Euparen,
Gdyby mi zostal od ubieglego sezonu, to pewnie bym go zużyła. Podchodzę do takich informacji o szkodliwości bez paniki. Na każdym opakowaniu środków ochrony roślin jest podana klasa szkodliwości dla ludzi, zwierząt, owadow itd. Nie ma nieszkodliwych. Ale to my wybieramy. Zarodniki wielu grzybow są również dla ludzi bardzo szkodliwe. po prostu, jak nie muszę, nie używam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Otrzymałem z redakcji "Działkowca odpowiedź:
Szanowny Panie
Poniżej przesyłam Panu odpowiedź autora artykułu o szarej pleśni, w którym do zwalczania choroby polecany był preparat Euparen.
Z poważaniem
M.M.
Dotyczy czasowego zakazu obrotu i stosowania Euparenu Multi 50 WG
W czerwcowym numerze Działkowca jako jeden z fungicydów do zwalczania szarej
pleśni zalecano Euparen Multi 50 WG. Ze względu na dużo wcześniejsze przygotowanie materiałów do druku preparat ten nie powinien być polecany do zwalczania szarej pleśni gdyż obowiązywał czasowy zakaz jego stosowania i obrotu do 31 maja 2007 roku.
Decyzją Komisji Europejskiej z dn. 4.05. przedłużono czasowy zakaz obrotu i
stosowania preparatu Euparen Multi 50 WG a także Euparenu Multi 50 WP oraz
fungicydu Folicur Multi 50 WP i 50 WG. Obowiązuje on do 31.12.2007 roku.
Spowodowane jest to zanieczyszczeniem wód podziemnych tolilofluanidem. Dalszy zakaz obrotu i stosowania tych preparatów będzie uzależniony od stanowiska Komisji Europejskiej w tym zakresie. Dlatego też stosowanie tych preparatów jest zabronione. Jest to zjawisko nowe, w minonych latach nie spotykane. Należy się spodziewać w następnych latach wycofywania lub czasowego ograniczania stosowania niektórych pestycydów. Jednoczenie należy stiwerdzić, że w wielu wydanych wcześniej programach ochrony mogły znaleźć się preparaty, które objęte są zakazem obrotu i stosowania. w wykazie środków zalecanych do ochrony roślin przed szarej pleśni są informacje o stosowaniu Euparenu Multi 50 WG do 30.10. 2010r., a formulatu 50 WP do
23.07.2009r. Oczywiście nie są one aktualne w chwili obecnej.
Pozdrawiam
M. G.
PS. Pisownia oryginalna. Zamiast nazwisk podałem inicjały.
Szanowny Panie
Poniżej przesyłam Panu odpowiedź autora artykułu o szarej pleśni, w którym do zwalczania choroby polecany był preparat Euparen.
Z poważaniem
M.M.
Dotyczy czasowego zakazu obrotu i stosowania Euparenu Multi 50 WG
W czerwcowym numerze Działkowca jako jeden z fungicydów do zwalczania szarej
pleśni zalecano Euparen Multi 50 WG. Ze względu na dużo wcześniejsze przygotowanie materiałów do druku preparat ten nie powinien być polecany do zwalczania szarej pleśni gdyż obowiązywał czasowy zakaz jego stosowania i obrotu do 31 maja 2007 roku.
Decyzją Komisji Europejskiej z dn. 4.05. przedłużono czasowy zakaz obrotu i
stosowania preparatu Euparen Multi 50 WG a także Euparenu Multi 50 WP oraz
fungicydu Folicur Multi 50 WP i 50 WG. Obowiązuje on do 31.12.2007 roku.
Spowodowane jest to zanieczyszczeniem wód podziemnych tolilofluanidem. Dalszy zakaz obrotu i stosowania tych preparatów będzie uzależniony od stanowiska Komisji Europejskiej w tym zakresie. Dlatego też stosowanie tych preparatów jest zabronione. Jest to zjawisko nowe, w minonych latach nie spotykane. Należy się spodziewać w następnych latach wycofywania lub czasowego ograniczania stosowania niektórych pestycydów. Jednoczenie należy stiwerdzić, że w wielu wydanych wcześniej programach ochrony mogły znaleźć się preparaty, które objęte są zakazem obrotu i stosowania. w wykazie środków zalecanych do ochrony roślin przed szarej pleśni są informacje o stosowaniu Euparenu Multi 50 WG do 30.10. 2010r., a formulatu 50 WP do
23.07.2009r. Oczywiście nie są one aktualne w chwili obecnej.
Pozdrawiam
M. G.
PS. Pisownia oryginalna. Zamiast nazwisk podałem inicjały.
Pozdrawiam Andrzej.
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wiadomość "z ostatniej chwili".
Wszystkie Eupareny zabezpieczone w sklepach ogrodniczych (przeliczone i szczelnie zapakowane) będą odbierane i utylizowane na koszt producenta.
Wszystkie Eupareny zabezpieczone w sklepach ogrodniczych (przeliczone i szczelnie zapakowane) będą odbierane i utylizowane na koszt producenta.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin