od tygodnia), nic z nim nie robiłam ale widzę, że też potrzebuje pomocy.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
duke_js
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

I druga pachira
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
duke_js
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Pierwsza pachira ma plamy na liściach, niektóre młode listki są poskręcane. Na wielu liściach i łodygach jest krystalizująca się ciecz. Z tego co wiem od poprzedniego właściciela: była zasuszona, spodnia warstwa liści była mocno klejąca. Jeden "pęd" warkocza jest częściowo suchy. Dopiero nad ziemią sprawia wrażenie zdrowego.
Druga pachira została "potraktowana" nabłyszczaczem z woskiem pszczelim. Zgubiła dużo liści. Część młodych listków słabo rośnie -są one delikatnie zielone (a nie mocno), niektóre usychają na etapie wzrostu. Warkocz przy ziemi oraz gałęzie (miejsca) przy warkoczu odnoszę wrażenie że mają biały delikatny nalot (wilgoć? grzyb?!). Generalnie pachira ma słaby przyrost.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam
duke_js
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jeszcze jedna rzecz: końcówki warkocza dość mocno sie rozwarstwiają (widać na zdjęciu). Czy to normalne?
x-C-j
---

Post »

Jeśli chcesz je konkretnie odmłodzić i wyprowadzić do ładności zrób jak zaznaczyłem na zdjęciach, ostre cięcie tylko pamiętaj po cięciu ogranicz trochę wodę bo wtedy aż tak dużo jak normalnie roślina nie potrzebuje gdyż nie będzie miała liści. :wink:

Obrazek Obrazek
duke_js
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czy obie przyciąć teraz czy na wiosnę?

Pierwsza:
- po ścięciu zabezpieczyć jakoś (zalepić czymś) końcówki warkocza?
- ona ma jeden pęd suchy (prawie do ziemi) - czy przed cięciem przesadzić i suchy pęd usunąć czy zostawiamy i czekamy na efekty przycięcia?

Druga:
- wolę dopytać: ciąć gałęzie wyrastające z warkocza czy warkocz?
- każdą gałąź w V czy żeby całość utworzyła odwrócone V
- czy muszę ciąć gałęzie w jakiejś konkretnej odległości od warkocza, czy mogę to zrobić nawet 0,5 cm od warkocza?

Jak sądzisz, ile czasu mogą się odnawiać (rok)?

pozdrawiam
Aneta
x-C-j
---

Post »

Po cięciu zalej woskiem z świeczki lub zasmaruj maścią ogrodniczą ewentualnie Funabenem, żadnej nie przesadzaj a suchy pęd zostaw w warkoczu przytnij go tylko górą do miejsca gdzie warkocz się splata, co do drugiej tnij gałęzie wyrastające z warkocza tak by całość po cięciu utworzyła odwrócone V, każdą gałąź tnij poziomo by można było ją zalać lub zasmarować z wierzchu po cięciu, gałęzie zetnij ok 8-10 cm nad warkoczem każdej z pachir. W dobrych układach jeszcze w tym roku zobaczysz pierwsze liście a na wiosnę pójdzie zdecydowanie intensywniej w rozwój gałęzi i liści tylko ważne by ich nie zalać w okresie bezlistnym. :wink:
duke_js
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

DZIĘKUJĘ BARDZO :)

Jeszcze tylko jedno pytanie... czy Twoim zdaniem pędy (które zetnę) są na tyle zdrowe, że po przycięciu można "coś" z nimi zrobić? np. posadzić do doniczki? Ukorzenią się? Czy można z kilku pędów stworzyć warkocz?

Pozdrawiam
Aneta
x-C-j
---

Post »

czubki włóż we wodę możliwe że wybiją korzenie i posadzisz sobie kilka razem i będziesz sobie zaplatała w miarę ich wzrostu. :wink:
gosiakalaka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 mar 2014, o 11:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak przyciąć (odnowić) Pachirę?

Post »

Witam, mam podobny problem. Powyższy post bardzo pomocny, ale chciałam doprecyzować.
Pytanie:
Czy przycinać pędy pod kątem, czy prostopadle?
Czy teraz na początku marca można to robić?
Z góry dziękuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”