Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ślicznie Ci kwitną :D
i jak fajnie wyglądają w gromadzie :wink:
są piękne :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

specjalnie je ustawiłam w grupie, żeby zrobić im zdjęcie. fajnie wyglądają razem. jeszcze w tym tygodniu znowu porobię jakieś zdjęcia, bo niektóre porozwijały następne kwiatki. prawie wszystkie oprócz tych chorych (violacea i jedna hybryda) mają się dobrze. teraz jest gorąco w pokoju, więc mam cały czas uchylone okna (nawet w nocy), mam nadzieję, że to nie zaszkodzi storczykom. dla Vand takie coś jest dobre na pędy, może któraś puści.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jeden z moich Phalaenopsis potracił większość korzonków (już go takiego kupiłam, a że miał sucho, to zgnite korzenie zauważyłamdopiero w domu, po podlaniu). przed chwilą wsadziłam go w podłoże z mchu i kory i przykryłam folią, taką, w której są sprzedawane Phal. w sklepach i na wystawach. lueddemanianie takie coś pomogło, puszcza 3 korzonki i listek, a gdy ją wsadziłam w to miała 0 korzonków i bardzo małe szanse na przeżycie, a teraz ma się dobrze. jeszcze kilka miesięcy będzie musiała być pod folią, żeby te korzonki urosły długie i wrosły się w podłoże. mam nadzieję, że ten, którego dzisiaj wsadziłam, przeżyje. to jest ten, którego kupiłam parę dni przed wyjazdem, był bardzo oryginalny i szkoda by było, gdyby usechł.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

storczyki mają się ok. może jutro porobię fotki.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Jak Twój Mini Mark :?: Wypuszcza pędzik :?:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

niestety, MM nie puszcza ani pędzika ani nawet normalnego listka.

fotki zrobiłam, ale wstawię jutro, bo dzisiaj już późno. Phal. kwitną.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kwitnienia Phalaenopsis:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Obiecanego Mini Marka nie pokazałaś . Trudno. Reszta dość ładnie się prezentuje. :wink:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

znowu sobie o nim zapomniałam. ale na pewno jeszcze będę robić fotki, ponieważ dziś rozwinął się inny żółty Phal., ale czekam aż mu się kwiatuszek nieco powiększy, bo jest malutki, dużo mniejszy niż kwiaty z jego poprzedniego kwitnienia. a zdjęcia wstawione dzisiaj niestety nie są zbyt udane, ale czasami tak jest. ich jakość zależy od oświetlenia, najlepiej wychodzą z lampą. ale biały z mazami wygląda cudnie, ma 14 kwiatów. ciekawe, jakby wyglądał z obydwoma pędami. jeden był złamany chyba już w chwili kupienia, więc go obcięłam, bo zaczął zrzucać pąki. ale cieszę się z niego, cieszyłabym się, że go mam, nawet, jakby nie udało się go przywieźć z kwiatami.
a inne Phal. mają się ok, nie licząc violacei i jednego, który zgubił liść sercowy jak miniaturek. ale u miniaturka chyba tylko na listku sercowym się skończyło, a ten drugi więcej liści ma w plamach. nie wiem, co to jest, ale coś innego niż u Phal. violacea. violacei ucięłam liść drugi od góry, bo miał najwięcej plam. jeszcze trochę jest na sercowym, ale na razie nie przybywa. mam nadzieję, że mu przejdzie i że kiedyś ujrzę jego kwiaty.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu wszystkie ładnie wyglądają, szczególnie że teraz tyle ich kwitnie :wink:
Z tych pokazanych najbardziej spodobał mi się nr 7, ale i tak moim faworytem pozostanie fioletowa miniaturka :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

miniaturka już niestety przekwita, jej kwiatki nie są zbyt trwałe. a ten, który piszesz, że ci się podoba, chyba lubi mieć dużo kwiatków, bo jak go kupiłam, też miał dużo.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

żółciutki Phalaenopsis zaczyna otwierać drugi pąk. inne kwitną lub nie. kwitnie obecnie 20. to bardzo dużo (jeszcze nigdy wcześniej nie miałam tyle kwitnień naraz) i jestem zadowolona. to są zwykłe hybrydy, ale jakie piękne. moja kolekcja nie jest taka jak wasze i pewnie nie będzie przez kilka najbliższych lat, ale i tak bardzo mnie cieszy, ponieważ kwitnie i rośnie. ale kiedyś chciałabym mieć z 200 storczyków.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj.. , strasznie długo mnie niebyło.. ;:131 .
Za bardzo "zaogródkowałem" . U ciebie tak cudnie storczykowo , że napatrzeć sie nie można ;:154 :lol: 8) . Piękności takie, że opisac sie nie da ;:92 .

Ja wiedziałem , że kiedyś na pewno spotkasz tego z mazami.. :lol: . Nie trzebabyło tak byc pesymistycznie nastawionym :lol: . bO nawet jeśli jakiegoś wymarzonego nie spotkasz na wystawie czy w kwiaciarniach , marketach to może jak raz na rok wyjedziesz gdzieś na wakacje i w innej części Polski wstąpisz do kwiaciarni to może będzie na ciebie jakiś tam czekał ? ;:6

Pozdrawiam i będe juz częściej zaglądał :wink:

I odezwij się w końcu na gg ;:123 , jak niepamietasz numeru to Ci na PW podam :wink: . Bo ja twojego nie zapisałem :oops:
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Dusia u ciebie jak zwykle dużo się dzieje.Wspaniale kwitną ci storczyki i jak dla mnie wszystkie są bardzo oryginalne.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulipan998 pisze:I odezwij się w końcu na gg ;:123 , jak niepamietasz numeru to Ci na PW podam :wink: . Bo ja twojego nie zapisałem :oops:
możesz podać na PW, bo ja też twojego nie mam, może niechcąco skasowałam...

co do Phal. z mazami, nie wiedziałam, że go spotkam, tym bardziej na wakacjach, tak daleko od domu... a cieszę się, że podobają ci się moje storczyki. a twoje kwitną? ja swoim mogę zawsze poświęcić czas, bo nie mam ogródka. kiedyś miałam, ale teraz tak się niecierpię babrać w ziemi, że ogródka nie mam. lubię patrzyć na kwiaty, ale nienawidzę robić przy nich (np. plewić, sadzić itp.). wyjątkiem są storczyki i rośliny domowe.
Dusia u ciebie jak zwykle dużo się dzieje.Wspaniale kwitną ci storczyki i jak dla mnie wszystkie są bardzo oryginalne.
nie jak zwykle, bo dopiero w tym roku mi zakwitło tak dużo. może dlatego, że jeszcze w 2007 roku nie miałam nawet 10 Phal. , w zeszłym roku miałam nie wiem ile, a teraz mam 55, a kwitnie 21.

kupiłam sobie dzisiaj jednego Phal., żółtego z cudniutkimi piegami:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”